Роботизираните операции при малки деца са максимално атравматични

Заболяванията могат да бъдат открити непосредствено след раждането
Обновена: 5 окт 2021 16:28 | 5 окт 2021 08:43, Ния Христова
0
 
Първите две роботизирани операции на бъбрек при малки деца у нас ще бъдат извършени от международен екип от детски уролози с българско участие.
 
"Едни от най-честите заболявания при децата касаят тестисите. Невинаги навреме те са слезли в скротума и това налага нашата намеса, ако това не се случи до година и половина, за да не се случат увреди в бъдеще. Основно вродените урологични заболявания са причина за чести урологични инфекции на бъбреците. като урина може да се задържа в бъбрека и да не се оттича към пикочния мехур, или пък да се връща от пикочния мехур към бъбреците. Много по-специфични са заболяванията при децата, отколкото при възрастните", каза д-р Емил Атанасов в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Винаги е подходящо в интервала между шестия месец и една година детето да бъде профилактирано, защото много от нещата не са достъпни за хората и те не знаят какво да търсят. При малките момченца е много важно да се търси правилната позиция на двата тестиса и при най-малко съмнение да бъде потърсен специалист. Ехографското изследване вече е доста достъпно и безвредно. Ориентира ни в много заболявания, които могат да бъдат открити на време", обясни д-р Андреев.
 
Той изтъкна, че заболяванията могат да бъдат открити непосредствено след раждането. 
 
Д-р Атанасов каза, че повечето заболявания или аномалии на бъбреците и пикочния мехур знаем още пренатално, тоест преди раждането.
 
"Подобриха се значително диагностичните възможности и гинеколозите ни информират, за да можем да се намесим навременно, за да няма загуби на функция на органи", обърна внимание той.
 
Урологът обясни, че при новородените деца се стремят каквато и да е манипулацията да бъде най-малко атравматична. 
 
"Роботизираните операции са една група операции, които са операции предимно на бъбреците, които се стремим да са максимално атравматични за детето и прецизни. Детето да се възстанови максимално бързо", увери д-р Атанасов.
 
"Тези операции не се извършват изцяло от робот, ролята на хирурга заема водещо място в тези интервенции. Плюсовете са несравними за възстановяването на пациента. Децата, които са оперирани с такава методика, на втория ден могат да се разхождат", настоя д-р Андреев.
 
Д-р Атанасов обясни, че заедно с менторите им ще оперират и те ще им помогнат да въведат тези операции, за да станат рутинни. Целта е да могат да кандидатстват на НЗОК да поема техните разноски и да станат по-достъпни за повече деца. В момента цялото лечение се покрива от пациента. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари