Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем

71% от работодателите изпитват трудност да попълнят свободните позиции
13 окт 2021 15:35, Анисия Иванова
246
Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическата и политическата несигурност в страната води до това, че голяма част от работодателите са доста несигурни в това дали ще наемат или съкращават хора. Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем, като тази година 71% от работодателите съобщават, че изпитват трудности да изпълват свободните си работни позиции, като това е рекордно висок процент. Това каза Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Според данни на конфедерацията бизнесът най-вече търси работници в производството, търговията, логистиката, специалисти, които обслужват чуждестранни клиенти, специалисти в човешките ресурси. Меките умения са тези, които липсват на повечето кандидати – отговорност и дисциплина, колективизъм, толерантност, отдалечеността на работата внася проблеми при управлението на човешките ресурси, каза Василева.

Тя посочи, че липсата на кадри определено може да доведе до забавяне на икономиката. За да се предотврати това, два от възможните варианти са целенасочен "внос" на кадри или насочване към по-възрастни кандидати или хора с увреждания. Определено може да се стигне до свръхконцентрация на кадри в най-търсените индустрии. Това може да се поправи или като се внесат хора отвън, или компаниите да прибегнат до дигитализация, за да има баланс между наличните малко хора и ръста на някои индустрии.

Тя посочи, че няма адекватна дигитализация и законодателна рамка, която да помага на работодателите и на търсещите работа да се срещнат и това да направи процеса по-лесен

Работодателите стават все по-изобретателни, вече видяхме, че се предлага какво ли не на кандидатите, за да бъдат привлечени. Очакваме да има скок на заплатите от 10-15%. Дори самите хора, които търсят и са станали по-претенциозни изчакващи, не е толкова лесно в момента да сменят работната си среда и компанията. Трябва нов заряд да влезе в пазара от хора, които да позволят на работодателите да вземат нови хора в техните компании.

Към кои сектори се насочват младите хора, какви може да са решенията за работодателите и какви са тенденциите, при управлението на човешките ресурси, гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
14
 
! Отговори
Hahaha преди 2 години
До РаботодателТи не си работодател! Дори не разбра какво ти написах. Жалка картинка. Аз съм там където искам да бъда и такива като теб още на "Добър ден" ги отхвърлям :) Сега дали ти стана ясно?
150
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така е, само НЛО с телефони в ръце се разхождат по улиците...
149
9
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Примерно един работник с висока заплата, в ит сферата или която и да е сфера, в България ако изкарва 3000 4000 5000 6000лв , в чужбина може и 20000 евро да изкара минимум
148
1
 
31
 
! Отговори
Преди 20-30 години преди 2 години
Като не ти изнася, заминавай си. Навън чакат на опашка. Това каканижеха "честните бизнесмени". И много се изнесоха и вече опашки нееемаааааа. Разбрахте ли сега, че монетата има две страни.Дойде ви редът вие да чакате на опашката.
147
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се говори за кадри, нека да се знае, че се касае за КВАЛИФИЦИРАНИ кадри, не за кибици и некадърници. Тук не е прието да се работи, всеки иска да мине за тарикат, да работи малко, а да получава много и когато разбере, че никой няма да му плаща да си гледа по цял ден телефона, се чувства прецакан.
146
3
 
