Янев обяви помощ за бизнеса за скъпия ток, но няма НС да я одобри

За мярката ще са необходими към 650 млн. лв., имало ги
Обновена: 27 сеп 2021 17:06 | 27 сеп 2021 16:37, Веселина Йорданова
125
Янев обяви помощ за бизнеса за скъпия ток, но няма НС да я одобри
Снимка: БГНЕС

Правителството е разработило схема за подпомагане на бизнеса във връзка с високите цени на тока за предстоящите зимни месеци.

Става дума за 50 лева на мегаватчас за изразходвана енергия, като по предварителни разчети за мярката ще са необходими 600-650 млн. лева за шест месеца. Схемата е разработена съвместно с КЕВР и ще бъде заложена в бюджета за следващата година. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев на пресконференция в Министерския съвет, който представи мерки във връзка с високите цени на тока за бизнеса.

Янев обаче подчерта, че парите са налични, но разплащането трябва да стане през държавния бюджет. Това означава, че мярката ще бъде заложена за бюджет 2022, което трябва да бъде одобрено от бъдещия парламент след изборите през ноември или още за тази година, но чрез актуализация на настоящия бюджет отново от бъдещия парламент.

От думите на Янев стана ясно още, че ресурсът е осигурен от свръхпечалбите на държавните дружества производители в енергетиката.

Ще бъде изработена национална позиция към ЕС за по-гъвкава политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ. Предвижда се МФ съвместно с Фондовата борса и Министерството на икономиката да приеме и обнародва наредба за създаване на Клирингова къща - механизъм, който ще работи за балансиране на интересите на участниците в пазара.

Сред мерките е още засилване на регулаторния контрол на КЕВР. Ще бъдат предложени корекции в правилата за работа на енергийната борса, в методиката за образуване на цена и ще има временно преустановяване на застрахователните гаранции като финансов инструмент.

Всички мерки се очаква да дадат допълнително успокояване и възможност пазарът да бъде по-адекватен, без претенции да можем да влияем на търсенето и предлагането на европейския енергиен пазар, каза Янев. Според него в последните два месеца у нас на свободния пазар са едни от най-ниските цени на тока, а ръстът се дължи на международни фактори, на които не можем пряко да влияем. Благодарение на усилията на правителството успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС, посочи служебният премиер.

По думите му до момента нямаме яснота искаме или не развитие на ядрената енергетика - АЕЦ "Белене" или нови мощности в "Козлодуй". Според него трябва да започне такъв експертен разговор и да има яснота какво България ще прави в перспектива.

Янев заяви, че министърът на енергетиката се справя и няма да му иска оставката. Според него исканията за оставки трябва да спрат, а да се търсят прагматични решения.

Шефът на КЕВР Иван Иванов каза, че цените на тока за бита и топлоенергията ще останат непроменени до края на годината. За началото на следващата година той заяви, че ще се търсят решения за по-ниски цени, но посочи, че основен фактор, на който няма как да се повлияе, е цената на природния газ на международните пазари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: енергетикаСтефан Янев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
7
 
! Отговори
КЪДЕ Е БАТКО? преди 2 години
как ли щеше да се справи с кризата Баце? първо, нямаше да има криза, второ с Планът за развитие и устойчивост ще ше да го внесъл още през пролетта и да го е изхарчил половината вече, а не да чакаме цъкльо и кирчо и петкан да ни обясняват, как не става, не става, защото не могат и най-важното Баце поддържаше, макар и зад Закона баланс, да по братски не по равно, но горе-долу бяхме добре
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво Белене не трябва на България. Тези милиарди, ако се направи кой ще ги плати...? Има си тецове на въглища, коитопокриват всички нужди на държавата дори с неустойките за вредните емисии. Да се инвестира в пречистването на тези пушеци от тецовете вместо да се оставят 100 000 без работа в региона.
62
2
 
5
 
! Отговори
само глупости преди 2 години
Като има дадете кинти това ще свали ли цените на стоките и услугите? И от къде кинти да им давате наготово? Пуснете спрените реактори на АЕЦа и разкарайте зеления ток,купувайте от Русия газ. Покажете среден пръст на ЕС и делените му луди идеи. Лесно е.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бизнеса, за бизнеса, за работещите нещо, вече две години нищо. Оставени на произвола.
60
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Правителството ще подпомогне бизнеса ама друг път , защото ще има нова актуализация ама друг път, ще просперира всеки ,ама друг път и на пенсионерите ще стигат парите-ама друг път и така, ще им вярваме на управляващите, ама друг път.
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да обяви и заплати по 4 хил евро, ама работодателите няма да ги датат. Радев ни дига заплатите, но работодателите не приемат увеличението.
58
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигурант до фигуранта!!!!! Бойко бил управлявал еднолично, тея нищо не управляват само си прехвърлят отговорността и после вие сте
57
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре дошли във Фигурантистан, тука всичко е възможно. Ситуацията е парадоксална, държава от ЕС е в калта, управлявана от фигурантите на Кремъл. Ще бъдем първата държава изритана от Съюза, гаранция!
56
3
 
8
 
! Отговори
фигурантите преди 2 години
Анееев, взимай си фуражката, смени си чорапите и беееегай на далеко, защото барнеш ли от парите на големите играчи няколко стотин милиона, не може да те спаси нито прокоФиев, нито мутрите, нито дори НСО-то... само си спомни за Андрей Карлович Луканов
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радеф кога ще се изкаже по темата. Преди устата не си затваряше. Сега къде се крие. Да стисне юмрук и да излезнат мутрите вън да ни споделят какво се случва.
54
2
 
11
 
! Отговори
Сандански преди 2 години
Много забавно. От къде ще намерите тия 650 млн. Вие нямате пари да асфалтирате една улица, като хората. Ами на пенсионерите, а безплатните Ковид лекарства, а по-ниското ДДС, а глобите за Мариците. Колко милиарда станаха дотук, дето изобщо ги нямате, ама ще ги дадете?
53
2
 
14
 
! Отговори
e преди 2 години
А синчето и щерката къде работят? С какви заплати?
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехааа, обещавам Ви помощ ама няма да я дам
50
2
 
14
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ще подпомагаме само "бизнеса", с държавни пари, Сиреч нашите. А "бизнеса" ще продължава да ни обира със все по-високи цени за всичко. *** логиката!!!
49
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С най-голям кеф ще гласувам на машината против Радеф
48
2
 
15
 
! Отговори
Шизофрения 101 преди 2 години
Държавата вдига тока със внесен закон в парламента и после почва да пита защо токът е поскъпнал. Погледнете си сметките! Цената на ел. енергията е само 30% от сметките за ток. Другото са една камара такси и данъци. ДДС, пренос, еко, меко, зелена енергия, акцизи и и какво ли още не.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехааа НИЕ сме готови на всичко за да подкрепим българите за който даже ще се откажем от заплатите си но няма кой да го гласува. Това ми звучи като ИМАМ ЖЕЛАНИЕ НО НЯМАМ ВЪЗМОЖНОСТ другите са виновни.
46
3
 
12
 
! Отговори
stevewonder преди 2 години
ЛУНА ПРЕЗИДЕНТ!
45
5
 
16
 
! Отговори
Gripen преди 2 години
Абе Луна ще е по-адекватна от ***, ясно е.