София към Скопие: Подмененият паметник е пренаписване на историята

Настоява се оригиналният да бъде издирен и възстановен
29 сеп 2021 12:08, Елка Василева
122
София към Скопие: Подмененият паметник е пренаписване на историята

Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски по повод установен случай на подмяна на български паметник, намиращ се на територията на югозападната ни съседка, съобщи външното ни министерство.

Представителят на Република Северна Македония у нас е бил информиран, че дипломатическата мисия на България в Скопие е установила, че намиращият се в двора на църквата в с. Клепач, Република Северна Македония, паметник, който е бил издигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г., е бил подменен.

Констатирано е, че оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен, премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници.

В рамките на провелия се разговор българската страна настоя за предприемане на необходимите действия от компетентните власти на Република Северна Македония за издирване и възстановяване на оригиналния паметник.

Още по темата

Подчертано бе, че подмяната на исторически артефакти представлява акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна загриженост, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., посочиха от МВнР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези така и не се усетиха че стават смешни, приличат на измислените ВИП-ове, ако не говорят сами за себе си , никой няма да се сеща че съществуват
96
7
 
0
 
! Отговори
Рационален преди 2 години
До КаназиревМожем да ги допуснем, ако изтъргуваме това със допускането на нашите ТЕЦ от ЕС. Да не затваряме ТЕЦ , защото работят с наши въглища. Ако не допуснем РСМ в ЕС, тя ще е със Сърбия и Русия. Може също да поискаме от ЕС помощ за развитие на ядрената ни енергетика.
95
13
 
0
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
До 36! К'во стана бе,*** нещастен,нали през 1874 г.уж бяхте под рабство?Нали всичко уж беше забранено:език,религия,традиции,нали уж турците искали да ви заличат от лицето на земята?!Как така става,че в сьрцето на Империята ви печатат книги?Или пак ще използваш традиционното ганчовско лукавство и отворковство и ще кажеш,че печатницата на арменеца е била подполна,нелегална?!
94
2
 
18
 
! Отговори
Фифи преди 2 години
Абе още ли се занимавате с една шепа хорица които могат да се съберат само в Люлин 5. Тръгнали европейски квартал да стават.Не им и трябва.Кар.акач.анката им даде на 90 процента Български паспорти.Не се занимавайте с това гето.
93
0
 
3
 
! Отговори
хах преди 2 години
До фен(бивш) - спокойно, той е с гръцко. Никой не твърди, че е българин.
92
1
 
35
 
! Отговори
vxzv преди 2 години
Като говорим за Северна (Вардарска) Македония да не забравяме зверствата в Егейска Македония, защото там всички българи са насилствено погърчени. Преди 100-на години там който сбъркал да говори на български го карали в полицията и там бой, бой, бой и накрая му наливат машинно масло в устата, за да говори само на гръцки. Във Вардарска сърбите не успяха от българите да направят сърби, но ги направиха македонци. И гърците, и сърбите са проявили жестокост!
91
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** проsтаците,все едно Ние да подменим всички надписи от турски,гръцки и латински ,да станат на български и имената на паметниците да побългарим!!!
90
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхте ли ги по бТВ какви див.ци са местните ,журналистите насмалко да отнесат клетка.А,на новата плоча фамилните имена на убитите четници вече завършват на -овски и евски
89
3
 
39
 
! Отговори
Гоце преди 2 години
В северна македония от поне сто години систематично се заличават следите сочещи преобладаващо българския произход на населението там и българския характер на държавността!
88
3
 
24
 
! Отговори
Каназирев преди 2 години
Личното ми мнение винаги е било, че по долната земя народа преобладаващо е твърде ограничен! Ние трябва да си доставим безсрочно удоволствието да не допускаме РСМ там където не й е мястото-ЕС!
87
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не могат всичко да сменят мънкедонците, не могат. като ходих в охрид, в музея на 'македонскиот просветител' григор пърличев, гледам личния му тефтер - писал човекът 'аз, григор, по майка и баща българин, от българския народ'. и викам на уредничката на музея - я виж тук какво държите зад стъклото? тая не знам колко цвята смени и взе да звъни едни телефони, после изчезна. единственото, което наистина ще се смени окончателно, е смяната на сърбоманите с албанци.
86
17
 
4
 
! Отговори
фен(бивш) преди 2 години
Защо,тогаз Ал.Македонски,не е с друго(българско)име?
85
2
 
30
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Титовите макета явно не знаят, че "той, който падне в бой за свобода, той не умира" е стих от стихотворението "Хаджи Димитър" на българският революционер Христо Ботев. Чукундурите са превели Ботев на титомакедонски. Хахаха
84
35
 
6
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
Единствения народ сме който се гордее със стотиците хиляди безмислени жертви,които сме дали във войните.Важното за нас е,че сме нямали пленено знаме. Кой е заритал за разни дрипи байряци. Територии са пленявали другите около нас, а не байряци.
83
4
 
3
 
! Отговори
лудите преди 2 години
продьлйават да ни занимават с техните мелодрамино пази се от тях
82
8
 
1
 
! Отговори
вече преди 2 години
не е ва6ия народ
81
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 81: Ако народът ни не е зле, тогава защо е толкова беден?
80
5
 
77
 
! Отговори
Красимир от Петрич преди 2 години
Още една причина да не бъдат никога в ЕС! Вето до дупка и нито крачка назад!
79
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВероятно народът ни е зле,заради такива екземпляри като тебе-нихилисти,***,комплексари.
78
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Гошо...ТъпотоИ аз Гошо!