Янев обяви помощ за бизнеса за скъпия ток, но няма НС да я одобри

За мярката ще са необходими към 650 млн. лв., имало ги
Обновена: 27 сеп 2021 17:06 | 27 сеп 2021 16:37, Веселина Йорданова
125
Янев обяви помощ за бизнеса за скъпия ток, но няма НС да я одобри
Снимка: БГНЕС

Правителството е разработило схема за подпомагане на бизнеса във връзка с високите цени на тока за предстоящите зимни месеци.

Става дума за 50 лева на мегаватчас за изразходвана енергия, като по предварителни разчети за мярката ще са необходими 600-650 млн. лева за шест месеца. Схемата е разработена съвместно с КЕВР и ще бъде заложена в бюджета за следващата година. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев на пресконференция в Министерския съвет, който представи мерки във връзка с високите цени на тока за бизнеса.

Янев обаче подчерта, че парите са налични, но разплащането трябва да стане през държавния бюджет. Това означава, че мярката ще бъде заложена за бюджет 2022, което трябва да бъде одобрено от бъдещия парламент след изборите през ноември или още за тази година, но чрез актуализация на настоящия бюджет отново от бъдещия парламент.

От думите на Янев стана ясно още, че ресурсът е осигурен от свръхпечалбите на държавните дружества производители в енергетиката.

Ще бъде изработена национална позиция към ЕС за по-гъвкава политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ. Предвижда се МФ съвместно с Фондовата борса и Министерството на икономиката да приеме и обнародва наредба за създаване на Клирингова къща - механизъм, който ще работи за балансиране на интересите на участниците в пазара.

Сред мерките е още засилване на регулаторния контрол на КЕВР. Ще бъдат предложени корекции в правилата за работа на енергийната борса, в методиката за образуване на цена и ще има временно преустановяване на застрахователните гаранции като финансов инструмент.

Всички мерки се очаква да дадат допълнително успокояване и възможност пазарът да бъде по-адекватен, без претенции да можем да влияем на търсенето и предлагането на европейския енергиен пазар, каза Янев. Според него в последните два месеца у нас на свободния пазар са едни от най-ниските цени на тока, а ръстът се дължи на международни фактори, на които не можем пряко да влияем. Благодарение на усилията на правителството успяваме да запазим относително най-ниските цени в ЕС, посочи служебният премиер.

По думите му до момента нямаме яснота искаме или не развитие на ядрената енергетика - АЕЦ "Белене" или нови мощности в "Козлодуй". Според него трябва да започне такъв експертен разговор и да има яснота какво България ще прави в перспектива.

Янев заяви, че министърът на енергетиката се справя и няма да му иска оставката. Според него исканията за оставки трябва да спрат, а да се търсят прагматични решения.

Шефът на КЕВР Иван Иванов каза, че цените на тока за бита и топлоенергията ще останат непроменени до края на годината. За началото на следващата година той заяви, че ще се търсят решения за по-ниски цени, но посочи, че основен фактор, на който няма как да се повлияе, е цената на природния газ на международните пазари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: енергетикаСтефан Янев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
14
 
4
 
! Отговори
Прясно социлогическо преди 2 години
проучване на Алфа рисърч, Галъп, Маркет линкс и т.н. сред 1037 пълнолетни български граждани установи, че служебното правителство се ползва с 55% одобрение, а ПП вече гони 20% на престоящите парламентарни избори. Радев пък печели на първи тур с над 60% от гласовете.
23
9
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Колега, ти май наистина имаш хората за толкова фрости.Ееейййй ГЕРБ-ерастите нагли, нагли, ама да се опитват да накарат хората да повярват на крадци, които викат: "Дръжте крадеца", от това по-*** здраве му кажи.
22
1
 
9
 
! Отговори
а за гражданите преди 2 години
А помощи за населението - или те не са мутри и те ще плащат - НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
21
2
 
11
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Аха, аз някога имах един такъв купувач на кола - вика пари имам, ама жената трябва да одобри покупката. После изчезна и не се обади повече :)
20
3
 
8
 
! Отговори
6969 преди 2 години
Продължавайте с лакърдийте, вместо да забраните износа на държавен ток, и да разформировате КВЕР и БЕХ, нещата излизат извън контрол и бурята няма да ви подмине;)
19
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не чух как ще бори спекулата с тока. Разни "наши"фирмички продават евтино тока от Аец а в чужбина, после следва недостиг на ток и внос на такъв от "наши"фирми в чужбина на по-високи цени и кръгът се затваря. Кога доидоха на власт кога измислиха далаверата на десетилетието. И най-нагло иска да продължава с това. Мен като частно лице кой ще ме компенсира за по-високите цени на тока.
18
1
 
10
 
! Отговори
Граждани преди 2 години
До наблюдател. Ако цените на енергоносителите се определят по обективни критерии каква е ролята на тази комисия. Може би да правят такива смешни изявления като тези на господин Иван Иванов
17
3
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Тоя Янев вика пари има.... Ще има като спряхте всички строежи, бавите плащания навсякъде. На никой стотинка помощи... ще има пари, ами как. Клоуни :))))))))))))))))
16
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Слушах пресконференцията и изявлението на господин Иван Иванов председател на комисията за енергийно и водно регулиране на нея той заяви че ще направят всичко възможно за да НАМАЛЯТ УВЕЛИЧЕНИЕТО на цените на енергоносителите.
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахах. Ами нали до преди две седмици имаше народно събрание, къде спаха. А забравих, че се занимаваха с охраната на Гешев.Тате ще ми купи колело, ама друг път.
14
7
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Аз като ви казвам, че до изборите Рундю ще се оака до ушите :)))))))))))))))))))))))))))) С камъни ще го гонят на изборите, като истински комунист
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този или е явно *** или се гаври с народа !
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некадърник!
11
3
 
27
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
спрете износа от аец козлодуи да видим как ще се отрази на ситуацията
10
6
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахааааааа, евала мярката Рундьоооооо :)))))))))) Ще ви купя колело, ама друг път :)))))))))))))))))
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клоун !
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** !
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама ние сме имали министър- председател? Дали все още има усещането, че го подслушват?
6
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът е един от най-несправещите се министри. Всичките му отговори в Парламентарния контрол бяха "не знам", "не знам", "това не работи поради тежката администрация", "един месец трябва за да се изпълни една министерска заповед", "всичко ще се оправи като назнача мениджъри", "не знам" и "правя ремонти"- Този човек няма дългосрочна стратегия.
5
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Популист! Борисов ясно и точно каза - всеки трябва да харчи, толкова колкото изкарва.