Ресторантьорите: 60/40 подкрепя държавния, а не частния бизнес

Оставете ни да работим, настояват те
26 сеп 2021 18:00, Нели Христова
24
Ресторантьорите: 60/40 подкрепя държавния, а не частния бизнес
Снимка: БГНЕС

Държавни компании са най-големите нетни бенефициенти досега по антикризисната мярка за запазване на заетостта, придобила популярност като 60/40, показва анализ на данните на НОИ. Най-висока сума е отишла досега за „Рудник Трояново - Север“, част от "Мини Марица-изток" ЕАД, който е получил 45,5 млн. лева. На второ място в своеобразната класация се подрежда „Рудник Трояново – 1“ с 38,4 млн. лева. На трето по обща сума на компенсациите са „Български пощи“, които са получили помощ в размер на 32,6 млн. лева. Челната петица се допълва от казанлъшкия производител на оръжия „Арсенал“, получил 30 млн. лева от старта на програмата до днес, и „Рудник Трояново 3“, също част от „Мини Марица-Изток“ ЕАД. Още 3,4 млн. лева са получили „Мини Марица-Изток“ като централа. Това се казва в становище на Сдруженията на заведенията в България и на Българската асоциация на заведенията.

От публикуваните данни става ясно, че мярката 60/40 не е за подкрепа на бизнеса, а с нея държавата подпомага основно… държавата. С новите изисквания да се доказва спад от 30 или 40% в оборота спрямо 2019 г., от което зависи и процентът на подпомагане, програмата става на практика неработеща за частния бизнес, защото такива спадове реално означават фалит. Освен ако фирмата не е държавна, естествено…Така още един от митовете, че държавата се грижи за частния бизнес във времената на криза бе опроверган! Това е повод отново да заявим – не ви искаме подаянията, които и без това ги няма! Оставете ни да работим!, настояват от двете организации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нека си работят,кой го е страх да си седи дома. По добре да бачкат отколкото да точат помощи.
21
2
 
2
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Че то над половината народ не ходи по кръчми. Що верно ги не оставят да си работят вместо да четем глупости всеки ден... Ама да им сложат по една камера над касовите апарати пък тогава да видим шоу. Хахаха. Все едно не знаем, че укриват данъци от 30 години. А и какви 60 на 40 като близо 50% от тях водят двойно счетоводство. Хахаха
20
2
 
0
 
! Отговори
минута преди 2 години
е много
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ресторанти няма никаква полза всичко върви и без тях, да ги затварят тъкмо келнерите ще се хванат на полезна работа не само да разнасят чаши и чинии! Гастрономията е 60/40 сив сектор!
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16 часа на ден имате право да работите. Спрете с алчността си! Аз не ходя по кръчми и не искам с моите данъци да си пълните гушите!Когато Банкянcкuя Ви затвори напълно, мълчахте, нали?
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печелбарите )не сте затворени че да искате отново помощи от нашите пари ,Бойко ви подкрепи с пари ,но тогава не работехте повече от три месеца ,запрятайте ръкави и работете ,тия 60на 40 не ви се полагат
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какъв ще протестирате тогава утре???!Нима не ви намалиха ДДС-то нима не получихте милиони помощи ??????
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно пък държавния сектор не знаят какво е работа. По цял ден ейвън и орифлейм. Кви помощи за тях..т.шак.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходи си купи нива, за картофи, зеле, праз, поеикай и неволята да ти донесе мотика. И за туроператорите рецептата е същата.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами държавния сектор си плащаше коректно данъците...
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като сте частен бизнес, какво сте се овесили на врата на държавата и само ревете - Дай, Дай, Дай? Като криете доходи, не издавате касови бележки и правите стотиците си далавери, за да не внасяте данък, сега защо искате да седнете на масата най-отпред?
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излишни мерки за фалшива пандемия. Е...си двугодишната пандемия от кихащи, от измислени статистики, от пропагандни доценти и т.пи статии в стил лична драма. ДОЙДЕ МИ ДО ГУША!!
10
3
 
12
 
! Отговори
чети внимателно преди 2 години
Ричо АлченГЕРБов
9
4
 
9
 
! Отговори
Нито ми прави кефа преди 2 години
нито забавлението ресторанта, от който поръчвам храна.Рабогя дълго, а не ми се ядат полуфабрикати!
8
5
 
18
 
! Отговори
мак преди 2 години
Стига с тези кръчми. Прекалявате.
7
3
 
7
 
! Отговори
Бай Ганьо баровеца! преди 2 години
Жилището му плаче за ремонт, а здравето му?!Вижте некролозите по улиците на хората ударили на живот.
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алибеговците сигурно искат помощи по схемата 100/0 Не стига че и сега въпреки т.нар. "мерки" никой не им пречи да работят, за разлика от много други страни, но и пак реват. Очевидни са политическите сили, които стоят зад този неокъпан и неподстриган индивид. Само като им види човек изписаните плакатчета и исканията за оставка на министъра и става ясно. Миналата година го побъркаха от затваряне, но не му чухме гласчето на този гербаджийски мазник
5
2
 
3
 
! Отговори
тези пък преди 2 години
Кой каза, че ще спасява частен бизнес? Пак си спасяват дупетата. Надяват се на европейските данъци . Но трябва да горим и въглища. Е сега като се намесят зелените, ще видят кон боб яде ли!
4
4
 
20
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Добре де, можа да са прави, ама изброените предприятия произвеждат нещо. Рудници, мини ТЕЦ-ове...А ресторантьорите какво произвеждат, освен да правят кефа и забавлението на хората. Не че е малко, но не са приоритет при раздаването на безплатната държавна баница. Аз вече гледам как дори и в центъра на София пенсиите седят по пейките и беседките в парковете и си поркат или направо пред магазинчетата. Няма пари народа, тези не знам какво искат. И постоянно вдигат цените
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво. Вече никой частник да не иска държавни помощи и нека да си плаща пазарната цена на тока.................Спрете да обикаляте телевизиите да просите пари от държавата за ток.