Експерт: Високите цени на тока са заради сбъркани зелени политики

Днешните емисии трябваше да бъдат постигнати през 2030 г.
28 сеп 2021 10:43, Анисия Иванова
56

Проблемът с високите цени идва от сбъркани "зелени" политики на европейско ниво, каза енергийният експерт Васко Начев пред "България сутрин". Той уточни, че идеята за опазване на околната среда е добра, но емисиите, които имаме към днешна дата като стойност, трябваше да бъдат постигнати през 2030 г. - 60 евро на тон.

"Ние ги имаме още от 2021 г. - оттук идва дисбалансът и затова ги определям като сбъркани политики. За да бъде туширан този стремеж за бързо покачване на цените, трябва да бъде решен кардинално въпросът с тези емисии. "Зелената" енергия е само параван - много инвестиционни фондове са замесени и участват в задкулисието", обясни енергийният експерт.

Когато няма ликвидност винаги ще се появи спекулант, който да внесе дисбаланс, обясни Начев.

Още по темата

Той посочи като положително планираното подпомагане и на малките участници в пазара.

"Когато няма ликвидност и се пусне голямо количество електроенергия, това ще провокира спекула. Така по-малките играчи ще могат да се включат в закупуване на до 10 мегавата", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

Една от мерките, обявени от служебното правителство вчера във връзка с високата цена на електроенергията, е 50 лв. от цената на 1 мегават час ток да бъде плащана от държавата. Помощта за бизнеса ще е към 600-650 млн. лв., заяви финансовият министър Валери Белчев.

Според експерта това е временно решение, както премиерът Стефан Янев обяви - то е за 6 месеца.

"Самият бизнес поиска помощта да бъде 70 лв., а получава 50. Тези средства ще опънат спиралата на инфлацията. Това ще доведе до повишаване на инфлационния индекс. Реално служебното правителство няма много ходове. Тази мярка трябва да мине през парламента, какъвто няма. Доста е ограничено правителството в момента", коментира още Начев.

Енергийният експерт изтъкна, че неправилно критиките за високите цени се насочват към КЕВР.

"КЕВР е последното място, където трябва да търсим решение на такива кардинални въпроси. Тя е с доста ограничени възможности откъм истинска намеса, така че да има траен ефект. Всичко е за успокоение на хората, не трябва да очакваме чудеса от страна на КЕВР, тя няма нужния инструментариум", добави Васко Начев.

И прогнозира ново поскъпване от 1 януари - на топлоенергията с около 20%, за битовите потребители - между 3 и 5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Искаме екологично чиста - БьлгарияМожеме и на свещи - нека средновековието се завьрне точно сега С герб и гн Борисов напред
45
0
 
5
 
! Отговори
115 преди 2 години
Тези които спряха строежа на АЕЦ Белене, да ги съдят за държавна измяна и да отиват в затвора.
44
1
 
2
 
! Отговори
166 преди 2 години
Енергийната барса е хранилка за мошенници и спекуланти! Хора и фирми не положили и един камък в строежа на Българската енергетика нямат място там! Да се променят правилата за действие на тази борса! Само при 100% задоволяване на родния пазар да се пуска остатъка за продан зад граница!!!!!!!!!!!!!!
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унищожете питомното гонете дивото тъй му се вика
42
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заслугата за тази промяна е изцяло на служебното правителство назначено от президента Радев.Иначе не от 9 а от 900 кладенеца вода да донесете пак няма да ни убедите,че през лятото точно трябва да вдигнете цените на тока!Ясно ни е че трябва да платим машините за гласуване,вилите,яхтите и всичките луксове на велможите дето сега се намърдаха!Ама дано наесен не Борисов,а Пиночет Български да дойде на власт и да е по свиреп от чилийският!Един *** да не остане дано!
41
0
 
2
 
! Отговори
Хайдуци ниедни преди 2 години
Де кривак де бойсамо бой за вас
40
0
 
6
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
И кое е сбРъканото ? Не се ли знае колко ''хора'' са се наредили във веригата , ....корупция до небето , лапане до небето ! Колко пъти да ПИТАМ : Какво допринасят НЕК и БЕХ за българската енергетика , защо не бъдат закрити , ... имаме си ДКЕВР , който е достатъчен търговец , останалите НЕК и БЕХ са само пиявици , шапки над ДКЕВР !КОЙ ЩЕ ОТГОВОРИ НА ТОЗИ ВаПРОС ?
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Васко Начев е от БеляНЕ-тата на Мария Капон..................Хиновски.............Все западни агенти русофоби.......................Западните Вутета, като Хиновски, Начев и много други телевизионни герои на журналистите, искат на Русия да е зле, не на България да е добре................Те са енергийните аналози на Мангъров..........Вредни като Мангъров и неговата пропаганда.
38
1
 
