Майчинството стана по-високо от заплатите в много региони

Според експерти обаче това не стимулира раждаемостта
294
Майчинството стана по-високо от заплатите в много региони
Снимка: Pixabay

Решението на депутатите да увеличат размера на парите за майчинство от 1 октомври от 380 лв. на 650 лв. е по-скоро популистки ход и в никакъв случай не стимулира родителите да отглеждат повече деца, смятат експертите.

Нещо повече - с това решение се получава парадокс - в по-бедните региони жените ще получават повече за майчинство, отколкото за работа, казва Зорница Славова пред БНР.

Още по темата

"Ако сравняваме със средните нетни заплати на жените, които са по-ниски от средната, в 10 области майчинството става по-високо от средната заплата, която получават жените нетно, а в 28-те области са над 90%. Това важи за много области като Видин, Благоевград, за тези, в които заплатите не са толкова високи, реално майчинството става по-високо, отколкото заплатата, която жените получават", посочи тя.

Икономистите смятат още, че увеличените пари за майчинство не решават реалните проблеми на семействата, които не са по време на периода на отглеждането на детето вкъщи, а след това.

"Хората биха имали деца, ако се чувстват по-сигурни в целия период на отглеждането им. Не в първата или втората година. Т.е. трябва да говорим за реформи в здравеопазването, в образованието, в големите градове има проблем с местата в детските ясли. В малките пък има проблем с ниските заплати и с липсата на сигурна работа, така че е комплексен проблемът и той не минава в раздаването на калпак на пари", каза Славова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още по темата: майчинствозаплата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От къде на къде се изказвате, че майчинството едва ли не е скочило до небето. В момента това е една минимална работна заплата. Айде вие гледайте дете с 380лв на месец и после ще си говорим 650лв много ли са или пак нищо. Очевидно този който пише статията не е жена или поне не майка, за да разбере за какво става въпрос и как се изкарва 1 месец с дете и 380лв. И защо все още има региони в които жените взимат заплата по-малка от минималната. И като цяло защо жените ще взимат под средната заплата?!
198
2
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Да вкарат социален номер и индивидуални партиди както е в развитите страни. Ако си плащал данъци и си се осигурявал ползваш, ако не си, то тогава за държавата ти не съществуваше и така ще има пари за нормалните родители които отглеждат деца и ще се прекъсне развъждането на биомасата наречена роми! Държавата да вземе решение най накрая дали иска да стимулира раждането на данъкоплатци или на социално слаби инвалиди продукт на кръвосмешение!
197
1
 
13
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Пак грешно заглавие може би нарочно аможе би не не майчинството е високо а заплатите са ниски защото по същата логика можехте да напишете максималната пенсия два пъти по висока от средната заплата и сега най важното кой е виновен правителството на Радев че вдигна майчинството и пенсиите или правителствата на Боко тиквата че за 12 години заплатите не мръднаха като изключим най големите в държавата държавните служители
196
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Е,сега многодетните индийки ще получават още по-високи доходи от работещите българки, внасящи данъци в хазната! Справедливо е да ходиш наработа и да имаш по-ниски доходи от неработещите!
195
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много невежи хора се изказват по темата. Майчинство се дава , ако жената има най-малко 1 година стаж , първата година то е 90% от заплатата , втората вече ще е 650 лева. За това не казвайте кой за кого да гласува , а прочетете малко и се ограмотете!
194
0
 
5
 
! Отговори
До 275 преди 2 години
По договор съм на МРЗ и не получавам нищо от горе! Нито ми плащат нощен труд, нито прослужено време! И така е в почти всички частни фирми, най-вече в провинцията, работодателите не искат да плащат, пандемията сега им е поредното оправдание!
193
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът не е в парите за майчинство, а в ниските заплати. Не може държава с европейски претенции да има минимална заплата от 650 лв., и не само това да е минимумът по закон, а и масово да се дава. Проблемът с обвързването на майчинството със заплатата е, че много хора са в сивата икономика и по договор са на минимална заплата. Така че коренният проблем е в българския "бизмесмен", който е алчен, не разбира от бизнес и му е скъпо да плаща на хората си и на държавата.
192
3
 
