Природният газ ще поскъпне още, готвим се за тежки празници

Говорило се за скок от 30%, вече бил 50% и се очаква да стане 100%
12 окт 2021 18:35, Ния Христова
176
Цената на тока и природния газ се увеличи в цяла Европа, а правителствата търсят различни варианти за компенсации. Докога цената на газа ще върви нагоре?
 
"Може да поскъпва, докато си го позволим да го купуваме. Говорихме за около 30% поскъпване, вече са 50% и се очаква да станат 100%. Тоест да се удвои цената на природния газ. Това все още пазарът може да го поеме. Проблемът е в това, че наистина паника на пазарите, говорим и за политически украски, тъй като Русия и президентът Путин измислиха авария в Сибир, за да намалят доставките на газ и да увеличат паниката в Европа", каза бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
Още по темата
 
Той припомни, че външният министър Лавров заяви, че са готови да вдигнат доставките, но срещу предоговаряне на условията.
 
"Дойде ли зима - Русия започва да използва студеното, за да печели дивиденти. Ние сме в Европейския съюз, тук всичко е много бавно и трябва много време. Има голяма разлика в държавите членки и нейното развитие. Северните държави, които натискат към преминаване на "зелени източници", се сблъскват с държави от Източния блок, които разчитат много сериозно на старите добиви", допълни Керемедчиев.
 
"За България се отлага преминаването към "зелена енергия" с още няколко години, но това също няма да реши въпроса. Защото тук все по-често се повдига въпросът за ядрената енергия. Но тя е много бавна и скъпа за изграждане. Очаква се цената на газа не само да не спада, но и да се вдига до 2050 г. Икономиките се завъртяха след Ковид-19 и започнаха потреблението да се вдига, докато доставките на газ продължиха да бъдат неравномерни", подчерта експертът.
 
"Европа бушува в една тиха енергийна война, която за момента няма решение. За последните години похарчихме 3 млрд. лв. за продължението на т.нар. от нас "Балкански поток", който реално си е "Турски поток", вместо да се съсредоточим върху възможността да направим интерконектори, за да може да се доставя друг газ, а не само руски. В момента поскъпва всичко и цените са нереално високи. Европейските механизми не виждат начин да се справят с този скок", категоричен е Милен Керемедчиев.
 
"Виждаме, че вече има затворени предприятия. И България се включи в споразумението на 140 държави по света, които взеха решение за въвеждането на минималния данък-печалба на 15%. Ние вървим не само към затормозяване на бизнеса със скъпи енергийни източници, но и очакваме допълнително вдигане на данъците. Бизнесът ще започне да работи все по-трудно. Очаквам тежка Коледа и Нова година за много домакинства заради непосилните цени", коментира бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергия може да се придобива и от биологични отпадъци, в една болница наблизо произвеждат енергия от биологичните хранителни отпадъци и напитки от кухнята. В България не знаеха , че и от трева може да се произвежда енергия и преди петнадесетина години се пулеха , когато им казах, а сега произвеждат енергия от рапица! Така ,че не ми пробутвай иронията си с мушмолите, даже и от мушмоли може да се произвежда енергия!
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според този експерт, излиза, че цената се е повишила, защото не е през Украйна? А каква е цената на газта през Украйна - сущата газ на същата цена и към това се добавят транзитните такси за Украйна.
91
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз добивам енергия от мушмули, инженер съм и съм енергийно независим.
90
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТи ел. инженер ли си, че да пишеш, че ще копаш зад блока? На мен това ми е специалността, може по различни начини да се добива ел. енергия и енергия изобщо, не е само нефта! И ще бъде по-евтино с локално парно!
89
2
 
3
 
! Отговори
Повервах верно преди 2 години
Мда, то не било пЛандемия ами било страшна болест.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до анонимен 130 ; Не е зле да си премериш температурата !
87
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко е бандит и това си е.
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега пенсионемите хвърлят по 10000 лв от балкона.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименБраво , поздравления за коментара, отдавна пиша, че хората трябва стъпка по стъпка да се откъсват от монополите и сами да си произвеждат енергията и че ще им струва по-евтино и по-малко главоболия в бъдеще! Има много и различни начини за добиване на енергия и отопление, топла вода! Толкова ли няма трима инженери да се заемат с тази задача и директно да създават и произвеждат системи за локална енергия?
84
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно 5 трола болшевишки ни заливат от смях бойко борисов бил виновен че путин вдига газта на макс точно когато Фигуранта е на власт това се казва майтап тяхното идолче ги отреза яко а те врескат бойко е виновен а он от 6месеца е аут егати и майтапа и путин вече не ги иска подмазвачите болшевики първо отряза СърГей сега и фигуранта ха голем смях
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото СССР ви хранеше некадърници, а сега ЕС ви зароби да чистите дупетата на старците.
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството няма ли да вземе мерки за ръста на цените на парното и тока или ще остави бг народ под геноцида на глобалистите? Изобщо бг управляват ли я тази държава,или всички на постове са глобалистки марионетки без значение? Народа може да ви посочи мерките,които трябва да предприеумете,а вие спите, явно ще оставите бг народ да умира зимата от студ,болести,и глобалистки грижи?!?!
81
2
 
2
 
! Отговори
Преложение преди 2 години
Предлагам да намериме некъде собствени енергии в България и да станем енергийно независимо?
80
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато бяхме със СССР пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна.
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-хубавото е, че Чехлю мога с кеф да го линчуват на Лъвов мост и да го пусна на тираджиите да замажем зимата. Ама ще требе още калинки на околовръстното за да попълним тазгодишния бюджет и за пенсии.
78
3
 
4
 
! Отговори
Гл. комисар Берия преди 2 години
От комунизма в ЕС се страда също както тогава в СССР. Това е една човешконенавистна система.
77
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако фигуранта остане на власт празниците направо ще бъдат отменени!
76
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В това време ако сте зависими от монополите с вас е свършено. Хората са измислили технологии с които може да сте напълно независими. Както с тока така и с отоплението. Но се иска малко находчивост и парите които ги давате на монополистите да ги спестявате. Вместо да хвърляте пари за смартфони телевизори по които нищо неможе да видите интересно хвърлете ги за собствени енерго източници и ще сте независими.
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият отговор е народна любоф за калинки, тикви и секва баничарска из-мет наместила се на софрата. Въжетата още на са поскъпна ли, а и има доста свободни дере и за правни отношения бюрократи-народ.
74
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борис Бандисов погуби България.