Ще продължат ли цените на основните храни да скачат?

След около 10 години ще изчезне ръчният труд, смята Марияна Кукушева
28 сеп 2021 18:00, Ния Христова
78
Скокът в цените на тока и горивата доведе и до покачване на цената на хляба. В последните месеци цената на хляба достигна средно 1,20 лв. за половин килограм.
 
"За една година цената на газа се увеличи със 150%. От 1 октомври очакваме още 25-30% покачване на цената на газа. Цената на ел. енергия за бизнеса се увеличи с 200%. Цената на транспорта се увеличи с 35%. Имаме да догонваме борсови цени. За първи път тази година по време на жътва имаме феномен - цената на пшеницата се покачи с 30% и тя вече е с около 50% по-висока от цената ѝ по същото време миналата година. Към 10-15 октомври новата реколта ще влезе в мелниците. Оттам нататък може само да гадаем каква ще е цената на брашното", каза председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Друг много важен компонент е заплащането на човешкия труд. 
 
"Вътрешната инфлация вече е 20%, а не обявените официално 3-4%. Това са факти, които всеки потребител усеща по джоба си. Сами разбирате, че себестойността на хляба и нашата доставна цена се променя. Цената на пшеницата расте, защото е борсова и не се влияе само от вътрешното потребление. 50% от добитата пшеница е с високохлебопекарни качества. От фуражна пшеница не може да се произведе хляб, това е невъзможно", каза още Кукушева.
 
Тенденциите показват, че цените на основните хранителни продукти ще продължат да растат.
 
"Крайната цена на хляба се определя от нашите партньори от търговските вериги. Към тази крайна цена има 20% ДДС на държавата. Винаги крайният потребител плаща ДДС-то. Едно от предложенията ни е държавата да въведе единна ДДС ставка от 9%. 9-те процента се оказаха печеливша формула и контролният апарат се обучи добре да събира ДДС в рамките на 9%, където той беше въведен. Това е силна антиинфлационна мярка. 9-те процента биха могли да изсветлят изцяло икономиката на държавата", обяви Кукушева.
 
Според официални правителствени данни - в държания апарат има 35-40% ангажирани специалисти, които "не знаят за какво са там и какви са техните служебни ангажименти".
 
"Бюрокрацията ни е тромава, административният натиск върху бизнеса е огромен. Бизнесът се нуждае от квалифицирани и отговорни кадри, които могат да правят пари. В администрацията работят хора с висше образование и в много случаи с повече от една магистърска степен. Тези хора са ни необходими не само да се влеят в нашия бранш, а изцяло в икономиката. Внасяме нискоквалифицирани хора, те не са необходими на икономиката на България", посочи Кукушева.
 
Според нея след около 10 години ще изчезне ръчният труд.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото е изчезнал ръчният труд в Япония,другарко....А те японците са с 200 години по-напред от нас.Откъде ги намирате такива да пишат глупости?
20
6
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Незабавно оставка на служебното правителство и Радев! Като не искат да си ходят, ще бъдат изметенин на изборите съвсем скоро.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*България търси талант*...намери се....с едно вдигане на юмручето как само вдигна цените.....талант , голям талант....
18
1
 
4
 
! Отговори
Брао преди 2 години
Брао, геноцид от всякъде! Това е плана! Колкото и досадно вече да звучи! Инфлация, болести , ограничения ииии..... един БОЖИ ДЕН ЦАРЯ НА ЦАРЕТЕ ЩЕ ДОЙДЕ ДА СЛОЖИ ТОЧКА НА ЦАРСтВОТо НА принца(княза) на земята-дявол.
17
5
 
8
 
! Отговори
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ преди 2 години
Оставка на Радевата хунта иначе ни чака Радева зима- от януари и домакинствата излизат на свободният пазар а цените на тока още ще растат. А тея мислеха за народа си....
16
2
 
4
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
Вдигат шекереца,ще вдигнат и ракията(. Локума,хълвъта ще поскъпне. Както го пише в Кораня ще дойде кайметь и ще измете неверниците. Само аз и такива като мен ще си държим броениците и ще ви гледаме сеира.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Социалните архитекти сериозно сгафиха на глобално ниво и затова ни пробутаха оправданието "пландемия". Всъщност от 60-те насам се пече клисавата ситуация, която преживяваме днес.
14
10
 
12
 
! Отговори
миро преди 2 години
гарантирано от фигуранта и хунтата му некадърници
13
2
 
10
 
! Отговори
. преди 2 години
Ла кукарача, ла кукарача, нещо в гащите ми скача...
12
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още ли си искате Гумен Крадев Грипенов. ?
11
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали сами си избрахте Радев, Славуца, Маямата.Сега ще страдате и гладувате!Аз ще гледам тоя цирк от Германия.
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунисти са на власт, така се проваля всяка държава!
9
7
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Промяната на Рундю е факт. Гледайте до изборите какво ще стане. Пълен провал.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БГ ОЛИГАРХИЯ ПЛАТИ ЛЕТНИТЕ ПРОТЕСТИ И СЕГА ПРЕЗ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ СИ ВРЪЩАТ ДАДЕНИТЕ МИЛИОНИ- ОСТАВКА НА ЧЕРВЕНИТЕ МАФИОТИ.
7
7
 
7
 
! Отговори
Прогноза преди 2 години
цените ще продъжат да скачат докато Радев управлява в държавата.
6
1
 
4
 
! Отговори
Диета преди 2 години
От управителния съвет на националния браншови съюз на xлeбapкитe, винарките и цветарките, да си гледат работата.
5
2
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Може ли да ми помогните да живея добре смислен живот ?
4
0
 
24
 
! Отговори
Квалифициран преди 2 години
Навремето работих за един български бизнесмен средна ръка ( фирмата бе над 70 човека) година и половина. Не възнамерявам да повтарям тази грешка. Освен, че работех на шестдневна работна седмица, а ми плащаха за пет, накрая се оказа че част от времето са "пропуснали" да ме осигуряват в НОИ, при все че имах трудов договор. А междувременно му бях направил няколкостотин хиляди оборот ( бях в търговски отдел). Накрая фирмата я продаде на руски "инвеститори" и за осигуровките пих една студена вода.
3
1
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
цените на хляба не се вдигат сега а от години въпреки добрата реколта пълнаанархия с цените и на яицата млякото освен св месо 4.90 лв за кг но не се знаеот къде е и на колко години ами олиото ами развалените турски домати
2
7
 
15
 
! Отговори
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ преди 2 години
АМА НАЛИ ЛЕТНИТЕ ПРОТЕСТИ ОБЕЩАВАХА ОГРОМНИ ДОХОДИ- ЗА ШЕСТ МЕСЕЦА ТЕ ТИЯ СЪСИПАХА ВСИЧКО,САМО ВИСОКИ ЦЕНИ И ОГРОМНА ИНФЛАЦИЯ- НЕКАДЪРНИЦИ.