23
 
! Отговори
Иван преди 2 години
В цивилизования свят парите за майчинство са обвързани с дохода за последната година - с други думи ако майката не е работила, получава минимума, ако е работила - според дохода за последните 12 месеца ... но в България всичко е наобратно и по този доста смешен и прозрачен начин се стимулира една определена маргинална група, която не работи, не учи, безчинства и се плоди като заек ...
191
3
 
22
 
! Отговори
Петя преди 2 години
Как не я срам тая ***?! Вместо да поставя една социална група срещу друга трябва да се повиши трудовото заплащане на хората. Срамно е да се работи за такива заплати, срамно е да се говори, че парите за майките са много. Аз съм майка само на едно дете и нямам второ точно поради финансови причини. За мен вече е късно, но има жени за които не е! Тази мяека е добра, но далеч не е достатъчна. Трябва още работа!
190
3
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТОВА Е КОМУНИСТИЧЕСКИЯ МОДЕЛ! ВСИЧКИ ДА ПОЛУЧАВАТ ПО-РАВНО И ЧИСТАЧКАТА И УЧИТЕЛКАТА И ДОКТОРКАТА! А ТРЯБВАШЕ ДА Е ПРОПОРЦИОНАЛНО! ТЕ ВДИГАТ МИНИМАЛНОТО И ТАКА ОБЛАЖВАТ ЗНАЕТЕ КОИ И ИМ КУПУВАТ ГЛАСОВЕТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ! ТИПИЧНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ РАДЕВСКИ ПРИОМИ
189
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеята е да може да се покрият разходите за детето.
188
8
 
10
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Съгласен но само ако се дават до второ дете. Няма проблем да имаш и повече деца но няма да получаваш детски за следващите след второ. Само да уточня, ако първото раждане са близнаци значи вече имаш две деца и следващо раждане няма детски. Ако първото е едно но после близнаци взимаш на вторато раждане и за двете деца.
187
2
 
23
 
! Отговори
Това култивира у преди 2 години
един етнос появата на нов вид икономическа заетост-"професия майка".Но тази професия не е обвързана с последващи огромни и постоянни грижи за произведената продукция,а тя се дава безвъзмездно на държавата,тоест на данъкоплатците за осигуряване на всякаква издръжка.И тази продукция,с характерните за основната част от етноса нрави и битови навици,нежелаеща образование и професия,се репродуцира отново и отново по същите характеристики.Уви,никой управляващ не желае да реши въпроса.
186
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да бъдат спрени социалните , на тези които никога не са работили . Тогава няма да има проблем с детските за работещите .
185
0
 
21
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Ами да направят заплатите по -високи,кой ги спира да вдигат заплатите
184
6
 
37
 
! Отговори
Аз да ви преди 2 години
Когато аз отгледах 2 деца почти никакви детски нямаше.И сега не трябва да има никакви за да не поощряваме раждаемостта на търтеите.И още един възможен вариант детски само срещу завършено средно образование и от двамата родители. Така би било най справедливо
183
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
повече роми за родината!
182
2
 
15
 
! Отговори
qwer преди 2 години
При тези пари, нищо чудно и мъже да забременяват.
181
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво.Дано да е така.Когато беше соц. управление се говореше и за 4 г. майчинство.Гледайте детето първите 7 години да не гледате цял живот.Помислете защо нашите майки и баби са гледали децата?Били са по-здрави,по-възпитни,имаше уважение,всички бяха научени на труд.
180
4
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Вижте сега все още не съм създал партията на безпартийните така,че всеки български граждаин да заживее като Бойко Борисов, затова народа няма да гласува за никой, колкото и избори да има :))))