Ще продължат ли цените на основните храни да скачат?

След около 10 години ще изчезне ръчният труд, смята Марияна Кукушева
28 сеп 2021 18:00, Ния Христова
78
Скокът в цените на тока и горивата доведе и до покачване на цената на хляба. В последните месеци цената на хляба достигна средно 1,20 лв. за половин килограм.
 
"За една година цената на газа се увеличи със 150%. От 1 октомври очакваме още 25-30% покачване на цената на газа. Цената на ел. енергия за бизнеса се увеличи с 200%. Цената на транспорта се увеличи с 35%. Имаме да догонваме борсови цени. За първи път тази година по време на жътва имаме феномен - цената на пшеницата се покачи с 30% и тя вече е с около 50% по-висока от цената ѝ по същото време миналата година. Към 10-15 октомври новата реколта ще влезе в мелниците. Оттам нататък може само да гадаем каква ще е цената на брашното", каза председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Друг много важен компонент е заплащането на човешкия труд. 
 
"Вътрешната инфлация вече е 20%, а не обявените официално 3-4%. Това са факти, които всеки потребител усеща по джоба си. Сами разбирате, че себестойността на хляба и нашата доставна цена се променя. Цената на пшеницата расте, защото е борсова и не се влияе само от вътрешното потребление. 50% от добитата пшеница е с високохлебопекарни качества. От фуражна пшеница не може да се произведе хляб, това е невъзможно", каза още Кукушева.
 
Тенденциите показват, че цените на основните хранителни продукти ще продължат да растат.
 
"Крайната цена на хляба се определя от нашите партньори от търговските вериги. Към тази крайна цена има 20% ДДС на държавата. Винаги крайният потребител плаща ДДС-то. Едно от предложенията ни е държавата да въведе единна ДДС ставка от 9%. 9-те процента се оказаха печеливша формула и контролният апарат се обучи добре да събира ДДС в рамките на 9%, където той беше въведен. Това е силна антиинфлационна мярка. 9-те процента биха могли да изсветлят изцяло икономиката на държавата", обяви Кукушева.
 
Според официални правителствени данни - в държания апарат има 35-40% ангажирани специалисти, които "не знаят за какво са там и какви са техните служебни ангажименти".
 
"Бюрокрацията ни е тромава, административният натиск върху бизнеса е огромен. Бизнесът се нуждае от квалифицирани и отговорни кадри, които могат да правят пари. В администрацията работят хора с висше образование и в много случаи с повече от една магистърска степен. Тези хора са ни необходими не само да се влеят в нашия бранш, а изцяло в икономиката. Внасяме нискоквалифицирани хора, те не са необходими на икономиката на България", посочи Кукушева.
 
Според нея след около 10 години ще изчезне ръчният труд.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е да де ама що не спадат като има спад това е въпросът
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз казах, че догодина цените ще летят у небесата и коронавирус.забравете! Има ли глад, друго няма. Понеже работя за американска фирма, макар и от София, може и последно да ме заесегне, но ше ме засегне непременно.
39
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бях 15 годишен когато гледах по ТВ как едни скачаха и виреха двата пръста. На моите 15 години нищо не разбирах. Затова попитах баща ми. Защо тези скачат и вдигат двата пръста. Той се почеса по главата и намръщен каза. Виж какво и да ти обясня няма да ме разбереш ще пораснеш и сам ще разбереш. След 5 години когато станах 20 годишен разбрах защо са скачали. А извода ми беше много циничен. Скачали са за да се наденат. Ето резултата от скачането 32 години мизерия и кражби от сеяндурските управници.
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искахте демокрация ...получихте я ,всеки си продава на колкото иска било ток или бензин и хранителни стоки ,няма контрол ,а много хора получават заплати за това
37
1
 
13
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
И ГЕРБ, и Радефф са ми противни до откат (за Доган и учиндолеца дори няма да повдигам въпроса). Киро и сие им нямам грам доверие. Мая не знае на кой свят е. А оная фурнаджийска лопата Хр. Иванов... Нямам представа в какъв свят ще живеем след зимата. Но вярвам, че покрай тези петна в историята ни ще се научим да разпознаваме лъжите още по-добре и ще попаднем на правилните хора, които да ръководят държавата. Само дето май няма да е скоро, пък доста години от моите изггърмяха вече.
36
2
 
