Млад мъж почина в Сандански заради неизправен климатик

Докато поправял тента, той се хванал за рамката му
4 окт 2021 08:10, Елка Василева
27
Млад мъж почина в Сандански заради неизправен климатик
Снимка: архив, БГНЕС

Млад мъж от Сандански загина, ударен от ток, докато поправял тентата на семейната сладкарница. 220-волтов ток от неизряден климатик на съседно заведение е минал през тялото на Емил Панайотов и той е издъхнал за секунди. Семейството иска справедливост. Кой носи отговорност и има ли виновни за тази трагедия?

В късния следобед на 23 септември Емил Панайотов се опитвал да смени тентата пред семейната сладкарница. Баща му бил с него, за да му помага. Всичко се случило пред очите му.

"Качва се на стълбата, подпира се с едната ръка на навеса, а с другата се хваща за рамката на самото тяло на климатика, по което тече ток и буквално е убит”, разказа сестра му Василка Панайотова пред БНТ.

"Гледам двата му крака, той беше с къси панталонки, двата му крака надути вече и викам "Емиле бе, Емиле“ и аз се досещам, че го хваща ток и оттам тичам, за да изключа на нашия, аз понеже мисля, че е от нашия климатик, до таблото да изключа климатика. Докато се върна, той беше паднал върху колежката”, допълни баща му Борислав Николов.

Веднага проверили дали не си е глътнал езика и започнали да му правят сърдечен масаж. Линейката също дошла за минути, но било късно. Емил вече бил мъртъв.

"Токът е минал през него, по цялото желязо, са дошли енергото и са казали, че тук по цялото желязо отгоре е минавало ток. Кой не си е свършил работата, кой е отговорен, трябва да се разбере!”, каза още сестра му Василка.

Климатикът е бил неизправен, не е бил занулен, убеден е бащата на Емил, който е електротехник.

"Тоя климатик си е имал ток през цялото време, понеже отдолу е на щепсел и там са две жици, а трябва винаги да са три жици. То има фаза, нула и зануляване, а то беше само с проводник с две жици”, обясни той.

Климатикът е на съседното заведение. Помещението е собственост на РПК Сандански, но наемател от дълги години е Иван Туджаров.

"Аз тук съм под наем 14 години, климатикът беше монтиран преди това – кой го е монтирал, що го е монтирал, нищо не знам. Един път само климатикът даде някаква искра и беше поправен, но монтажът кога е било, какво е било, не мога да кажа нищо”, коментира Туджаров.

Опечаленото семейство настоява разследващите органи да изяснят истината.

"Доколкото знам, преди 1 -2 седмици също е идвано и е правено нещо на този климатик. Тогава ли нещо са направили, което не трябва, от преди това ли е имало някакъв проблем? Трябва да се разбере защо брат ми беше убит от един климатик, който той не е почиствал, както се говореше, за който само се е захванал и се е подпрял”, каза сестра му Василка.

"В цяла България стават такива случаи поради небрежност на някой. Той спаси на някой живота, той си даде живота за някой друг”, допълни майка му Роза Панайотова.

От Инспекцията по труда са назначили проверка по случая. Изискали са цялата документация, свързана с климатика. Проверката трябва да приключи в рамките на 10 дни.

Районната прокуратура е започнала разследване по случая. Образувано е досъдебно производство по член 122 от НК. Климатикът е иззет, събира се и цялата информация, свързана с него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
ВЧК преди 2 години
Поредната мърлявщина и недобросъвестност. Като сервизен техник съм се нагледал на всякаква Ганьовщина и извращения заради единия мързел и бързане.... Като започнем от топките изолирбанд и свършим с пирони в бушоните.Що се отнася за заземлението или зануляването на контакти и работни съоръжения за повечето майстори това са глупости които само губят ценно време за ракия със салата пред телевизора..
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния млад човек, загинал по нелеп начин в нашата прокълната държава. Кога ще има реформа в прокуратурата, та да има някакъв контрол.
20
5
 
4
 
! Отговори
Хипотеза преди 2 години
При заземяване задължително трябва да се монтира дефектнотокова защита. Ако не е монтирана ДТЗ на инсталацията, трябва да се направи зануляване. Занулен електроуред с метален корпус задължително трябва да се изолира от земята. В противен случай уредът е на практика заземен и при поява на утечка максимално токовата защита не сработва. При външен монтаж такава изолация на практика не може да се постигне заради влагата, затова трябва да се предвиди ДТЗ.
19
3
 