7
 
! Отговори
+++ преди 2 години
България,страна на доктори,научни работници,професори и т.н. и да не забравим експерти.Ами като е сбъркано оправете го.Нали за това сте експерти,или не ви изнася защото сте в схемите.Страна на абсурдите,работещи бедни които не могат да си покрият елементарните разходи и богати безработни които никои не пита от къде имат пари и не могат да си докажат доходите.
37
3
 
9
 
! Отговори
240Ай дука преди 2 години
Високите цени на тока са заради пълнените нощни шкафчета(не само банкянското), пълненето им е пък заради гласуваните закони,а законите са гласувани, за да бъде стригано стадото,а когато вече няма как во да се стриже - за да го щавят.
36
1
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
И колко е това отработено ядрено гориво? Пишеш глупости! Първо радиоактивите изотопи имат различен период на разпад - правилото е че колкото по-дълъг е периода на разпад, толкова по-слабо радиоактивен е изотопа и обратно колкото е по-къс периода, толкова по-мощна радиация. Реално количествата радиоактивен *** са сравнително малки и при спазване на технологията за съхранение, няма никакви рискове.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка Рундьо.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35 "Прочети книгата на Бил Гейтс и ще разбереш защо ядрената енергия Е екологично чиста и защо тя е единствения към момента икономически и технологично осъществим изход от екологична катастрофа" ЛЕЛЕ МАЙКО! Достатъчно от теб мълчи!!!!
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са сбъркани, а много целенасочени- целта е да се купува газ от руснаците и те като ни приберат еврата познайте от кого ще купуват стоки и технологии? Кой им е най- големия партньор не само в ЕС, но и в света? Германия. Немското настъпление на изток ще стане като немците осигурят пари за руснаците- немецът няма да дава напред и без пари.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 34. Прочети книгата на Бил Гейтс и ще разбереш защо ядрената енергия Е екологично чиста и защо тя е единствения към момента икономически и технологично осъществим изход от екологична катастрофа. В Благодарение на френското лоби дори бюрократите в ЕС признаха екологичния потенциял на ядрената енергия.
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ядрената електроенергия НЕ Е ЕКОЛОГИЧНО ЧИСТА ЕНЕРГИЯ, не говорете глупости! Наясно ли сте, че след всеки използван прът ядрено гориво, остава ядрен ***, чийто период на разпад е над 800 години? И че слава Богу, руснаците срещу доста солидна такса, ни прибират ядрените отпадъци и го съхраняват някъде из Сибир. А сме на това дередже не заради зеления ток, а защото само с ток не може - налага се да използваме петрол, въглища заради определени производства. Самолетите също не летят с ток :)
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовЗа жалост си прав, първоначалната идея за създаване е ЕС е много добра, но в последните 20-30 години тя беше тотално опорочена от либерастите.
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Ядрената енергетика, тук ще им го кажа, браво на червените министри. Едно от малкото неща за което се сещам да е позитивно от тях. Над АЕЦ козлодуй имаше огромен натиск, но нашите отстояха и централата още работи. В благодарение на АЕЦ имаме екологично чист ток. Ватърните централи са вятър работа.
28
0
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Дай да се върнем в 13 век, да заживеем в землянки, да си лягаме с кокошките и станем правоверни зелени сектанти.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16 до 15"Бойковите бомби"шъ тъ гръмнат изодзад. Сутринта енергиен експерт от БСП го каза!!!! Това тлее от 20г.. Повтарям ДВАДЕСЕТ години популизъм на макс!! Помшниш ли за какво бе свалено първото правителство на Борисов? Защо моята сметка за ел.енерги е 25лв.без да изклювам бойлера, перална със сушилня и абсорбатор. А на съседа с мощната скара от която не мога прането да простра или отворя прозореца е 120лв.? Нашите заводи харчат 3 пъти повече ток от същите западни!!!!