Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем

71% от работодателите изпитват трудност да попълнят свободните позиции
13 окт 2021 15:35, Анисия Иванова
246
Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическата и политическата несигурност в страната води до това, че голяма част от работодателите са доста несигурни в това дали ще наемат или съкращават хора. Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем, като тази година 71% от работодателите съобщават, че изпитват трудности да изпълват свободните си работни позиции, като това е рекордно висок процент. Това каза Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Според данни на конфедерацията бизнесът най-вече търси работници в производството, търговията, логистиката, специалисти, които обслужват чуждестранни клиенти, специалисти в човешките ресурси. Меките умения са тези, които липсват на повечето кандидати – отговорност и дисциплина, колективизъм, толерантност, отдалечеността на работата внася проблеми при управлението на човешките ресурси, каза Василева.

Тя посочи, че липсата на кадри определено може да доведе до забавяне на икономиката. За да се предотврати това, два от възможните варианти са целенасочен "внос" на кадри или насочване към по-възрастни кандидати или хора с увреждания. Определено може да се стигне до свръхконцентрация на кадри в най-търсените индустрии. Това може да се поправи или като се внесат хора отвън, или компаниите да прибегнат до дигитализация, за да има баланс между наличните малко хора и ръста на някои индустрии.

Тя посочи, че няма адекватна дигитализация и законодателна рамка, която да помага на работодателите и на търсещите работа да се срещнат и това да направи процеса по-лесен

Работодателите стават все по-изобретателни, вече видяхме, че се предлага какво ли не на кандидатите, за да бъдат привлечени. Очакваме да има скок на заплатите от 10-15%. Дори самите хора, които търсят и са станали по-претенциозни изчакващи, не е толкова лесно в момента да сменят работната си среда и компанията. Трябва нов заряд да влезе в пазара от хора, които да позволят на работодателите да вземат нови хора в техните компании.

Към кои сектори се насочват младите хора, какви може да са решенията за работодателите и какви са тенденциите, при управлението на човешките ресурси, гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
33
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Дано никога не успеят да намерят! Вие, Баш Чорбаджиите си работете. Така ще спестите още парички за да ви се напълнят ненаситните гушки. Ако толкова не желаят да работят сами да си интегрират умните, работливи и друдолюбиви, честни и съвестни съотечестваници от друг етнос. Още преди години съм слушал от доста псевдо работодатели, как щели да наемат работна ръка от емигранти...Още не мога да видя такова Чудо!
170
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадри има, но няма кадри готови да работят за мизерна заплата. Не е толкова сложно.
169
16
 
8
 
! Отговори
РБ преди 2 години
Ами като няма работници ще затворя за 1-2 години , после ще видим . Като чета коментарите за всичко са виновни работодателите. Да се оправят без нас. Все още мисленето е по линията работодател-чорбаджия-изедник . Аз и с личен труд ще се оправя, не знам обаче дали е валидно за останалите 300 във фирмата
168
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 177.Всичко е точно така.Ние нямаме култура,за човека,който си изкарва хляба чрез труда си.Ми ,нали той гледа семейство,има мечти. Никой не постави въпроса,вече 30год. за часовата ставка,затова колко ще взима чисти,при минималната запл. Съответният контрол.На мен ,не ми плащат нощните,а те са един лев. Нали има профсъюзи- социални атлети.
167
4
 
12
 
! Отговори
маркиньос преди 2 години
Като за безпари, толкоз.
166
1
 
18
 
! Отговори
хеха преди 2 години
хахахаах НЕ точно в човешки ресурси не си търсят хора, защото те в момента слагат най-безумните обяви за работа и прецакват цялото търсене
165
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На младите не им се работи и не им се учи независимо от заплащането. Дори и на 5000лв. заплата пак няма качествени служители. Най голям проблем е в производствата. Вече много трудно се намират качествени инженери и специалисти които да разбират от материята и могат да работят с машини. Дори и за по елементарните неща пак трудно се намират кадри.Пробвайте да намерите млади заварчици и ел. техници. НЯМА! Всички които могат да свършат качествена работа са над 50 годишни.
164
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко мутрата прогони младите с неговите кражби и сега няма кой да работи .Нии в строителството вдигнахме цените по 3 ако искат да купуват
163
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един истински работодател би оценил уменията персонално на всеки добросъвестен и кадърен служител.Това е достатъчно! Когато на добрия работник дадеш 2/3/4 пъти повече от онзи,който само отбива номера,всичко си идва на мястото и филтрацията на "***" става по естествен начин.Уравниловката убива всяко желание и амбиция за работа и забатачва бизнеса.Никой ли не го разбра досега?
162
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вкарайте си от Казахстан или от Африка бе Европа си взе професионален персонал от България и Румъния
161
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На българина акъла вече му стига, колкото да изиграе едно хоро за да покаже патриотизъм.
160
2
 
14
 
! Отговори
176 преди 2 години
Най-хубавото в цялата работа е че няма да съм жив за да стана свидетел на мизериятаи войните които ПРЕДСТОЯТ на човечеството.
159
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадрите са дефицит не само в Бг а нвсякъде по света защото новите поколения се профанизираха до степен първобитен човек. Ще става много по-зле. Човечеството ще катастрофира челно с 200 км/ч. Тия с телефон в ръка и чупки в кръста по цял ден ги чака тежка мизерия и мъка.
158
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера прочетох, че Румъния ще внася индийци за работна ръка.При нас едва ли ще се получи, защото нашите индийци заминаха отдавна на Запад ,а това показва че са били достатъчно интелигентни да направят избор.А ние нека правим избори на 3 месеца :-))
157
1
 
48
 
! Отговори
Бачкатор преди 2 години
От къде ще вкарвате "вносен" персонал ? Гражданите на коя държава биха искали да живеят и работят в България ? Емигрантите от Афганистан и Сирия ни подминават и викат тука е лошо. Молдовските младежи на по 17 години лятото по морето не искат да се върнат за втора година. Те кадри щели да вкарват. Вкарвайте ! Дигитализацията няма да я коментирам.
156
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другата печална част от плачевната картина на трудовия пазар,са самите кадри. Вече е традиция младежта, излизаща на трудовата борса,да заявява претенции за заплати над средната, с основно умение "джиткане по телефон". Но.. каквото повикало,такова се обадило!
155
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите са некадърни и мързеливи. Изобщо не разбирам за какви заплати става дума тук?! Претенции за заплата а като го попиташ какво може следва ........амиии, всичко (разбирай-НИЩО). Аре у лево, парЕ НЕМА, действайте !!
154
2
 
22
 
! Отговори
Знаете ли кое преди 2 години
ще задълбочи тази криза? Възможността да работиш отдалечено. Сега вече можеш да работиш за някой в Австралия и да си получаваш човешка заплата, а да живееш на тукашни цени. И не става въпрос само за ИТ-та. Такива като тозипсевдо работодател по-долу скоро просто ще станат наети работнии с този манталитет. Няма как да спасиш глупата от него самия :)Или се учиш или ще те научат.
153
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е,голямата част от нашия така наречен бизнес, са с мисленето на кокошкари.И нищо не промени това за годините на прехода,който си продължава точно поради тази причина. А имам пряко впечатление, че и поколението,което настъпва, нямат никакви практически умения.Не ги обиждам, но онази фраза на Иво Христов за 80-те % си е чиста истина. Толкова посредственост, незаинтересованост и липса на елементарни знания не съм предполагал, че някога ще дочакаме от тези, които са бъдещето на България.
152
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви кадри искат за тези жалки заплати, я у лево