Радев пред Щайнмайер: В диалога с РСМ отстояваме ценностите на ЕС

Двамата президенти разговаряха преди Срещата на върха за Западните Балкани
Обновена: 4 окт 2021 19:54 | 4 окт 2021 19:54, Веселина Йорданова
73
Радев пред Щайнмайер: В диалога с РСМ отстояваме ценностите на ЕС
Снимка: Президентство

В диалога си с Република Северна Македония България отстоява не само национални интереси, а преди всичко ценностите на Европейския съюз, в чиято основа са демокрацията и уважението на човешките права. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе днес телефонен разговор с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Разговорът се проведе по инициатива на германския президент в навечерието на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 5 и 6 октомври в Словения, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония ще спечели целият регион, посочи Румен Радев и добави, че България очаква конкретни резултати по отношение на спазването на човешките права в югозападната ни съседка, което да ускори този процес.
 
"В момента протича процес на преброяване на населението в Република Северна Македония и в България постъпват редица сигнали за упражняване на натиск върху хората, които открито изявяват българската си идентичност, което е недопустимо за страна, кандидатстваща за членство в ЕС“, заяви Румен Радев.

Президентът подчерта също така, че дадените през годините досега многобройни декларации и обещания от страна на държавното  ръководство на Република Северна Македония към България остават неизпълнени, включително и подписаният през 2017 г. двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Затова страната ни настоява за правнообвързващи гаранции в двустранния диалог от страна на Република Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
1
 
! Отговори
ОСТАВКА НЕКАДЪРНИЦИ преди 2 години
ТОЙ ИСКАЛ, АМА НЯМАЛ ЖЕЛАНИЕ, НАЙ ВЕЧЕ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ, И ВЪРНА ОЛИГАРСИТЕ В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА.
60
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Радев пред Щайнмайер: - Да, познавам, Ви, от Болница на края на града, г-н Щросмайер...
59
4
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Тоя говори за ценности представяте ли си?!Егати наглия шегаджия
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не се обяснят причините за дискриминацията на българите и обяви македонизма за престъпление срещу човечеството ,маке сърбо политиците ще продължат да ни правят на глупави.Те се страхуват от истината и балона който са надули с исторически фалшификации,затова продължават с наглото си поведение за идентичността за сметка на българската.Е няма отказване!Трябва да пуснат Апбания,а СМ да чака и да плямпа измислици.За СМ е удобно да пречат на Албания и да обвиняват нас,но знаем кой са мошениците
57
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно от германското президентство не съобщават за разговор между Радев и Щанмайер. Изглежда че Щанмойер се срамува да си признае че разговаря с натовския генерал Радев.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злият неговите партии не може да оправи за правителство,тръгнал РСМ да оправя?
55
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога ще вярвате на термина крадене на история?Няма научен термин крадене на история,защото не е възможно да се краде история.Тя не е материално нещо.Освен това историята в Македония и България са почти идентични,в сравнение с историята в Гърция ,Сърбия,Турция и Румъния.В Гърция,България освен фашистка се представя като предизвикала геноцид на Гръцко население.Там пише че са избити над 80000 деца,жени и възрастни от нас по време втората световна война.
54
1
 
0
 
! Отговори
Узунова преди 2 години
До СричкоговорещияМного си ***
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато изберат президент и като изберат официално правителство всичко ще се промени.Както виждате след инфлацията ще сме затънали здраво и ще бъдем много послушни.Ще видите как и в Македония и България ще играят различно хорце.Македонските управляващи ще започнат да разпространяват друга информация ,а у нас друга.Всичко ще е различно.Само нека има редовно правителство.Македониянтрябва да е в ЕС ,иначе другото ще е голям риск за Балканите.Ще има тъмно бъдеще ако не влезне Македония в ЕС.
52
1
 
3
 
! Отговори
Никк преди 2 години
На практика Македония краде, присвоява, Българската национална история, което въобще не е окей! Как да ги допуснем в ЕС при това положение!? Не става. Абсурд!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Патриот ти мразиш всичко,но най-мразиш себе си.Не се прави на силен,защото такива като теб първи бягат.Създавт напрежение и конфликти само и след това първи се крият под полата на жената си или на майка си.Много смешен страхливец.А това за зелката е толкова смешно.И защото да обяви война на Македония,защото ги блокираме за ЕС?
50
5
 
0
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Най-много мразя Македонци!! Ако видя някое маке в София, режа му зелката и я слагам на фонтана пред президентството!! Време е генерал Радев като президент да обяви война на Македонците!! За 2 деня ше сме ги изклали до крак!
49
9
 
5
 
! Отговори
СССР преди 2 години
След успеха на Руската пропагандна машина, която успя да раздели Българи и Македонци, Руското ГРУ си е поставило за задача да използва същата техника и да противопостави Софиянци срещу Пловдивчани. Разединена дъежава се превзема по-лесно.
48
6
 
9
 
! Отговори
Сричкоговорещия преди 2 години
Да чухме и как тъпо гледа и отговори тъпо онова недоразумение от Банкя торта, сахар при въпрос Бойко искаш ли кафе. Единствения неандерталец на Европейски срещи с преводач.
47
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската пропагандна машина разпространява в Македония.. Българите ви мразят и искат да ви унищожат. Същата Руска пропаганда разпространява в България.. Македонците ви мразят и ви крадът историята. Целта е разделяй и владей.
46
10
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Ха,ха,ха евроценостите били демокрация и уважение на човешките права...Радев, ти да не си клоун,че ни разсмиваш така като говориш смешки?!
45
2
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Като става въпрос эа съюзи, то с Амеро съюэот кво става?! Как е авата отвъд големата локва?
44
2
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Лошият и *** мат'рял *** на умряло, няма значение какво е казал най-достойният президент на страната до този момент. И не забравяйте :"Вие сте прости и аз съм ***".
43
12
 
5
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
Русия никога няма да позволи още една сателитна република да премине на страната на злото - ЕС!! Достатъчно се подведоха. Литва, Латвия, Естония, Унгария, Чехия България и Румъния.. НО Стига!! Русия няма да позволи и Украйна, Беларус, Македония, Сърбия, Черна Гора да тръгнат по същия път и да преминат на страната на врага ЕС и САЩ!! България ще помогне това да не се случи. Русия разчита на лоялността на Българските политици, които си назначи!!
42
8
 
13
 
! Отговори
Сричкоговорещият преди 2 години
Нали чухте как срича на английски Радев, като не можа дори да прочете правилно написаната му на английски реч в ООН ! Много се изложи - изложи и България !