След продажба на кемпери - Гърция обвини българин в трафик на мигранти, иска екстрадиране

На 5 октомври полиция задържа 64-годишния мъж пред очите на съпругата му
Обновена: 10 окт 2021 22:38 | 10 окт 2021 22:10, Анисия Иванова
53

В село Столетово започват подписка срещу искането на гръцките власти да екстрадират българин, обвинен в трафик на хора. В момента той се намира в пловдивския затвор, а близките му се страхуват, че ако бъде преместен в Гърция, го очаква сурово наказание за нещо, което, според тях, той не е извършил.

На 5 октомври полиция задържа Тошко Тодоров пред дома му в Столетово. Позовават се на европейска заповед за арест и отвеждат 64-годишния мъж пред очите на съпругата му. Два дни близките нямат никаква идея защо е задържан.  

"Това ти обръща живота на 360 градуса", каза Диана, съпруга на Тошко Тодоров.

Историята се разплита, след като наемат адвокат. Той получава информация по делото от Окръжния съд в Пловдив. Става ясно, че Тошко е задържан за трафик на хора в Гърция и властите в южната ни съседка настояват за неговото екстрадиране.

"Как така го издират международно, а не са го потърсили в собствената му къща", попита дъщерята на Тошко Стефани Тодорова.

През 2019 година Тошко Тодоров обявява за продан два кемпера. Появяват се купувачи - българин от Плевен и италианец.

"Казаха, че нямат нужда от оборудването, което ни се стори странно", уточни Стефани.

Плевенчанинът купува единия кемпер на свое име с договор за покупко-продажба, който е нотариално заверен в Карлово. Така финализират сделката. Малкият и големият талон обаче остават на името на Тошко Тодоров.

"Баща ми няма вина, че купувачите не са си сменили талоните", каза дъщерята на Тошко Тодоров.

Месец след покупко-продажбата 28 бежанци от Ирак, Иран и Бангладеш са намерени изоставени от трафиканти в същия кемпер в Драма. Гръцките власти установяват, че и двата талона се водят на името на Тошко Тодоров и така го обявяват за издирване.

"Проблемът е, че европейската заповед за арест действа автоматично", коментира кметът на Столетово Мирослав Колев.

В периода на залавянето на бежанците и на изчезването на реалните трафиканти, между 1 септември и 1 ноември 2019 г., Тошко Тодоров е бил на работа в Карлово. Това става ясно от служебна бележка, издадена от работодателя му.

Протестът в защита на Тодор Тодоров е насрочен за 12 октомври от 9:30 часа, когато ще се гледа делото му за екстрадиция в окръжния съд в Пловдив. Семейството на мъжа ще се бори той да не бъде екстрадиран в Гърция, където го заплашват много години затвор, ако бъде осъден.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да са ръгат маляките наш гражданин не трябва да се екстадира в чужда държава квото е правил там си остава там.Те сигурно са света вода не напита майната им
43
2
 
3
 
! Отговори
Цвета преди 2 години
До Анонимен- не не става с плащане. Има си платени осигуровки за тези работни дни и това няма как да се подмени със задна дата.
42
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това става ясно от служебна бележка, издадена от работодателя му.--в България като си платиш може и да ти издадат служебна бележка че по същото време си бил ипратен на мисия на Луната .
41
0
 
1
 
! Отговори
666 преди 2 години
До ВалериВалерка, кой ти търси талон на границата хахахах
40
0
 
6
 
! Отговори
Моля преди 2 години
KAT регистраторите са за обесване. Заедно с мърлячите от ДАЙ.
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова, като продавах колата, след месец минах да видя дали я бяха отписали. И - о, чудо в кат я бяха, в общината не. След още един месец, още си седеше в общината, въпреки "автоматичното обработване на информацията" и затова си подадох документите и я отписах аз, въпреки мрънкането от лелката на гишето. Та като имаш работа с институциите, винаги проверявай какво са свършили. А и като има нотариален договор за покупко-продажба, не му трябва пълномощно, за да я кара.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълно безумие. Все едно не знат, кой е купувача.
37
6
 
