"Топлофикация" се намира в дългова спирала

Задълженията на дружеството скоро може и да надхвърлят 1 млрд. лв.
8 окт 2021 15:24, Ния Христова
45
Столичният общински съвет (СОС) прие предложението на "Топлофикация София" да бъдат отпуснати компенсации от държавата.
 
Председателят на енергийната комисия в СОС Прошко Прошков заяви, че дружеството в момента има задължения от малко над 700 млн. лв. към БЕХ и около 100 млн. лв. към "Булгаргаз". Скоро те може и да надхвърлят 1 млрд. лв.
 
"С консенсус взехме решение да излъчим преговорен екип, който да разговаря с всички държавни институции, отговорни за енергетиката, за да намерим механизъм за компенсиране на "Топлофикация София". Това е най-голямото дружество ползвател на природен газ в България и осигурява топлина на близо 1 млн. души", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Това е дългова спирала. Цената на газ, която влиза в ценовата компонента на цената на парното, е 47 лв. - съгласно решението на КЕВР от юли тази година. В момента цената е 94 лв. - точно двойно повече. Отново е определена от КЕВР. Това води до огромна ликвидна криза", обясни Прошков.
 
Прошков отбеляза, че сегашната цена предпазва потребителя от гледна точка на решението на КЕВР от юли, но целият буфер отивал в дружеството и загубата щяла да продължи да нараства. Тази година се очаква тя да бъде над 200 млн. лв. 
 
"Доста политици правят кариера единствено с атаки на гърба на "Топлофикация София". Този популизъм съсипва имиджа на дружеството - един от важните му активи. "Топлофикация" трябва да се обнови технологично", каза още председателят на енергийната комисия в СОС.
 
Целият разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Охранителната фирма на топлофикация - София още ли е фирмата ипон на мафиота борисов? За да може да краде по-лесно. (Много обичат да трият коментари от уплашенднес.бг)
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Охранителната фирма на топлофикация - София още ли е фирмата ипон на мафиота борисов? За да може да краде по-лесно.
32
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Прошков не е от ГЕРБ, събудете се!
31
2
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Тролчета мили, още Станишев остави на Топлофикация -София 700 милиона дълг! Оттогава са платени лихви над 250 милиона лева! На къса памет ли разчитате ,или си лъжете по принцип!
30
1
 
4
 
! Отговори
Радев им е виновен преди 2 години
Изберете си Герб и няма да има пари голяма част от хората дори за хляб!Сега им лъсват кражбите в годините!По цял ден се плюе президента за неща ,които никога не са били в правомощията му.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още се държи Топлофикация София след като ГЕРБ източиха около 3 милиарда от нея.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Топлофикация била в дългова спирала, а потребителите в каква спирала са.
27
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 2 години
И аз фалирах! Моля за компенсация от държавата!!!
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който няма пари да стои на студено или да се връща обратно на село от където сте дошли 90% от софиянците.
25
2
 
8
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
Ако борда на Топлофикация си понамали бонусите и спрат да крадат от ремонти за парлама - може и да се стабилизират
24
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Спокойно! Техен начислява 49% сградна инсталация в Дружба 2 благодарение на математиците от КЕВР, които пробутаха новата наредба за да спасят топлофикациите. Това е за наказание на тези, които не ползват Парно. Как Изчислителна температура за София е -16? Явно съвсем сме затъпяло, щом тези от КЕВР ни пробутват такива цифри от Октомври до Май.
23
3
 
8
 
! Отговори
До До Гробар 19 преди 2 години
Епа аз да ти кажа аз бях на толофикация със спрени топла вода и парно и плащах по 150лв на месец! Като се оплаках ми казаха, че било от крабите така! Викам им айде бре топлофикация как така кражба аз ли крадъ или вие! не съм им плащал от над 10г. Не за друго ми нямам радиатори нямам и тола вода за 10г имам 14 000лв сметка натрупан! Така, че не знам какво плащаш ама аз не потребявам нищо пък по 1400лв на година имам да плащам на топлофикация! Ай сиктир!!!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че чекмеджетата са пълни.
21
1
 
10
 
! Отговори
ами преди 2 години
СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ,и ще излезете от всички видове спирали.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сзмо Вальо Топлото е завлякъл Топлофикация с полвин милиард.След него се нареждат Толупа с Фандъкова.Сега народа ще плаща сметката.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мутрите им взехме хранилката - властта в държавата и сега им остана да крадат само в тези населени места, в които да на власт и най-вече в София. Може да се очакват масови фалити, където ГЕРБ все още управляват, заради грабежа като за последно.
18
0
 
4
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Бъркаш. При Топлофикацията в София е обратното. Основното производство е топлата вода за отопление, а производството на ток е нещо допълнително.
17
1
 
4
 
! Отговори
Невен преди 2 години
Нямаме парно, макар че това е супер удобно. Но се чудя, 30 години след като сме капиталисти, как може да има общинска фирма с дългове ( де факто е фалирала?). Ако нещо не прави пари, умира и друго се ражда, няма да остане празна ниша.
16
3
 
2
 
! Отговори
До Гробар преди 2 години
Не знам как сметката ти за ток е е толкова малка 90-130 лева според сезона. Аз плащам по 140-150 лева на месец за ток, а през зимата се отоплявам с парно от Топлофикация, като и топлата вода е от теца.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Станишев Топлофикация на практика нямаше дългове, освен текущите, което е нормално за всяка фирма. После дойдоха мутрите и се започна яко крадене. Затова Топлофикация скоро ще направи 1 милиард дългове, заради мутрите