Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем

71% от работодателите изпитват трудност да попълнят свободните позиции
13 окт 2021 15:35, Анисия Иванова
246
Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическата и политическата несигурност в страната води до това, че голяма част от работодателите са доста несигурни в това дали ще наемат или съкращават хора. Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем, като тази година 71% от работодателите съобщават, че изпитват трудности да изпълват свободните си работни позиции, като това е рекордно висок процент. Това каза Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Според данни на конфедерацията бизнесът най-вече търси работници в производството, търговията, логистиката, специалисти, които обслужват чуждестранни клиенти, специалисти в човешките ресурси. Меките умения са тези, които липсват на повечето кандидати – отговорност и дисциплина, колективизъм, толерантност, отдалечеността на работата внася проблеми при управлението на човешките ресурси, каза Василева.

Тя посочи, че липсата на кадри определено може да доведе до забавяне на икономиката. За да се предотврати това, два от възможните варианти са целенасочен "внос" на кадри или насочване към по-възрастни кандидати или хора с увреждания. Определено може да се стигне до свръхконцентрация на кадри в най-търсените индустрии. Това може да се поправи или като се внесат хора отвън, или компаниите да прибегнат до дигитализация, за да има баланс между наличните малко хора и ръста на някои индустрии.

Тя посочи, че няма адекватна дигитализация и законодателна рамка, която да помага на работодателите и на търсещите работа да се срещнат и това да направи процеса по-лесен

Работодателите стават все по-изобретателни, вече видяхме, че се предлага какво ли не на кандидатите, за да бъдат привлечени. Очакваме да има скок на заплатите от 10-15%. Дори самите хора, които търсят и са станали по-претенциозни изчакващи, не е толкова лесно в момента да сменят работната си среда и компанията. Трябва нов заряд да влезе в пазара от хора, които да позволят на работодателите да вземат нови хора в техните компании.

Към кои сектори се насочват младите хора, какви може да са решенията за работодателите и какви са тенденциите, при управлението на човешките ресурси, гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
14
 
! Отговори
izh преди 2 години
Една държава е това което е брутния вътрешен продукт. А той не се създава от адвокати знаещи вратичките в законодателството създадено в парламента от други адвокати и от счетоводители накичени с гръмката титла "икономист" тези които проектират , разработват и произвеждат продукта пълнещ бюджета са онеправдани относно заплащането / разбирай в пъти под първите категории /,а това води до липса на мераци това съсловие да се увеличава и новите попълнения са изключително нискотарифни. ТОВА Е
190
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работници на европейско ниво откъде ще се намерят?
189
0
 
18
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Да вдигнат заплатите на европейско ниво и веднага ще намерят кадри.
188
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГДР - Група за Далечно Разузнаване или .... една държава.
187
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 204 ГДР? Какво е това ГДР?
186
18
 
7
 
! Отговори
Ланец с медуза преди 2 години
По кол центровете работа бол. Стига хората да знаят език, няма да останат на улицата. Като не знаят език - сори. Отделно, в днешно време е адски лесно да станеш IT, има фирми, които стига да знаеш английски и как да отвориш едни регистри ще те вземат и ще те обучат. И пари ще ти дават даже. Кадри за IT има, и ще има. Аз лично натрупах достатъчно опит и зимата се махам от тая дупка, наречена държава, така че който иска, може да ме замести. Стига да си цъка Линукс все едно е роден с него, ест.
185
3
 
20
 
! Отговори
sfb преди 2 години
Има поне 1 млн. бездействащи трудоспособни хора на социални помощи. Фирмите да ги привлекат и обучат. Но трябва да се конкурират с държавата, която създава лентяи с политиката си със социалните помощи.
184
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РБ Затваряй душмани не ни трябват да лъжеш че плащаш на работника и на държавата по добре 100 нормални фирми отколкото 100000 фалшиви .
183
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 195Няма проблем от работодателя просто има много глупави работодатели който не знаят какво е организация за това избиват комплекси от работника и от данъци и осигуровки трябва да криминализират не плащането на данък и осигуровки както е в ГДР и ще се оправят нещата ще затворят такива като теб където си мислиш че си голям работодател тогава за да избегнеш данък ще плащаш на работника защото ще ти е разход, Или пък ако не плаща работодателя да може работника да му хвърли един хубав бой!
182
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нормално то не може всеки да е IT макар че и там трябва да си някакъв супер талант за да взимаш добри пари, другите сектори са трагедия в БГ
181
4
 
9
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
Колега, който работеше в същата компания като мен... заплата 2К. Напусна я за 12К. Получи ги + бонус. Сега има едни 30К само през първият месец. Историята е истинска... и тук се случва. Тукашните с 2К да си търдят роби... търсят си де... но не ги намират! Иначе има и неставащи... те седят и точат лиги. Толкова по темата!
180
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко "специялисти." са ми минали пред очите дето сипват дизела в ходравличния резервоар и колко ремонти съм правил щото няма кой да види маслото
179
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
90% от "кадрите" не стават и за мотика ако може нищо да не свършат ама наденицата да хванат само акорд ги оправа ама цените да са изпилени да може да си докара максимум 1300/500 лева щото иначе се ояждат
178
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работниците получават толкова, колкото и дават, няма нищо драматично.
177
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да осъдят всчки живи лидери на политическите партии, които са били в парламента от 1990г. насам.
176
1
 
27
 
! Отговори
Добре де... преди 2 години
До РБНе разбрахте ли, че служителите са при правилните работодатели?!?!? Тези, които ги ценят и получават читаво заплащане. Мрънкачите-работодоатели са онези, които нищо не предлагат, но пък искат да имаш знания на 50 годишен и претенции на 18. Служителите сме добре и при правилните работодатели. Ей толкова е лесно!
175
13
 
5
 
! Отговори
РБ преди 2 години
Ами като работодателите са ви проблема , станете самите работодатели . В днешно време банките дават заеми . И давайте заплати, радвайте се на екстрите, оправяйте света.
174
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално. *** и Пульо програмисти станаха. Всеки който чуе за заплатата и почва да учи някакъв програмен език, ама от всяко дърво *** не става
173
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо мбоклиците на прехода да ви намират кадри. Мутри, милиционери, генерали, поръчкови професори и други пребоядисани бкп паразитье. Нали крадоха милиарди, взимаха заеми, за да купуват джипове на любовниците си и да строят мавзолеи по мутроморието.
172
4
 
17
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
В IT сектора кадри има явно предостатъчно, защото са завишили изискванията до IQ минимум 140 и знания като за ракетен инженер. Само най-най-най-добрите, разбирай на границата с гениалното получават работа. Останалите да го ду*ат, ако ще и с 10+ години опит.