5
 
! Отговори
Валери преди 2 години
Няма начин колата да мине границата ако е на чуждо име и няма пълномощно от собственика. Ако е направил пълномощно ще си лежи в затвора като съучастник.
36
1
 
14
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Има начин това да се избегне, но на практика никой купувач няма да се съгласи да го оставиш пред КАТ без номера и да ходи да кибичи цял ден за транзитки или нова регистрация.Всичко е на юнашко доверие,после юнашки ти го набиват.Имаме най-сложната процедура за регистрация и пак е с хиляди пробойни!!!
35
0
 
12
 
! Отговори
Абе ей преди 2 години
Я 35 да обясни как се продава МПС! А 34 - тук не става въпрос за доказване на сделката!Става въпрос за това,че по закон колата се пререгистрира от новия собственик и до тогава номерата и са валидни и се водят на стария собственик.Гърците няма как да знаят кой е собственик на колата и кой на регистрацията.Такъв абсурд при тях,а и в цяла Европа няма!
34
0
 
23
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Хайде бе многознайковци,обяснете как се прави правилно покупко-продажба!В БГ единственото доказателство,че си си продал колата е нотариално заверен договор!Купувача е длъжен в едномесечен срок да смени талоните на негово име,но никой не го следи това!В Германия като продадеш кола,си сваляш табелите и си чист като сълза.Тук нотариуси,КАТ,проверки и накрая пак си виновен!
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрямо чужденци гърците налагат жестоки глоби и наказания. Тия дни научих за подобна заповед от адвоката й на украинка, осъдена задочно в Гърция на 10г. затвор и 65 000 евро глоба, защото е била пътник в микробус, който влиза в Гърция, но бил откраднат от ЕС. Това е станарло през 2016г., но присъдата и заповедта за издирване са от 2020г.
32
9
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Хахахаха на тази история и 6 г дете не би повярвал, камо ли съдът хахахха мега слени овчари
31
2
 
6
 
! Отговори
СТОЙЧО ГЕОМЕТРИЯТА преди 2 години
Ами 360 градуса е бая завъртане ама си идваш пак откъдето си тръгнал. Значи вече трябва да си излязъл от затвора и да си в къщи.
30
16
 
5
 
! Отговори
Фен преди 2 години
Нека сега лежи в панделката и друг да му е за урок как се продава МПС.
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова покупко-продажбите стават по банков път. Дори да ги е продал по 10 К лева , ако са му ги превели по банков път , а не кеш се доказва. От 2018 година нотариуса е длъжен да декларира в КАТ прехвърлените превозни средства, а КАТ е длъжен да уведоми съответната обшина на новия собственик , че има превозно средство за да си плаща дануците, а на стария собственик - общината да отпише ППС за да не се плаща данък.
28
0
 
8
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Не дай Боже и Мексико да съдиха като гърците затворите им щяха да са пълни с американци продаващи колите си след здрависване.Като е бил в Гърция и има договор с нотариална заверка е логично да не го съдят,но това ще го установява техният съд след като го екстрадират и вероятно и ще го осъдят,тъй като признават в повечето случаи само регистрацията в КАТ и зависи на какъв съдия ще попадне,а наш Брендо като украинец ще си вее байряка в Украйна.
27
4
 
10
 
! Отговори
Хайде стига тъпотии преди 2 години
Как продава а си оставя талона на свое име. Ами всички снимки от камери ще са за него. Никой нормален не би се съгласил
26
2
 
26
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Оди го знай сега тоя юнак продал ли е кемперите, не ги ли е продал.И всичко заради уникално кретенската схема за покупко-продажби на коли в България.Па оценка, па нотариус, па КАТ... и навсякъде чакане, и навсякъде плащане, а да кажеш че предпазва от издънки - няма такова нещо.Я чукан номер ще ти продадат и после няма регистриране в КАТ, я запорче, я някой вземе колата и на следващия ден направи ПТП - и контрата винаги е у редовия гражданин който всичко си плаща.
25
1
 
3
 
! Отговори
555 преди 2 години
До 25 gogo Ми той Тошко е пенсионер почти бе, ***. Що да не си е купил два кемпера.