Всеки втори у нас против въвеждането на еврото като официална валута

Едва 21% одобряват смяната на лева
193
Всеки втори у нас против въвеждането на еврото като официална валута
Снимка: Pixabay

58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Това сочи проучване, изготвено от агенция "Тренд" специално за финансовия форум NEXT DIFI 2021, организиран b2b Media за пета година.

Данните по време на събитието представи Анастас Стефанов, управител на агенция "Тренд".

Допитването е проведено през септември 2021 г и показва, че едва 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева, а останалите 21% са отговорили, че не могат да преценят.

Още по темата

Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последиците от неговото евентуално приемане като национална валута. По два от тях има категорично изразена позиция на болшинството от запитаните – цели 71% смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените в България. Също така 65% са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция.

27% от запитаните смятат, че страната ни е задължена да влезе в еврозоната, но 44% не са съгласни с това заключение.

Близки са мненията по въпроса дали страната ни ще се интегрира по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото, но все пак над 40% считат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика. Само 15% от попитаните са съгласни с твърдението, че присъединяването ни към еврозоната ще намали лихвите по кредитите, 46% смятат тъкмо обратното, а 39% не могат да преценят.

На по-обобщаващия въпрос „Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?“ 19% отговарят „към по-добро“, 47% „към по-лошо“, 15% отговарят, че нищо няма да се промени и 19% остават без ясна позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: левесевротренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
2
 
4
 
! Отговори
БС преди 2 години
Ас съм ЗА
110
4
 
2
 
! Отговори
Унуфри преди 2 години
И бре де брееее, има ли Костовисти тук. Да питаме Лостов къде е далаверата
109
0
 
1
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
До "Поздрави!". Да ти се връща. Разликата в мненията ни за криптото е в това, че ти говориш за стойността, която възниква за отделните индивиди, аазговора за продукт в смисъла на БВП, който на практика стои в основата на обезпечаването на валути. Иначе сме на едно мнение.
108
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре , че все още има валутен борд иначе до сега да сме фалирали 10 пъти и да са ни обрали професионално още толкова
107
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като приемем еврото на момента целия ни валутен резерв от около 28 млрд евро трябва да бъде изпратен в ЕЦБ. И тук оставаме без нищо и тотално зависими Пт тези велики *** умове. Тогава ще приемаме без съпротива всякакви конвенции, извращения и др подобни. Не приемем ли няма да има финансова помощ за държавата. Нямаме нужда от еврото. Другите държави, които от години са в ЕС но не са го приели не са по глупави от нас. Сигурно има причина.
106
0
 
0
 
! Отговори
107 преди 2 години
..работещите хора, от които зависи цялата държава"" Извинявай, но демонстрираш "некритично" мислене. Ако беше прав, държавате щеше да бъде "едно много по-добро място за живеене". Клише, но няма как да се каже по-добре. Или пак някой ни пречи. Пак някой ни мрази.
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Red pill, независимо че сме на различни мнения за криптото и неговото значение, признавам че правиш добро впечатление. Поздрави!
104
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само Европа ни унищожава целенасочено. Ние дори и помагаме по бързо да си заминем като нация. Доказано е ,че нашата нация е изключително п.ро с. та нация.
103
6
 
8
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
До Кокорчо---- Аз това го разправям от миналата година още. Виждал съм го и на друго място в Европа. Цените стават в евро, заплатите не мърдат. Покупателната способност умира. Но това не е проблем за Европа, защото през това време изцоцква авоарите на държавата донор. След това следват помощи и траншове, но в контролирани от Европа условия и разбира се - с лихва :)
102
4
 
8
 
! Отговори
Кокорчо преди 2 години
Ха ха ха ха!! Нема лабаво!! Цените в лева стават в ЕВРО!! Ясно??
101
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ората са гладни и озверели.
100
1
 
12
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
Много от по-младите не могат да проследят лъжите, защото те се развиват в много дълго време, а когато иаш само тесен поглед върху факторите, няма как да имаш обективно мнение. Особено когато е преднамерено подготвено да те заблуди. Ще го кажа така: Ако някой чака някой друг да му оправи проблемите, значи много е сбъркал посоката. Европа няма да ни спаси от нищо. Ние носим сами отговорността за бъдещето на децата ни.
99
0
 
3
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
Пфф, вече модерират и Г*ан*я
98
0
 
3
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
До "Извинявай, не исках да те обиждам на консерва." --- Не се обиждам на никого тук. Не съм инфантилен, не съм и консерва. Просто познавам играта, която се играе в момента и знам колко народ бива поодлъган по престъпен начин. Единственото патологично нещо, за което можеш да ме нахраниш, е нездравословната ми вярва в критичното мислене и мнителността на българите. И не говоря за *** :), а за работещите хора, от които зависи цялата държава. Не виня никого, че се подвежда по лъжите на капитала.
97
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До на всичко отгореРеално нищо не струва. И колко голям ще го ядат всички дето се занимават с тая простотия не е истина.
96
0
 
6
 
! Отговори
Корнелия преди 2 години
Идваме, идваме и скоро 1000лв ще сменяме за 1 евро.
95
2
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Първо, си пребройте лемовете! Раэделете ги на две, и си представете цените по 3...примерно
94
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
так е , простата тиква винаги се хвали като предава българските интереси.За тиквата е най-важно да се снима пред камината в белия дом или да има потупване по рамото от баба Мути .За предателите -съд и затвор!
93
2
 
5
 
! Отговори
94 преди 2 години
"България е единствената извън матрицата" Извинявай, не исках да те обиждам на консерва. Или си правиш майтап, а аз не ти схващам хумора, или си съвършен инфантил. Ноо не ми се вярва.
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокопиев, защо пак лягаш в краката на Бойко? Нали заради теб и други хора и партии и президента , беше протеста? Нали вие най-много вие пищяхте от Бойко? Пак ще ви мачка след време Бойко, той така прави, други хора и партии да изгарят заради него, дори държавата ще завлече на дъното, само той да оцелее, проблема не е ГЕРБ , а Бойко!