Природният газ ще поскъпне още, готвим се за тежки празници

Говорило се за скок от 30%, вече бил 50% и се очаква да стане 100%
12 окт 2021 18:35, Ния Христова
176
Цената на тока и природния газ се увеличи в цяла Европа, а правителствата търсят различни варианти за компенсации. Докога цената на газа ще върви нагоре?
 
"Може да поскъпва, докато си го позволим да го купуваме. Говорихме за около 30% поскъпване, вече са 50% и се очаква да станат 100%. Тоест да се удвои цената на природния газ. Това все още пазарът може да го поеме. Проблемът е в това, че наистина паника на пазарите, говорим и за политически украски, тъй като Русия и президентът Путин измислиха авария в Сибир, за да намалят доставките на газ и да увеличат паниката в Европа", каза бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
Още по темата
 
Той припомни, че външният министър Лавров заяви, че са готови да вдигнат доставките, но срещу предоговаряне на условията.
 
"Дойде ли зима - Русия започва да използва студеното, за да печели дивиденти. Ние сме в Европейския съюз, тук всичко е много бавно и трябва много време. Има голяма разлика в държавите членки и нейното развитие. Северните държави, които натискат към преминаване на "зелени източници", се сблъскват с държави от Източния блок, които разчитат много сериозно на старите добиви", допълни Керемедчиев.
 
"За България се отлага преминаването към "зелена енергия" с още няколко години, но това също няма да реши въпроса. Защото тук все по-често се повдига въпросът за ядрената енергия. Но тя е много бавна и скъпа за изграждане. Очаква се цената на газа не само да не спада, но и да се вдига до 2050 г. Икономиките се завъртяха след Ковид-19 и започнаха потреблението да се вдига, докато доставките на газ продължиха да бъдат неравномерни", подчерта експертът.
 
"Европа бушува в една тиха енергийна война, която за момента няма решение. За последните години похарчихме 3 млрд. лв. за продължението на т.нар. от нас "Балкански поток", който реално си е "Турски поток", вместо да се съсредоточим върху възможността да направим интерконектори, за да може да се доставя друг газ, а не само руски. В момента поскъпва всичко и цените са нереално високи. Европейските механизми не виждат начин да се справят с този скок", категоричен е Милен Керемедчиев.
 
"Виждаме, че вече има затворени предприятия. И България се включи в споразумението на 140 държави по света, които взеха решение за въвеждането на минималния данък-печалба на 15%. Ние вървим не само към затормозяване на бизнеса със скъпи енергийни източници, но и очакваме допълнително вдигане на данъците. Бизнесът ще започне да работи все по-трудно. Очаквам тежка Коледа и Нова година за много домакинства заради непосилните цени", коментира бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
8
 
! Отговори
мак преди 2 години
Какво искат от Русия? Наложиха санкции, удължават ги от време навреме, а сега не им харесва, че руснаците искат да предоговорят условия или че си измислят аварии. В ес ножа опря до кокала, та гордостта отива на заден план, а излиза двуличието.
52
4
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Да го ду.ат граждавята ! Мойте празници на село , винаги са тежки с тежко вино и тежка трапеза !
51
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 2 години
Да спре да се изнася тока от АЕЦ Козлодуй и да остане само за вътрешно потребление! Изнасяйте си скъпия ток от перки и панели на "нашите" хора! Защо само за Белене дрънкате, а действащия ни АЕЦ неудобно го подминават?
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
евиту майдел да пръцни на курчето еврогейташкуту на мъжо си и да убедят комисията да спрем да плащаме карбонния рекет. одържавяване на мариците, изтезание на костов да си признае за приватизацията им и за договорите и изискване на компенсация от америка. ако не руски ракети на 80 километра от бондстийл. ама трябват малко топкалаци за тая работа а нашите горките са кастрати по рождение.
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в китай никакви зелени енергии не се тачат. там завършват по три ТЕЦ/а на ден и по няколко АЕЦ на година. новички. зелените талибани са в европа и америка. за това и хората там тепърва ще научават за глада, тъмнината, студеното, бедността. путин не ви е е виновен. казва ви се, подпишете договор за 10 20 години като унгарците и ще имат сравнително евтина газ а ние ще имаме финансови потоци да си развиваме държавата. ама не байдън ги строява пионките бриксел да се зъбят и резултатя че го плащаме всички ние.
48
0
 