12
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
В България без значение, дали си на 30 40 50 60 80 100 110 120 и тнт години и колко образования имаш, няма как да си намериш работа и за 700 800 лв, в чужбина може да си намериш работа и за евродепутатска заплата, получава се така,че и да си намериш работа в България и да работиш цяла годин или години, а не може да изкараш толкова, колкото в чужбина за 1 месец, ако въобще ти дадат и заплата, защото може да работиш 2 3 4 5 месеца и да не ти дадат заплата докато напуснеш
145
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който чака на заплатка ще дyха таратора !!! Така било е и винаги така ще бъде. Мнооого отдавна се ориентирах в ситуацията и реших че от българите нищо не става.Затова и се отказах от бизнеси които изискват работна сила. Това ми решение доведедо уникален просперитет с почти никакви разходи и ОГРОМНИ приходи. Сега всички наоколо пискат че нямало качествени работници а на мен не ми дреме на шнура, кинтите ВАЛЯТ ли ВАЛЯТ.
144
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ванястига плю че трябва да го пиеш
143
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, с трици маймуни тръгнали да ловят. Не става братко или плащате или закривате продънените бизнесчета с които плащате заплати за съществуване. Истината е че шевчетата трябва да си намалят здраво печалбите на около 30% макс за да могат да плащат, както и трябва да се премахнат измислените държавни таксички и простотии за малкия и среден бизнес
142
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък друго чета. Кандидатите за работа направо ще се избият кой да е по напред в листите . 240 работни места не могат да им стигнат ,а тука пак лъжат :))) Шиши даже отслабнал да го вземат пак на работа :)))
141
1
 
31
 
! Отговори
ааа преди 2 години
Само допреди 20-25 г.когато някой служител в която и да е сфера в икономиката недоволстваше къде по отношение за заплащане,къде условия на труд,"работодателите" в един глас пееха една и съща песен-"ако искаш при тези условия,ако не-на вратат чакат 100 души за твоята работа.И така лека полека за 15-на години хората,които можеха да свършат работа избягаха в чужбина и хранят сегашната младеж,която не ще да почва работа за помалко от 1200 лв.,а останалите просто са мързел.така че сами си го направих
140
1
 
9
 
! Отговори
Какво ви пука преди 2 години
като на никой не му пука.
139
26
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 2 години
До Hahaa - Ами бягайте, кой ви спира. Ти защо така се се загрижил за работодателите, че търсели работници, заминавай бягай на запад да живееш щастливо и да взимаш голяма заплата. Остави го нещастните работодатели да търсят работници, така им се пада, като не дават големи заплати. Заминавай и прав ти път и много щастие на запад.
138
2
 
14
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Извод : Не се огъвайте на сатанистите и тяхните фашистки кромид-паспорти.Още повече , че само 20% от населението на България са опитни мишки (включвайки и тези с фейк паспортите - не по малко от 5 %), предимно изтрещели зомбита на Да България.Мерси за вниманието.
137
3
 
27
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Близо 60 % от младите знаятчужди езици, но практически итехнически умения са равни на абсолютната нула! Това е резултата от супер-умнаата идея да се набляга на езиците и закриването на средните технически училища ( техникуми) ! А какво ще се появи след тези дистанционни обучения, просто не ми се мисли !
136
0
 
17
 
! Отговори
Hahaa преди 2 години
До РаботодателЕ да де, те бягат. За това вие работодателите търсите служители, но не намирате. Кое не ти стана ясно?Якото е, че и по-зле ще става!
135
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко да ви плащат бе, калпазани!? Чакате да стане 5:00 ч. да си ходите вкъщи. Еле пък по институции са пълни неуддачници - заплата, осигуровки, всичко върви, мързи ги да гледат. Излизат в работно време, вършат си тяхната работа. Ужас! Ама не напускат! Напуснете бе! В Западния трудов лагер плащат хиляди евраци! Марш там, ще ви позлатят от пари там!
134
0
 
31
 
! Отговори
Работник преди 2 години
Ох, много съм загрижен, ужасно съм загрижен, че много фирми ще фалират като дават такива ниски заплащания, ох жал ми е за тях, каква трагедия само, горките фирми ох.
133
1
 
33
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 години
Бошлаф е голямата загриженост на работодателите. Почти всичките са на принципа "Той да ми поработи сега ,пък следващия месец ще търся друг".А в сегашната криза най-редовното им оправдание е - Да спасим бизнеса и фирмата в тези трудни времена, а после ще вдигнем заплатите..
132
15
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 2 години
До пецата "Напротив има предостатъчно кадри, на борсата в бургас са записани в момента около 6000 но проблема на алъчните бизнесмени е че не искат да дават пари" - а ти защо си мисислиш, че като има изобилие от стока на пазара на труда, работодателите непременно трябва да я наемат за много пари?