Всеки втори у нас против въвеждането на еврото като официална валута

Едва 21% одобряват смяната на лева
193
Всеки втори у нас против въвеждането на еврото като официална валута
Снимка: Pixabay

58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Това сочи проучване, изготвено от агенция "Тренд" специално за финансовия форум NEXT DIFI 2021, организиран b2b Media за пета година.

Данните по време на събитието представи Анастас Стефанов, управител на агенция "Тренд".

Допитването е проведено през септември 2021 г и показва, че едва 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева, а останалите 21% са отговорили, че не могат да преценят.

Още по темата

Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последиците от неговото евентуално приемане като национална валута. По два от тях има категорично изразена позиция на болшинството от запитаните – цели 71% смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените в България. Също така 65% са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция.

27% от запитаните смятат, че страната ни е задължена да влезе в еврозоната, но 44% не са съгласни с това заключение.

Близки са мненията по въпроса дали страната ни ще се интегрира по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото, но все пак над 40% считат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика. Само 15% от попитаните са съгласни с твърдението, че присъединяването ни към еврозоната ще намали лихвите по кредитите, 46% смятат тъкмо обратното, а 39% не могат да преценят.

На по-обобщаващия въпрос „Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?“ 19% отговарят „към по-добро“, 47% „към по-лошо“, 15% отговарят, че нищо няма да се промени и 19% остават без ясна позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: левесевротренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен никой не ме е питал, но съм против въвеждането на еврото и против оставането ни в ЕС.
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мънго Икономиста Златото беше 100 долара (200 марки) а сега е 2000 долара или 1500 евро или 4000 марки).
129
7
 
2
 
! Отговори
135 преди 2 години
Всичко ще е закръглено яко нагоре, относно цени, но заплатата ще ти е закръглена надолу". Не си избихте тая глупост от мозъците за толкоова години. Всичко е динамичен процес - инфлация, заплати, покупателна споособноост. Няма такоова нещо, като "закръгляне". Лева, евро, долари в тоя смисъл няма значение. Но именно еврото ще създаде по-ниски банкови продукти и по-добра конкуренция на пазара на труда. А това значи стоп на изтичане на млади хора.
128
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мънго Икономиста Петрола беше тогава 30 долара, а сега е 100 долара. Има хиперинфлация на долар и еврото а искат да вземеме евро.
127
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българите не могат да се самоуправляват.обичат да се прецакват и затова е по-добре да не им се дава много свобода.
126
3
 
1
 
! Отговори
Мънго Икономиста преди 2 години
КОгато приеха курса марка за лев долара беше 1.8 марки или 1.8 лв. Сега е 1.7лв. Нещо да кажете?
125
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз също бях досега против въвеждането на еврото, но след всичко това, което се случва в момента с увеличението на Тока, Газа, Горивата и хранителните стоки ..... По - добре да въведем час по - скоро еврото !!
124
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Биологичната война дойде от Китай. Европа се е превърнала в една фашистка държава на олигарси и мошеници. ЕС направи Българите още по-бедни. Мутрите на прехода прибираха кредитите които ЕС даваше, но само крадяха. Сега българите ще връщат с сто кратни лихви завлеченото от българските "политици" на прехода. Директивите на ЕС бяха начин за заробване на държавите.
123
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То е ясно ! Българите са против всичко : съседи, роднини, приятели освен с непознатите
122
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 2 години
Представям си просто как всички "търговци" ще си намалят цените двойно... Както ще се случи със заплащането, нали???? Всичко ще е закръглено яко нагоре, относно цени, но заплатата ще ти е закръглена надолу... Разбира се. БГ капитализъм по комунистически. А резерва, който сме длъжни да пазим в процес на валутен борд, ще отиде у нечий джоб... И после пак ще ни обясняват колко много милионери сме имали у БГ...
121
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм очаквал! Приятно съм изненадан от мат'риала..
120
3
 
2
 
! Отговори
На кмето зето преди 2 години
Айдее тоя па тръгна да се сравнява с Дания. На каква основа бе таранкоолу?
119
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво евро без референдум!
118
1
 
1
 
! Отговори
До Кокорчо преди 2 години
Личи си къв си математик и икономист! Тоя модел не става така, няма и как. Има интернет търговия, може да си вземеш всичко. На някои може да им се иска, но няма как да се получи. Означава фалит!
117
3
 
4
 
! Отговори
122, преди 2 години
Именно, затова сме на 67 място по БВП на глава (11300долара) след всички бивши соц страни, включителноо Румъния. 32 години извън матрицата!!!
116
5
 
2
 
! Отговори
Истината преди 2 години
58% против въвеждането на еврото, 21% нямат мнение, остават 21%, които са за въвеждането на еврото. Голям успех - всеки пети иска еврото.
115
2
 
10
 
! Отговори
На кмето зето преди 2 години
Има ли тутурутки тук дето смятат че ако еврото се срине, лева ще остане скъп? Лева се крепи на така наречения борд, който теоретически не съществуава вече, но практически го има. Без този борд щяхме периодично да деномираме с по някоя нула, не за нещо друго а понеже сме големи тарикати. И ако кажат че от утре държавата не гарантира за твърд курс лев /евро, познайте какво ще стане. И защо цените на всички имоти са в евро бе дрогаре патриоте левисти?
114
5
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
тва е русофилска агенця бе, ако питат за въвейдане на рублата ще излезе 100% че искат пълни глупости всеки в БГ иска евро това е истината
113
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всеки втори у нас против въвеждането на еврото" - е да-а, ама всеки първи у нзс иска евраци!
112
1
 
7
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
До "Извинявай, но демонстрираш "некритично" мислене." Работещите хора създават БВП на държавата. От тази стойност и данъците се пълни бюджета на държавата. Това са парите за бизнеса, пенсиите, лекарства, безплатните усуги и всичко останало. В момента по данни на НСИ в българия има 2 092 062 заети лица. Ще рече: един бай Иван копае, а други двама гледат, пушат и хапват. Няма как да е розово, защото Бай Иван не е програмист и взема средна заплата 1525 лв. Сега по-ясно ли е?