Заплатите в IT сектора растат с по 10-12% годишно

Кадрите не достигат, търсят специалисти с поне 3-годишен опит
4 окт 2021 23:10, Анисия Иванова
42
Заплатите в IT сектора растат с по 10-12% годишно
Снимка: Pixabay

Заплатите в IT сектора растат с по 10-12% годишно. Може би първата година от Covid пандемията е имало застой. Очакванията са възнагражденията в тази област през следващите 5 години да растат още по-стремглаво, и то заради падналите граници.

Това каза Георги Иванов, основател и изпълнителен директор на Noble Hire, платформа за търсене и наемане на специалисти конкретно в IT сектора.

Кадрите не достигат. Това се дължи не само на познатите от години играчи, но и на нови фирми, навлезли в тази област. На международни компании им излиза доста по-изгодно да преместят свои центрове или представителства в държави като България.

"Работим с над 150 компании, в обявите обикновено се търсят специалисти с поне 3-годишен опит“, допълни Иванов пред БНР.

Според него не е достатъчно да завършиш специалност във ВУЗ или компютърна академия, трябва да развиваш самостоятелно проекти, за да можеш да изпъкнеш при кандидатстване за работа.

По думите на експерта през последните години може би 100 000 души са завършили IT академии, но от тях едва повече от 5000 са успели да се внедрят на пазара на труда. За да се помогне на останалите, трябва да се отворят повече възможности за стажантска работа, смята Иванов.

Той изтъкна, за да се реализираш като IT специалист, трябва да имаш аналитично мислене, да работиш в екип, да имаш добра организация на времето, да умееш да се изразяваш и устно, и писмено. Сред мотивацията на младите хора да се насочат към тези професии, освен заплатата, е и възможността да си креативен, да създадеш нещо „от нулата“. Всяка апликация в телефона ни е възможност за бизнес и решаване на проблем.

Иванов разказа и за нова платформа за дарения Подкрепи.бг, която ще е готова до 2 месеца и в нея всичко ще бъде прозрачно като дейност. Платформата се разработва от 30-40 души на доброволен принцип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
12
 
! Отговори
Тиквата преди 2 години
Абе я ставайте овчари бе! Знаете ли как се търси овнешко?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до анонимния 2Всеки приличен продукт си има пазар, тоест си има клиенти.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След тази инфлация за под 7к не идвам на интервю.
12
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз допреди година-две взимах 2000, сега съм на 4000, а дори не съм програмист. Работа да искаш. Не е нужно да си най-добрия, не е нужно и да си програмист,важно е да си мотивиран и да работиш здраво. Хората оценяват това. Скатавките после се чудят защо взимат малко пари. Бачкайте, учете, развивайте се, пробвайте.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7: всичко може да, но явно не сте пробвали да кандидатствате за работа на вашата възраст, може да опитате и да ми пишете резултата, ако сте в тази област. Тия работи, че нямало значение ги обяснете на HR мениджъра.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На нас 0.7%, а фирмата си напазари нова сграда за 30млн. евро насред пандемия, за бившата фирма говоря.
9
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този ръст на заплатите няма да е вечен. Даже вече има плато след като дефакто се изравниха със средно че даже и западно европейските. БГ програмистите не са особено добри а работната им е етика е на махленско ниво (особено на тези от провинцията). Пандемията само увеличи броя на самозабравилите се, скътаващи се вкъщи ИТ та и в време пазара да ги отрезви, което скоро ще се случи...
8
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До номер 3 Ели: навярно има и изключения, но вижте колко са хората над 45 и ще се замислите защо е така. Има и чисто физиологично процеси. Един човек на 20 е склонен много по-бързо да попива знания и не е толкова обремене от този на 40 и въпреки че втория има повече опит, тук нещата се променят месеци, а дори и седмици, нов софтуер и тн. Професията си е натоварваща,като това също е минус и всеки ден в екрана също не е за подценяване,така че и а си някакъв предел. Говоря общо, а изключения има.
7
8
 
34
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Това за 40те години е някаква градска легенда, произлезла от 40те години, когато средната продължителност на живота е била 50 години. На 40 може да си програмист, може да си пилот, може да си всичко. Може тепърва да започнеш да учиш, може да почнеш свой собствен бизнес. На 40 можеш да имаш атлетично, стегнато и мускулесто тяло с пълен набор плочки. Казва ви го човек на 46 с аполонско тяло.
6
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално,трябват им все повече пари за лечение..и психическо и физическо.Със здраве да си ги харчат...
5
3
 
23
 
! Отговори
до анонимния 2 преди 2 години
Ако си мислиш, че ИТ е само програмисти и системни администратори ти предлагам да се преориентираш в нещо като земеделие или строителство. Това, че някой създава продукт и някой може да го поддържа е кота 0 в сравнение с хората, които могат реално да ти го продадат. Може да си написал милион реда код, но ако няма кой да го купи можеш да се похвалиш само на баба си.
4
2
 
29
 
! Отговори
баба Яга преди 2 години
Като единственият сектор, който плаща някакви данъци, предлагам на медиите да проучат сивия сектор и как да съберат малко парички от тях. Не за друго ами от такива гръмки новини само на нас ни вдигат данъчния праг.
3
5
 
19
 
! Отговори
Ели преди 2 години
Аз съм над 40 и работя в областта. Е, вече не програмирам директно, а консултирам при проблеми. Каква е причината за слуховете за пенсиониране? Това, че има богати хора, които повече нямат нужда да работят или това, че технологиите непрекъснато се обновяват? Възрастта не е проблем при намирането на работа, поне не и в България.
2
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платформата подкрепи.бг ще е прозрачна както карма.бг беше нали?А иначе в България и в кол център да работиш се наричаш АйТи.Например нашите АйТи експерти в офиса (около 700 човека сме фирмата) единствено могат да ти дадат кабел или мишка.Евентуално да ти преинсталират Уиндоус.Толкоз.Даже и паролата на мейла не могат да ти сменят защото всичко това се прави от индийци и малайзийци.Не знаех че трябва и образование да има човек за тази работа.
1
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верни неща има в статията, но и е малко като футбола, към 40-те вече се пенсионират. Та да го имате в предвид. :)