България с рекордни печалби от цените на тока

Икономист: С част от парите да се подпомогнат потребителите
8 окт 2021 17:30, Анисия Иванова
72
България с рекордни печалби от цените на тока
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България като цяло печели, че има голямо търсене на електроенергия. Страната не се влияе от повишените цени на природен газ, тъй като производството е предимно от въглищни централи и АЕЦ "Козлодуй". Следващият парламент трябва да използва тези ресурси, за да подпомогне както бизнеса, така и населението. Това заяви Георги Ангелов, старши икономист от институт "Отворено общество", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Въпрос на политическо решение е част от тези печалби да се върнат на бизнеса и домакинствата. Това трябва да бъде първата работа на следващия парламент - да направи втора актуализация на бюджета и тези пари да се върнат на потребителите. Няма причина държавата да разполага с милиарди повече в приходи и да не ги върне на потребителите, които са ги платили.", допълни Ангелов.

Според него подобряването на перспективите за България в доклада на Световната банка е забавено. "Повечето международни институции подобриха прогнозите си за България още преди половина година", каза той и добави, че бързото възстановяване се дължи отчасти на експортно ориентираната икономика.

Антикризисните мерки на правителството помогнаха да се запази производствения капацитет и тези сектори ще могат да се възстановят много бързо, смята Ангелов. Някои от мерките, особено в социалните сфери като здравеопазването, могат да бъдат запазени, за да станат по-привлекателни за привличането на нови кадри.  

"Има и по-притеснителни развития като бързия растеж на ипотечното кредитиране." Това вдига цените на имотите и строителството и макар да помага за възстановяването на икономиката, "може би вече стига до притеснителни нива. Вече има риск на надвижимите имоти - дори наближаваме балон", каза Ангелов.

Запитан за евентуалното членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Ангелов коментира, че за това ще трябва редовно правителство, което да извърши реформи. Страната може да спечели много от процеса на споделяне на политики и мерки, който се случва на този форум, каза той.

В коментар за ситуацията на енергийния пазар в Европа, Ангелов заяви, че Русия в момента задържа допълнителните доставки, за да принуди по-бързото лицензиране на "Северен поток 2".

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
че някой печели е ясно. но не бих казал че е държавата.
54
6
 
2
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
Спомням си годините когато Тодор Живков изнасяше ток за Турция от Мариците, България имаше режим на тока, час няма,два има. Бързах преди 18 часа да се прибера от работа защото в противен случай пеша до 14 етаж.Сега пак комунистите са на власт с Радев и служебната му военна червена хунта.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ссорросоиддът Ангелов го е яд, че държавата печели..............Теориите му пак са неверни и лъжливи. Сега иска държавните предприятия да не печелят, отново да бъдат източени от частния бизнес, което е престъпление. Той призовава към престъпление и източване на държавните предприятия. За да каже отново, че държавата е лош стопанин...........
52
3
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
България...е Народа ми...Народа ми е подложен на невиждан грабеж...заложен от дпс-гроб с цел предизвикванена недоволство и връщане на "спасителят" боко,заложени капани навсякъде и то нечовешки...удрящи бедните и неграмотните...добрата новина е,че живеем в глобален свят и САЩ виждат всичко...капи ди тути капи борисов скоро по магнитски и рико...САЩ...дължите го на Народите ни...чешкият,орбан...полските...работят за путин!ЕС политиците са зависими и работят за путин!гладните го осъзнаваме..
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите на АЕЦ Козлодуй трябват за построяване на нови мощности 7 и 8 блок и за изплащане на дълговете на НЕК...............Държавата може да печели, държавата е добър стопанин..................АЕЦ Белене беше отново прекратено, чуждите инвеститори бяха отново изгонени от Теменушка и Боко..........Вече е време да се строят нови мощности в Козлодуй. Като собственост на държавнмата Козлодуй........За да има евтин ток за населението и бизнеса..... Само държавата може да гарантира евтин ток и газ.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частните търговци на ток да върнат на бизнеса спечелените милиони от търговия на свободния пазар............Защо държавата да връща? Държавата е добър стопанин. Никакви пари не трябва да дава на мързеливия частен бизнес, който не иска да си плаща сметките и данъците.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** искат държавата да фалира от подкрепа на мързеливия, некадърен частен бизнес.............Частните държавни предприятия са равни на всеки друг бизнес. Всички собствености в държавата са равни..............Държавните фирми не трябва да издържат частните фирми...............*** са национални предатели.............АЕЦ Козлодуй трябва да построи 7 и 8 блок като собственост на държавата. Никакви социални помощи за частния бизнес..............
48
0
 
8
 
! Отговори
ххх преди 2 години
Печелят прекупвачите ,а българите ги скубят !!! Държавата да продава директно на народа, скъпият ток на Брюксел !!!
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено че е с рекордни печалби, нали плащаме най - рекордния по цена ток
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не България с рекордни печалби, а само част от българите - ония, по-равните
45
0
 
6
 
! Отговори
Карамфилов преди 2 години
Ами мини вецовете с които оцвъкаха реките по предписание на костов, къде са в сметките?
44
0
 
12
 
! Отговори
До49 преди 2 години
Кой в на загуба АЕЦ ли????За 2020 имат над 300 милиона лева печалба,след това по веригата до в къщи кой колко печели,само един Господ знае и евентуално този който си пълни джобовете за наша сметка!
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе важното е да имаме Енергийна Борса и всеки един да може да си"договори и купи" "еФтина"електроенергия-НАНАЙЦИИИ!!!
42
0
 
11
 
! Отговори
Уууу преди 2 години
Мафия, мафия, мафия.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 46 и 20 АЕЦ а да имаш като сложиш фирми на някой велик български дерибей лаянар на входа и изхода и веднага аецовете започват да работят на загуба а великия български дерибей е на печалба защото бил много кадърен и с бизнес нюх както българските велики медии го наричат, вобще не е криминален лаянар крадец
40
4
 
10
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Бунт! На оръжие ,братя !!! Да премахнем престъпното правителство на *** и да сложи Корнелия Нинова на власт !!!
39
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е че и пет АЕЦ-а да имаме,така направиха системата че да плащаме съвсем скоро Европейски цени за ток с Африкански доходи!
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излезе че ний пак сме най-добре
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 25 големи енергийни фирми в България Шест са големите "търговци" които имат оборот за 2020 година около 2.4 милиарда лева оборот,производителите ги знаем всички кой кой Е,интересното КОИ са"търговците"и с кого са СВЪРЗАНИ?????
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой беще ти бе пудко ***, наричаща себи си старши икономист. Ти, Красен Станчев и дрги обесници като тебе, от 30 години ни набивате в главите как държавата била лош стопанин и всичко държавно било на загуба и държавата не трябвада се меша в делата на бизнесмените. Ама сега обърна палачинката и друга запя песен. Кажи как да се озаптят търгавите и мошенниците и тебе кой те финансира и дирижира какви да ги дрънкаш.