9
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
Всички цени летят нагоре, защото тази държава се управлява от продажници,алчни крадци,некадърни серсеми и родоотстъпници! Народе,не гласувай и не ги избирай!
47
4
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Моите деца от 13 години живеят в Италия и токът не е ПИПАН!!!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж щяха да фалират Русия а каква стана тя петрола скоро ще гони 100 долара барела глупа ци колкото щеш на зло куче зъл прът... питайте Орбан каква му е цената на газа :)
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Енергийната криза показа, че нито вятърната, нито слънчевата енергия могат да се конкурират по ефективност с въглищата, петрола или газа." - Чеки ся пич - оябсни ми, къде я видя тая "конкуренция" И що приказваш така,, се едно петрлола и въглищата сме спрели да ги ползваме? Ми не сме.
44
0
 
5
 
! Отговори
Пфу преди 2 години
Още миналото лято им говорих на умнокрасивите... На им сега...
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радевата зима изда.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПрестани да лъжеш! От АЕЦ Козлодуй, ел. енергията излиза на 5 стотинки, но ти я препродават скъпо, не построим ли Белене, България ще изпадне в колапс за енергия, турците са поръчли още две нови руски АЕЦ , а ние имаме реакторите ,площадката и стоим и скоро ще се превърнем в племена със знамена, без развитие, спрете да убивате страната ни и постройте Белене!
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64 - Моля? Ти правиш ли разлика между масивна авариая, предизвикана поради рекорндо ниски температури и инфратстуктура, която не е пригодена за студено време, при това в един от 50 щата и ...режим?
40
0
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Прочетете по-внимателно какво приказва този господин.С такива министри цените ще скочат не 100 ами 200%.Предлагам да г-н Керемидчиев да иде в ЕС и да предложи едно кардинално решение на проблема -зимата в Европа да бъде отменена и нека да е лято!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не знам как да го обидя Пълни глупости дайте ми един дебат срещу него на живо да го навра на кучето в г#за
38
2
 
4
 
! Отговори
Бою Тиквочето преди 2 години
При лошия бойка тока 70лв, а сега 570. Въпрос за едно чекмедже пари - колко процента ми добави това изказване от колебаещия се матрял? Според мен излашках поне +2% от раз. Още един такъм лаф за газта и ше отида на 30%. Само чакам да видя колко ше поскъпне че да се уплаши повече матрял.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разхожда се Бoриcoв с малък Бoйкo.Внукът пита: Дядо, ти ляв ли cи, дeceн ли cи?C Мeркeл ли cи, c Путин ли cи, c Eрдoгaн ли cи?Дядo Бoйкo мъдрo oтгoвaря:-Тoвa ca пoдрoбнocти!Нaй-вaжнoтo e пaчкитe дa нe ca в рубли,и кюлчeтaтa дa ca злaтни!И дa нe рeкeтирaш, a caми дa ти ги дaвaт!
36
1
 
9
 
! Отговори
Ало,Бтв преди 2 години
А според репортерката във вашата тв емисия в 19.00, ГЛАВНАТА новина била, че Ицо Хазарта се кандидатира не от ДБ,а от ПП? НАИСТИНА ЛИ ТОВА Е НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА?
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали бяха за ЗЕЛЕНА енергия. Смешници жалки гейвропейци
34
4
 
9
 
! Отговори
Вместо F-16 преди 2 години
Трябваше да довършим АЕЦ Белене.