Янев обяви помощ за бизнеса за скъпия ток, но няма НС да я одобри

За мярката ще са необходими към 650 млн. лв., имало ги
Обновена: 27 сеп 2021 17:06 | 27 сеп 2021 16:37, Веселина Йорданова
125
Янев обяви помощ за бизнеса за скъпия ток, но няма НС да я одобри
Снимка: БГНЕС

Правителството е разработило схема за подпомагане на бизнеса във връзка с високите цени на тока за предстоящите зимни месеци.

Става дума за 50 лева на мегаватчас за изразходвана енергия, като по предварителни разчети за мярката ще са необходими 600-650 млн. лева за шест месеца. Схемата е разработена съвместно с КЕВР и ще бъде заложена в бюджета за следващата година. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев на пресконференция в Министерския съвет, който представи мерки във връзка с високите цени на тока за бизнеса.

Янев обаче подчерта, че парите са налични, но разплащането трябва да стане през държавния бюджет. Това означава, че мярката ще бъде заложена за бюджет 2022, което трябва да бъде одобрено от бъдещия парламент след изборите през ноември или още за тази година, но чрез актуализация на настоящия бюджет отново от бъдещия парламент.

От думите на Янев стана ясно още, че ресурсът е осигурен от свръхпечалбите на държавните дружества производители в енергетиката.

Ще бъде изработена национална позиция към ЕС за по-гъвкава политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ. Предвижда се МФ съвместно с Фондовата борса и Министерството на икономиката да приеме и обнародва наредба за създаване на Клирингова къща - механизъм, който ще работи за балансиране на интересите на участниците в пазара.

Сред мерките е още засилване на регулаторния контрол на КЕВР. Ще бъдат предложени корекции в правилата за работа на енергийната борса, в методиката за образуване на цена и ще има временно преустановяване на застрахователните гаранции като финансов инструмент.

Всички мерки се очаква да дадат допълнително успокояване и възможност пазарът да бъде по-адекватен, без претенции да можем да влияем на търсенето и предлагането на европейския енергиен пазар, каза Янев. Според него в последните два месеца у нас на свободния пазар са едни от най-ниските цени на тока, а ръстът се дължи на международни фактори, на които не можем пряко да влияем. Благодарение на усилията на правителството успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС, посочи служебният премиер.

По думите му до момента нямаме яснота искаме или не развитие на ядрената енергетика - АЕЦ "Белене" или нови мощности в "Козлодуй". Според него трябва да започне такъв експертен разговор и да има яснота какво България ще прави в перспектива.

Янев заяви, че министърът на енергетиката се справя и няма да му иска оставката. Според него исканията за оставки трябва да спрат, а да се търсят прагматични решения.

Шефът на КЕВР Иван Иванов каза, че цените на тока за бита и топлоенергията ще останат непроменени до края на годината. За началото на следващата година той заяви, че ще се търсят решения за по-ниски цени, но посочи, че основен фактор, на който няма как да се повлияе, е цената на природния газ на международните пазари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: енергетикаСтефан Янев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той да не мисли толкова бизнесът. Онези просто вдигат цените с колкото им се вдигнат разходите и точка. Няма да са и на стотинка загуба. Ние потребителите ще платим този ток с по-скъпата продукция. Винаги потребителят плаща сметката. 2 пъти гласувах за партии различни от Герб,но трети път няма да го направя. При тях поне имаше някаква последователност и сигурност. Сега навсякъде е хаос и никой за нищо не е виновен. И все имало излишъци,но все не били налични,а били прогнозни излишъци. Смех.
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този ток сякаш не е прозведен в Козлодуй,ами го внасят от Нова Зеландия на батерий....
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вижте им тъмните погледи, това са лоши хора, властта им е мания,фикс-идея
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че сме против Русия и напук не построихме АЕЦ Белене и не пуснахме газовата тръба директно през България. Сега можем само да сме горди че изпълнихме успешно заповедите на американските ни господари и отблъснахме руската агресия. Ние сме горди евроатлантици. Ураааа...
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъъпия народ сам се прецака
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупция и шуробаджанащина, това е това правителство. Кирил Петков, почтения назначава юрист-консулт 23 годишната, вчера завършила право Лена Бориславова със заплатата от 8 000 лв.А вие спете сега ако искате на Орлов мост!
38
14
 
2
 
! Отговори
Българско Лято преди 2 години
Важното е че мафията ГЕРБ-ДПС не са на власт!! Всичко друго е пропаганда
37
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много искам да помогна ,ама нямам желание каза зеленият чорап
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българите не обичат да ги управляват по-умни от тях хора,защото това ги комплексира и искат да компенсират злобата си с гласуване за някой който им е на нивото
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тати ми обеща да ми купи колело, обаче мама не дава.
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега при мандата на Радев как е, отпусна ли се вече примката? Гледам всеки ден цените растат в магазина, кой ни краде в момента?
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев, защо вече една седмица не предориемате действия за разтоварване на заседналия кораб до Яйлата. Корабът изпуска азотни торове в морето до брега, а вие си играете на нови партии и проекти?
32
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко удобно....нали искахте, и направихте актуализация на бюджета? Защо не предидихте в актуализацията помощ за бизнеса поради високата цена на тока, който през месец Август стигна 400 лв??? Сега като във вица чорапа се оправдава, че "ще купи колело....ама друг път". Некадърен, коруппиран и нагъл зелен чорап!
31
5
 
12
 
! Отговори
stiling преди 2 години
Досега плащахме на безнеса 60/40 от нашите данъци, сега дай и тока да им платим, после може и водата че поскъпна и тя с тока, а утре що не да им платим помощ да си купят най-новия мерцедес, че видиш ли му се вдигнала цената зва пъти? Много от тези фирми са на чужди собственици, тоест прехвърляме пари от нашите данъци да подпомагаме завода на кока кола щото му е скъп тока, да не би да затворил случайно и да закрие работни места. НЯМА ДА ЗАТВОРИ ЩОТО ИМА ПАЗАРЕН ДЯЛ, ЩЕ СИ НАМАЛИ ПЕЧАЛБАТА!
30
2
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Прясно социлогическо...........На какви медикаменти си? :))))))))))))))))))))))))))
29
3
 
20
 
! Отговори
Корупция Радев преди 2 години
Янев да отговори защо токът е толкова скъп и постоянно расте след като веднага назначи синчето си Пламен Янев, 26 годишен в борда на директорите на Българския Енергиен Холдинг.Излиза, че сами неговият син разбира от енергетика, другите деца са някакви неграмотници
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си мислех, че ГЕРБ са опоскали държавата, а те така си подритват едни 600 милиона... Горе долу колкото правенето на избори цели 3 пъти тази година... Ай честито!
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имам усещането,че ДПС да управлява по-добре ще върви държавата,което е и целият план де, ама реалността е вече близко до такава, минусчетата не решават проблема хах
26
2
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Правителството е разработило схема, която обаче трябва да бъде осъществена от бъдещ Парламент, дет се вика татко ще ми купи колело ама друг път, че той този бъдещ парламент май пак ще е като предишните два орисани от фигуранта и служебната му хунта...Схемата ще трябва да я прилагат Кирчо и кокорчо, ако се вярва на ентусиазмът и очакванията им, или пък ще бъде каширана в прасе-касичките на Сестрите галеви и ортаците от метежните образувания, или казано по друг начин: Трай коньо за зелена трева...
25
2
 
9
 
! Отговори
ТестКит преди 2 години
Най-големият популист!