НАП ще събира данъци от 7000 онлайн търговци

Фокусът ще бъде върху тези с най-големи доходи
Обновена: 26 сеп 2021 12:36 | 26 сеп 2021 12:36,
16
НАП ще събира данъци от 7000 онлайн търговци
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите погва 7000 души, които са продавали стоки по интернет. Данните за сделките, осъществени от физическите лица – онлайн търговци, са предоставени от куриерските фирми, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция.
В момента във фокуса на НАП са лицата, които са получили най-големи доходи чрез продажба в инернет. След това обхватът ще се разширява.

Вече са инициирани 3500 телефонни обаждания, сред които 1300 към лица с особено високи печалби от сделки в интернет пространството.

При анализа на лицата данъчните се натъкнали на любопитни практики с цел прикриване на дейността и доходите от нея. Например – едни лица фигурират като получатели на наложения платеж, а търговският профил, от който е осъществена сделката е на безработни, които твърдят, че носят пратките до определен адрес срещу заплащане от 5 лв. на курс. Не са малко и случаите на лица, починали преди 2 и повече години, които имат търговски профили и реализират значителни продажби.

През септември НАП включи в кампанията още 2000 лица, които са подали годишни данъчни декларации по чл.50 от Закона за данък върху доходите на физически лица, но не са декларирали в тях доходи от наложен платеж.

С данък не се облага само продажбата в интернет на лични и употребявани вещи, уточняват от приходната агенция. Ако продавате старите си ски обувки например или използвано детско столче, не се дължи налог. Ако обаче става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са закупени за лична употреба, а с цел търговия и печалба, се дължи и начислява данък, който лицата трябва да декларират в годишната си данъчна декларация за съответната година. Продажбите в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15% в зависимост от това каква дейност извършват търговците.

Още по темата
НАП стартира информационна кампания, насочена както към търговците онлайн, така и към потребителите. Целта на инициативата е да разясни в кои случаи продажбите на стоки в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи и пазаруването от надеждни търговци. Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук - „Влез в час с данъците“ и „Вземи си касовата бележка“ ще бъдат разяснявани правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
0
 
! Отговори
Има някакъв смисъл преди 2 години
Крайно време е да се погнат и тези които са били в сянка до сега !!! Две години , данъчните инспектори , тормозят ... някакви малки плод зеленчуци , фризьорски салони и квартални кафенета , които в 90% от случаите са си изрядни , пазят си хората работата но са подложени на тормоз !!!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Вуйчо Ваньо Тук се говори за хора, които купуват стока и я препродават. Има много, които купуват от ибей, али експрес и т.н. и после действат през нашите сайтове. Бяха хванали един от Пловдив, който правеше стотици хиляди приход на месец от продажба на китайски навигации. Истината е, че трябва да погнат всички, не само онлайн. Не става 30-40% да се осигуряват и да плащат данъци на МРЗ.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ах Направо се разревах за бедните онлайн търговци. Много въртят така бизнес с десетки хиляди приход на месец. И аз искам да не плащам данъци, ама пусто ми удържат. Защо всеки да не плаща данъците си? Все пак сме на 10%+5% дивидент и не върви оправданието, че ни дерат кожи. Когато данъкът стигаше 50%, беше друга бира и беше оправдано да се крие.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6, всички се облагат с 15%. При ЕТ е 15%, а при ООД и АД е 10% данък печалба и 5% данък дивидент при изваждане на парите от фирмата. Явно никога не си плащал данъци на фирма, за да не го знаеш.
11
1
 
3
 
! Отговори
Данъчният преди 2 години
спец Спецов
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАП ще търси търси данъците от 96 милиона доходи от онлайн търговия,обаче от ТРИТЕ МИЛИАРДА оборот на Лукойл Нефтохим няма и лев данък да събере,от 2008 година насам дружеството"Работи"през година на ЗАГУБА обаче продължава да"РАБОТИ"
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шъ мъ фанат за парашмангела. Танче...ходи се гръмни.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двама нападжии познавам, и двамата са си осигурили и внуците даже. Може да е случайност.
7
1
 
11
 
! Отговори
Ах преди 2 години
Дано бедните не пострадат.за Кокошка няма прошка.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно,кой друг се облага с данък печалба 15% ???
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
танче пате припадни веднага офис плъшок
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От НАП-а кой ще ги събере? Там корупцията м.мата си трака. До един прибират пликове от благодарни фирмаджии.
3
2
 
30
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Напа да почне да събира пари от едрите фирми, а не от тия дето си продават старите обувки онлайн.... На тях вече им е начислено ДДС и данък печалба. Стига с това двойно и тройно облагане. За разззстрел са.
2
18
 
7
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Крайно време беше. Малко са тези 7000. Тези *** съсипват нормалния бизнес. Нашата компания всеки месец подава сигнали с доказателства на НАП за поне 10-20 подобни "конкуренти". Да са съставили актове на не повече от 100-150 от тях и най-много на 40-50 да са стартирали и приключили ревизии на ФЛ и да са запорирали недвижимо имужество или да са отнели такова в полза на държавата . Това е крайно недостатъчно.
1
7
 
10
 
! Отговори
ще събира преди 2 години
яко ще събира, как инак се пълни хазна за да се плащат всички гласувани увеличения от служебното правителство и предизборните обещания на някой леко зачервени "политици"