Всеки втори у нас против въвеждането на еврото като официална валута

Едва 21% одобряват смяната на лева
193
Всеки втори у нас против въвеждането на еврото като официална валута
Снимка: Pixabay

58% от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Това сочи проучване, изготвено от агенция "Тренд" специално за финансовия форум NEXT DIFI 2021, организиран b2b Media за пета година.

Данните по време на събитието представи Анастас Стефанов, управител на агенция "Тренд".

Допитването е проведено през септември 2021 г и показва, че едва 21% от сънародниците ни одобряват смяната на лева, а останалите 21% са отговорили, че не могат да преценят.

Още по темата

Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последиците от неговото евентуално приемане като национална валута. По два от тях има категорично изразена позиция на болшинството от запитаните – цели 71% смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените в България. Също така 65% са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция.

27% от запитаните смятат, че страната ни е задължена да влезе в еврозоната, но 44% не са съгласни с това заключение.

Близки са мненията по въпроса дали страната ни ще се интегрира по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото, но все пак над 40% считат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика. Само 15% от попитаните са съгласни с твърдението, че присъединяването ни към еврозоната ще намали лихвите по кредитите, 46% смятат тъкмо обратното, а 39% не могат да преценят.

На по-обобщаващия въпрос „Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?“ 19% отговарят „към по-добро“, 47% „към по-лошо“, 15% отговарят, че нищо няма да се промени и 19% остават без ясна позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: левЕСевротренд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 2 години
всеки първиЕврото=инфлация
90
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Red pillЗа туй гaньoy е цъфнал и вързал.
89
4
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Ами да се въведе тогава турската лира. Шут от ЕЮ, и директно под шапката на Ердо
88
0
 
9
 
! Отговори
У бре преди 2 години
Манипулирането на процесите в малки държави води до това, което става в нашата България вече 30 г.Замисляте ли се за варианта , че тази Промяна и Въстание всъщност бяха планирани отдавна? През 1990,1997,2009,2014 Народа бе умишлено обиран и лишаван от нормален начин на живот. Защо това сега се повтаря? Не ви ли гложди този червей на съмнението? Че години минават,управник след управник си тръгват,а Нас ни постоянно "ни работят"?
87
4
 
3
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
До "Стой си в матрицата, консерво." ------ Пфф. либераст далтонист :) Матрицата не е България. България е единствената извън матрицата засега.
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До MaйMyнaтa Ами ти продължвай да чакаш. Аз вече не чакам. Вие си чакайте, аз няма нужда да чакам.
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте как промиват мозъци,особено на тези дето и на избори гласуват за сигурният кандидат сакън да не се разчуе,че са пуснали бюлетина за друг.Е това плащане на данък''Обществено мнение'',особено в по-малките населени места ни закопава!Какво щели да кажат хората.Отвратително!Селско!Недостойно!
84
1
 
7
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
да се направи референдум и тогава всичко да се каже защото трябваше преди 16 години да го говорите това! то е повече от ясно че за това ни е инфлацията ;)за какво са ни ЕС да ни уеднаквят с останалото! - ние сме и имаме мноого повече от тях!б***лъци
83
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Red pill Аз не греша. А твоята грешка се казва Blue pill. Стой си в матрицата, консерво.
82
2
 
0
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
До "Криптото не струва нищо". Доста фирми направиха пари от продажби на видеокарти и компоненти, до степен цената им да се покачи с до 300% и да изчезнат от пазара. Това според теб не е ли производство? Това е реализиран продукт, чийто двигател е копаенето на валута. За информацията също не се прав, защото тази информация на практика представлява банкирането на трансакциите. Това има икономическа стойност. За доверието и надежда, си прав, подчертах го и по-долу, но аз го считам за спекулация.
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тренд да не са взели едни пари от КТБ,че пускат такива резултати?Май им се иска още да вземат от банката на Цеко а?!Е такива екземпляри са най-нагли илъжат яко!На кого са Тренд?
80
0
 
0
 
! Отговори
до 71 преди 2 години
Ти току-що нищо не каза. Как така се печатат повече пари? Не ми трябва отговор от тебе.
79
5
 
1
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Друга статистика -- всеки трети българин е също толкова ***, колкото и останалите двама.
78
3
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
А эа интереса към еврото, то си е нормално. Имаш Софи Маринова, ама от време на време видиш Гери Никол!! Е като эарежеш Софка, накрая ще фанеш Аэис эа .....
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какви са тия Тренд,че да им верваме?Я у лево!Виж ги ти как настройват мнението на хората?!
76
4
 
4
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 години
Тези "всеки втори" сигурно са били в яслите или родени след 1997! Ако си имаха понятие какво беше 3000% инфлация или заплата от 3 до 5$, ще пеят друга песен..
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Криптото не струва нищо, защото не пренася стойност. Ел.енергията изхабена за него не се оправдава с добива, освен ако не я крадеш. Информационно е кръгла нула, защото може да бъде откраднат, независимо по каква причина. Не става дума за блокчейн, а за безсмислената му употреба в криптото - проверка на трансакции. Нооо в смисъла на фиатни пари се крепи на същите устои - доверие и надежда. Нищо друго.
74
1
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
До 76...Нищо не си раэбрал, иэчакай още 32
73
0
 
4
 
! Отговори
Red pill преди 2 години
До "Аз съм на 32 години". Дотук добре. След още няколко години ще разбереш и къде грешиш.
72
2
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
Държавата няма необходимият стандарт за влизане на еврото.