Апартамент за 2 биткойна – или как да си купим имот с криптовалута

Страните могат да сключат договор за замяна и така да оформят нотариалния акт
4 окт 2021 21:30, Анисия Иванова
31
Апартамент за 2 биткойна – или как да си купим имот с криптовалута
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Използването на криптовалути за придобиване на недвижима собственост в България не е забранено, но лицата трябва да бъдат наясно със задълженията си по Закона за мерките срещу изпирането на пари, включително да докажат произхода на средствата. Това обясни Димитър Танев, бивш председател на Нотариалната камара в България, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Задължения по Закона за мерките срещу изпирането на пари имат и лицата, които по занятие предоставят услуги за обмяна на виртуални валути (бел. ред. - криптоборси и платформи).

Според Танев няма пречка криптовалутата, която се използва за придобиване на имот в България, да се прехвърли от криптосметка на купувача в криптосметка на продавача, дори ако те са регистрирани в друга държава. Но в случая това трябва да стане при спазване на изискванията на българския Закон за мерките срещу изпирането на пари.

Възможната хипотеза при сделка „имот срещу криптовалута“ е страните да сключат договор за замяна и така да бъде оформен нотариалният акт, обясни Димитър Танев.

„Едната страна прехвърля правото на собственост върху недвижим имот, а другата – правата върху криптовалутата, която притежава.“, каза още той.

При договора за замяна не важат разпоредбите на Закона за ограничаване на плащанията в брой, допълни събеседникът. Там се казва, че всички плащания над 10 000 лв. в България се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка.

За изчисляването на местния данък, такса вписване и нотариалната такса би следвало да се посочи парична стойност на криптовалутата. Взема се по-високата сума от стойността на криптовалутата и данъчната оценка на имота и върху нея се начисляват таксите и местния данък, обясни Димитър Танев.

"Най-големият риск при използването на виртуални валути на имотния пазар е свързан със сигурността в кибер пространството, с факта, че става въпрос за децентрализирана система, зад която не стоят държавата или банките.“

Другият проблем при криптовалутите е силната им волатилност, което може да доведе до сериозни вреди за страните за времето от сключване на предварителния договор до окончателното финализиране на сделката и изповядването й пред нотариус. Този риск може да се минимизира, ако страните предвидят специална клауза и депозиране на парична сума, която допълва стойността на криптовалутата, обясни Танев.

Виртуалните валути са цифрово представяне на стойност, която не се емитира или гарантира от централна банка или от публичен орган, не е непременно свързана със законово установена валута и няма правния статут на валута или на пари, но се приема от физически или юридически лица като средство за обмяна и може да се прехвърля, съхранява и търгува по електронен път. (Закон за мерките срещу изпирането на пари)

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
1
 
! Отговори
Самуил преди 2 години
Какво е това биткоин? Сащ пак се опитва да пробута пропаганда!!! САМО ЛЕВ И РУБЛА НЯМА ДА МЕ ЗАБЛУДИТЕ С ВАШИТЕ ЖЪЛТИ ВЕСТНИЧЕТА!!!! биткоин чух от един познат че скоро щял да бъде 0$ така че не се занимавайте!!
23
0
 
6
 
! Отговори
чс преди 2 години
soon Moon, дръжте си хартиеният кеш и гледайте другите отстрани. Яжте семки пред блока и пийте бира с другите безделници.
22
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Bernie Madoff (Бърнард Мейдоф)...но с по-съвременно звучене, т.е. криптовалута!!!Но докато има риба ще има и рибари!!!
21
6
 
7
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Айде стига сте рекламирали пирамиди...
20
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали закона забранява други валути в страната?
19
13
 
9
 
! Отговори
M.D. преди 2 години
С тези криптошитове зарибяват все още стадото. Като се набълбукат повечко и ше дръпнат куката. И ше има голямото пържене. Нема лошо светът да се очисти от булшита.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само последните два дни, апартаментите поевтиняха с над 10% спрямо биткойните.
17
4
 
14
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Като спре тока липсата на биткойни ще ти е най-малкият проблем, защото до два-три дни ще си затънал в лaйна буквално. Хартиените пари и сметките в банки ще са ти също толкова полезни. Със злато поне ще можеш да си затискаш киселото зеле, ако имаш зеле, сол, вода и чист бидон. Ама да знаеш, че и водата ти е от ел. помпа, та и вода няма да имаш.
16
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Криптовалутите застрашават професии като банкер, агент, нотариус и тяхното паразитно съществуване. Бих се радвал един ден децата ми да си спестят 10+ % за подобни безсмислени такси и данъци. Цените на НИ и без това са безумно високи..
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
крипто скама е топ за спекулации
14
4
 
8
 
! Отговори
DO 17 преди 2 години
Като спре Интернет или Тока ?
13
15
 
14
 
! Отговори
До Купувайте злато преди 2 години
Точно след 10 години всичко живо ще ги ползва, в момента тия с парите купуват крипто вместо злато, защото са лимитирани, нямат разход за съхранение и пренасяне и са по ликвидни от златото. В близките 5 години тоя пазар ще нарасне 10 пъти.
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По всичко личи, че нищо не разбираш от криптовалути, по-добре не се излагай да пишеш глупости.
11
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До номер 2 Ами реално биткойна си е без пари , зад него не стои нищо.Това ,че някакви хора търгуват с него нищо не означава , това е просто една спекула . Едните купуват и започват да говорят как ще скача цената , тогава се намират други който купуват , а първите реализират печалба и започват да говорят за спад , за да могат да купят и да изкарат някой лев ...нищо друго
10
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В някой държави криптото стана незаконно .Не бих рискувал да правя такива сделки с крипто
9
1
 
4
 
! Отговори
До Богат преди 2 години
Готов ли си за Q4? Очаква се да е страшно интересно!
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво означава плащане с криптовалута ? Да ти дадат едни цифри на компютъра и после да ги продавш през крипто борса , да вземеш истински пари и тн.Като гледам курса на биткоийна , докато излезете от нотариуса може цената да е паднала на половина . Който има биткойни , да си ги продава , а с парите да си прави сделките с имтои
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заменям гараж срещу хотел Плиска.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е ясно обяснено , но никой няма да си продаде имота срещу крипто, всеки ще иска евро или в краен случай долари
5
0
 
1
 
! Отговори
бг смешки преди 2 години
*** народ кво да правиш ...