Увеличават минималната заплата, но едва ли ще е 760 лв.

Гълъб Донев: Искаме да ограничим спекулата заради тока
28 сеп 2021 10:13, Анисия Иванова
49
Увеличават минималната заплата, но едва ли ще е 760 лв.
Снимка: БГНЕС

14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината, каза вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Ръстът на инфлацията е малко над 2%, пенсиите са се увеличили.

Ще има увеличение и на минималната работна заплата, заяви министърът пред Нова тв. Той посочи, че е „за” доходите и минималната работна заплата да нарастват.

"Дали ще е 760 лв., по-малко или повече ще видим. В момента в министерството правим разчети за различни варианти за нарастването й. От 650 на 760 лв. е твърде голям скок, малка е вероятността тя да е 760 лв.", каза министърът

Донев коментира рекордните цени на тока и парното.

"Цените от юли до края на годината са такива, каквито са определени от КЕВР. От януари предстои ново определяне на цените за електроенергия за бита, съответно и за парното. Явно ще има покачване на цените, но това, което е предвидено с енергийното подпомагане за хората, които отговарят на критериите за това да бъдат подпомогнати от държавата за този отоплителен сезон са някъде около 345 000 лица и семейства. Вдигна се и процентът, с който се подпомагат месечно тези граждани. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са одобрени до момента – над 200 000, регулярно получават парите за енергийно подпомагане”, посочи той.

Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма как да не доведе до проинфлационни процеси. В момента инфлацията е малко над 2%, но се очаква тя да нарастне до края на годината, добави министърът.

„Вчера цената на тока у нас беше втората най-ниска в Европа след Полша, но те си имат особености. Предприемат се мерки и действия и към бизнеса, и към потребителите, за да могат да бъдат определени и запазени цените поносими за българските граждани”, каза още Донев.

Според него всички мерки, които взимат някои държави в ЕС, могат да се случат и в България, стига да има действащ парламент, който да ги гласува и приеме. Средства за това имало, категоричен бе вицепремиерът. Относно електроенергията може да се предложи да бъдат приети финансови стимули към бизнеса за подпомагане цената на тока.

„Тези 50 лева за мегаватчас трябва да бъдат гласувани от Народно събрание, за да бъде облечено в законова форма и да може да се ползва от бизнеса”, обясни Донев относно мерките, които бяха съобщени от властта в понеделник.

„Има съмнения и се водят разговори в тази посока да се ограничи спекулата, която могат да си позволяват някои големи търговци на електроенергия, така че да бъдат минимизирани тези рискови пред пазара и потребителите. Електроенергията на българския свободен пазар е тази, която се предлага от българското производство. Тя гарантира и вътрешното потребление, голяма част отива и за износ, който не може да бъде ограничен. Ще понесем санкции, ако ограничим износа. Но ако се подпомогне бизнесът, това ще помогне да бъдат намалени цените на стоките”, смята социалният министър.

 „Всяка година цените нарастват, всяка година тези теми се повдигат. Важното е ние да защитим българските граждани и българския бизнес, така че те да могат да понесат тези ценови равнища на стоки и услуги, да може инфлацията да бъде под контрол. В момента тази инфлация е привнесена и отвън. България е в отворена икономика и това, което се случва отвън, се пренася и на българския пазар. Това не може да бъде овладяно от едно правителство”, категоричен бе Донев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В същия момент, в който *** започне да се осигурява на реалните си доходи, МРЗ може да се качи много лесно с 50%. Ама тарикатлъкът ще погуби ***.
22
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 19. По Бойково време средната заплата в София стана 2000лв. По станишево беше около 500 лв.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазарувайте злато и сребро, сребро и имоти с парите които имате понеже тези неща са по-ценни от нашия лев.
20
3
 
7
 
! Отговори
vlady преди 2 години
За работещите фенове на Левски е добре да се увеличи минималната заплата - увеличават се полагащите се пари за лични нужди.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен хаос с този ток. Защо въобще го увеличихте? От алчност. За бързи пари. Сега ще вземете по-малко пари от колкото преди с по-евтиния ток. По същия начин е и с данъчната политика. Явно не разбират от икономика.
18
3
 
12
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
К'во ще увеличавате без парламент, бе дюрекси нещастни?!
17
7
 
18
 
! Отговори
Според преди 2 години
Европейския Икомически Иститут в доклад от 2019г.минималната брутна заплата в България трябва да бъде 1430лв-700 евро!! Тя обаче е 650лв-514лв нето!!! Как сте крепостни селвни Боко ви увеличаваше с по 40-50лв бруто, а тя реално си стоеше същата нето!!! За сметка на това той пълни чекмеджета!!
16
10
 
14
 
! Отговори
До антибойковците преди 2 години
Айде управлявайте. Нали Бойко ви пречише ? Парите са у вас. Власта е у вас. Изчегъртахте всичко и всички. Давайте да видим до къде ще ни докарате.
15
2
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
След нова година на ще падне як скок на тока,така неблагодарните българи ще се научат на уважение.
14
1
 
22
 
! Отговори
? преди 2 години
2% инфлация? Този за паднали от Марс ли ни взима? Че то между 2-3% е нормална инфлация за развита икономика. В момента е 20% инфлацията.
13
1
 
8
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Така, така........55 ОЙРО е твърде много като увеличение!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що бе какво ви пречи да спрете "стотинките" още сега? Това правителство на кого е? На филанкишията ли? И това ли не можете? Некадърници! И без стотинки ще пишем против вас по сайтовете- некадърници скапани!
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов искаше да вдигне заплатите. Но нямаше желание...
10
4
 
17
 
! Отговори
Sava Tomv преди 2 години
Само протести ще ви оправят!К'ви 2 процента бе, ***, инфлацията е поне 20 процента!Не ви ли е срам бе, не ви ли е срам!
9
4
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До пфф Малко остана.След изборите стотинките се спират.
8
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радинка се увълчи за власт, вижда се като Путин и всички ще страдаме от това.
7
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беднотия до шия, това ни донесе подмяната от Харвард
6
18
 
18
 
! Отговори
пфф преди 2 години
И тук сте налазили. То не остана читав сайт без герберюги на надница :/
5
12
 
18
 
! Отговори
Мут Лабен преди 2 години
След изборите- Бойко Борисов отново премиер. Служебните хунтаджии доказаха, че са пълни некадърници! Дружно да ги изритаме и от Дондуков 2 и от Дондуков 1
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бавно трябва да се покачи минималната заплата. В момента тя е инструмент на сивия сектор да се осигуряват тарикатите на нея. Нищо, че правейки го, лъжат само себе си. Не може една шепа хора с най-добрите заплати у нас и честни бизнеси да издържаме цяла държава. Сивият сектор е над 70% по мое мнение и влияе покъртително на СРЗ и на медианната. В големите градове трудно можеш да видиш човек, работещ на минимална, освен ако не е чистач на половин работен ден. Магазинерките вече взимат по 2000лв..