5
 
! Отговори
Тъжно преди 2 години
Бащата е електротехник, но не е съвсем ясно какво говори. Проблемът е че уредът е бил заземен и е дал утечка. Ако беше занулен утечката щеше да предизвика сработване на максимално токовата защита (бушона) още при поява на утечката. Затова на заземена верига се слага дефектнотокова защита, която в случая или не е била инсталирана или е дефектирала.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Киро Опитвате се да си въобразите, че ако уредът беше занулен, а не заземен, пак щеше да стане тази беля? Определено не сте в час! Добре изпълненото зануляване върши отлична работа.
17
2
 
12
 
! Отговори
Сигурно ли е преди 2 години
Всяка техника дефектира и може да се появи утечка. Затова се слагат защити и/или се извършва периодична инспекция. Между другото дефектнотоковата защита трябва да се тества всеки месец, има си бутонче което се натиска. Иначе слепва и не сработва при нужда. В новото строителство на всяко табло се слага, но кой е информиран и кой си "губи времето" за да го прави? *** е най-умният и богат в света, затова и ваксини не си слага.
16
1
 
13
 
! Отговори
Перниканец преди 2 години
220-волтов ток...?!? Колко сте неграмотни господа днесаджии...Но нема да ви обяснявам, че електротехника се учи в седми клас, а там поне половината от вас не са били.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро слагахме климатик за две стаи и си има схема на монтажа от таблото до заземяването и трябва да си много зян за да офазиш корпуса
14
1
 
18
 
! Отговори
До Някой 14 преди 2 години
Щепселът Шуко се ползва в цяла европа и си има заземяване както всички останали стандарти по света. Дефектнотоковата защита няма нищо общо с това има ли заземяване или няма и какъв е щепселът. Вярно, при инсталирана защита човекът нямаше да умре, но ако не може да се осигури контрол върху заземяването, което се прави от сигурно 100 години, как ще има контрол дали веригата е защитена? За лична отговорност не говорим, в антиваксърското гето това е *** дума.
13
0
 
9
 
! Отговори
до14-някой преди 2 години
Това не е вярно! Технически ДТЗ може а се монтира точно преди контакта, като се размножи нулевия проводник на две преди ДТЗ. След нея само три проводника до консуматора. Това е достатъчно, като временно решение, докато се смени цялата инсталация.Риск обаче пак има, защото може да прекъсне нула, или да объркат нещо в трафопоста и т.н. По скоро проблемът е, че всеки пипа без да има нужните знания.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мога от сега да кажа, че никой не е виновен. Климатикът ще да е монтиран от някой пишман техник, който някога е дошъл, свършил е работата, и си е отишъл. Платено му е на ръка, без касова бележка, за да не плаща данъци, *** сега и го търси.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7. Киро е прав. Стандартите в България отговарящи на ЕС се предвижват Бавничко, Бавничко и яваш, яваш. Това е така защото политиците са ни КАЛПАВИ и хитри. Бягат от отговорност
10
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 2 години
До: Киро (номер 7) Това което се правеше досега е т.нар. щепсел тип "Шуко". Според новия правилник трябва да има дефектнотокови защити по трипроводните линии. Много от инсталациите обаче са стари и са с два проводника, тоест няма техническа възможност за монтаж на дефектнотокова защита.Може и този случай да е такъв.
9
0
 
12
 
! Отговори
У преди 2 години
Защитното зануляване работи на принципа, че ако уредът се повреди и офази, протича ток между корпуса и зануляващия проводник и изключва предпазителя по ток. Даже да го вдигнеш пак изключва. Условието е да има здрав нулев проводник, защото прави пълно "късо" и здраво гърми. Този климатик вероятно е работил така седмици или месеци, това е мърляв монтаж. Принципно има 4 проводника между двете тела и 3 от вътрешното до щепсела. Контактът трябва да е поне шуко-занулен или трипроводен с ДТЗ. Жалко!
8
2
 
7
 
! Отговори
някой преди 2 години
Тук в България хората не са чували за дефектнотокова защита. Нивото на техниката е от малко след 9.09.1944 г. Но има напредък - кабелите са вече със пластмасова изолация и няма с хартиено маслена.
7
0
 
8
 
! Отговори
Типичен пример преди 2 години
За това, че високата смъртност у нас не се дължи на здравната система, а на малоумието.
6
4
 
7
 
! Отговори
Дзен преди 2 години
Не е само до кой е виновен, българинът като цяло е безхаберен що се отнася до електричество!
5
2
 
6
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Госпожо *** .не пишете неверни неща .Ако има фаза нула и зануляване непременно ще убие някого .Трябва да има фаза , нула и заземление като нулата и земята не са едно и също.
4
2
 
13
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Няма Фаза, Нула и зануляване, тов не го е каза ел. Техник. Заземяване е жълто-зелената жица, кафявата е фаза, синята е Нула (неутрална). В България като цяло няма заземяване, затова в жилищните сгради вързват земята за нулата, което не е оптимално решение.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А възможно и от краден ток да е!