14
 
! Отговори
6 преди 2 години
Тази Кукундева е най-голямата лъжкиня!Неотдавна каза,че сме ядели най-качествения хляб на на-ниска цена в ЕС!?!?Сега трупа нови измишльотии да си оплавдае космическата заплата като Балтов!?
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мотането да се състави правителство е част от заговора да се доокраде България и Българите!Чакайте Радево-Хаджигеновата Учиндолска зима сега.А тия ще си тръгнат богати за ваша сметка.
34
0
 
5
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
До 2луп за тези неща си прав, просто казвам, че в Европа в момента яко се засират нещата и ние сме по-скоро косвени жертви на ситуацията. Други държави ще изгърмят по-лошо. Ние ще сме си както обикновено - бедни. Нищо на което да не сме свикнали, но е много важно да не повтаряме стари грешки на изборите.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кукушева или Куку, че нещо не разбрах.
32
3
 
13
 
! Отговори
Бате преди 2 години
До Истукан Радев е виновен че скачат цените :ДД 12 години тумора ГЕРБ нищо не направи само краде, няма една читава реформа, маминия убиец на Милен Цветков година и половина не могат да го осъдят даже вкъщи го пратиха, всеки прекупвач си вдига цените колкото иска - никаква регулация. Бочко чекмеджето второ чекмедже си купи че първото се задръсти едвам отваря вратичките горкия.
31
2
 
21
 
! Отговори
2луп преди 2 години
Само да припомня на платените герберски ***, че свободният пазар на тока ни го на бутаха именно герб. Нямаме газопровод и аое именно заради герб, но построихме с наши пари тръбопровод на Русия със Сърбия. Това е наследството на герб
30
2
 
8
 
! Отговори
ПУ ТИН преди 2 години
ОТЛИТАТ 150 НА ДЕН ОТ К19 И С ЛЮБОВ И БЛАГОДАРНОСТ КЪМ КАЦАРОВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЗА СПАСЕНИЕТО, ЩОТО ТАЗИ СКЪПОТИЯ НАПРАВО ГИ УБИВА!
29
3
 
14
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
Чак не вярвам, че ще го напиша, но този път нашите политици нямат общо със ситуацията. В средата на много кръвнишко нападение над Европа сме и мисля, че това ще е краят на ЕС.
28
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеления чорап и зелената сделка ще ни разкажат играта. Ще си спомняме с носталгия за преди години. С всяка следваща година ще става по-зле и по зле.
27
12
 
17
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Радев да си ходи преди изборите ноември. Хората излизат на улицата, защото стана непоносимо. Всеки ден умират хора от covid-19, цените рязко нагоре, а заплатите същите.
26
2
 
7
 
! Отговори
ПУ ТИН преди 2 години
пРЕЗИДЕНТА ЩЕ ИЗДЪРПА КОРАБА И ДЪРЖАВАТА ОТ СКАЛИТЕ, ИЛИ ЩЕ ГИ ПОТОПИ.
25
1
 
8
 
! Отговори
do 30 преди 2 години
сигуро и за ситуацията в европа ( тока, хранителните стоки, горивата и т.н.) са виновни новите?
24
1
 
8
 
! Отговори
ПУ ТИН преди 2 години
*** ПРЕБОРИ БЕДНОСТТА С 15000 ЛВ. ЗАПЛАТА НА МЕСЕЦ И РУШВЕТИ В ПЛИКЧЕТА.
23
1
 
12
 
! Отговори
ПУ ТИН преди 2 години
*** ДОЙДЕ ДА СЕ БОРИ С КОРУПЦИЯТА, МИГРЕНТИТЕ И БЕДНОСТТА. ВЕЧЕ НЯМА КОРУПЦИЯ, НЯМА МИГРАНТИ И ВСИЧКИ ВЕЧЕ СА БОГАТИ И ДОВОЛНИ! ОСОБЕНО ТОЙ.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ва лъжат . Цената била ,,ПАЗАРНА,, Сега ще видите как ще ви го напазари Брюксел . Инфлацията не е световна а западна. Миналата година в Китай инфлацията е 1,6 % лихвите бяха 3,6 % ;)Сега заради фалита юана падна малко и но почна да се възстановява . Има и по високи цени ама Китай готви нови големи сделки с Русия за дългосрочни договори. А за вас цените ще бъдат все по пазарни и познайте къде ще е по евтино да се произвежда ;)