145-има задържани при акция срещу незаконната миграция у нас

Тя ще част от мащабна операция в Югоизточна Европа
28 сеп 2021 21:50,
11
145-има задържани при акция срещу незаконната миграция у нас
Снимка: Pixabay

145 души са задържани по време на съвместна акция на полицията и митниците. Те са участвали в престъпления, свързани с незаконна миграция са 145. По установените случаи са образувани 21 досъдебни производства.

В хода й са проверени 7423 души и 3775 МПС, като 9 превозни средства са задържани. Претърсвания са извършени в 9 помещения. Иззети са 9 неистински документа за самоличност, 40 000 лева и 2320 г злато, съобщиха от МВР.

Акцията се проведе в рамките на мащабната операция срещу нелегалната имиграция и трафика на наркотици и оръжия в Югоизточна Европа. Засиленият контрол по външните граници на ЕС включваше извършване на проверки на принципа на анализ на риска на база рискови показатели, предоставени от аналитичен проект „Оръжия и експлозиви” на Европол. В операцията се включиха служители на главните дирекции в МВР „Борба с организираната престъпност“, „Гранична полиция“ и „Национална полиция“ и представители на Агенция „Митници”. За координиране на действията и обмен на информация с партниращите държави в дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ – МВР бе създадено национално контактно звено. В рамките на засиления полицейския и митническия контрол сформираните екипи извършваха проверки по рисковите показатели, разработени от Европол, на преминаващите хора и моторни превозни средства през наземни и черноморски ГКПП.

Още по темата
Испания, подкрепена от Европол, координира общоевропейските дни за съвместни действия. Операцията бе проведена между 15 и 18 септември 2021 г. с участието на широк кръг правоприлагащи органи, включително полиция, имиграционни агенции и агенции за граничен контрол от 27 държави (17 държави членки на ЕС - Австрия, България, Германия, Гърция, Дания,  Испания,  Италия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словения, Унгария, Франция, Хърватия, Швеция, и 10, които не са). Дните на съвместни действия EMPACT бяха подкрепени от Евроюст, Frontex, INTERPOL и други международни организации.

Създаденият в Европол оперативен център улесни обмена на информация между участващите страни и осигури аналитична подкрепа на терен на оперативните работници, добавят от МВР.

Оперативните действия бяха осъществени главно на територията на Югоизточна Европа, като държави от цяла Европа участваха с обмен на разузнавателна информация и оперативни действия на национално ниво. Действията, в които на терен се включиха близо 11 000 служители, доведоха до 330 ареста за различни престъпления, включително трафик на наркотици, улесняване на нелегалната имиграция, измами с документи и трафик на огнестрелно оръжие.

В резултат на разследванията са разкрити редица престъпни деяния, както свързани с улесняване на нелегалната имиграция, така и съотносими към нея правонарушения, като например визови измами. След съгласуваните действия правоохранителните органи са започнали 37 нови разследвания. В хода на операцията са: проверени 33 418 души и 22 605 превозни средства; претърсени 724 локации и иззети 154 огнестрелни оръжия (65 пистолета, 86 пушки и автомати, 3 газови аларми), 57 ръчни гранати и експлозиви, 2125 боеприпаса, 719 кг канабис и 920 канабисови растения).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко в коментарите е казано, само не и най-важното, че 145 талибани са ги окошарили. Но от такива коментиращи, толкова.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миграцията разсте, енергията поскъпна 2-3 пъри, инфлацията е вече 2-цифрена, далновидното служебно правителтво вече иска за 2-ри път да променя бюджета. Протестърските партии на пРезидента се джавкат и ни чертят светло джендърско бъдеще. ака че с 2 ръце ще гласувам за протежето на решетников, който ще ни направи всичките милионери
3
3
 
10
 
! Отговори
Гостенин преди 2 години
Е що трябваше да дойдат чужденци да изловят каналджиите? Действително по тази територия нищо не се случва без позволението на милицЮнерите.
2
3
 
9
 
! Отговори
Додо преди 2 години
До ЕвроатлантикНе пропускай невро-хирурзите, адвокатите и сърдечно-съдовите специалисти, които са неминуема част от всяка група кафяви нашественици от Третия Свят. Потрес!
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иначе имаме граници де, направо повярвах.