Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем

71% от работодателите изпитват трудност да попълнят свободните позиции
13 окт 2021 15:35, Анисия Иванова
246
Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическата и политическата несигурност в страната води до това, че голяма част от работодателите са доста несигурни в това дали ще наемат или съкращават хора. Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем, като тази година 71% от работодателите съобщават, че изпитват трудности да изпълват свободните си работни позиции, като това е рекордно висок процент. Това каза Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Според данни на конфедерацията бизнесът най-вече търси работници в производството, търговията, логистиката, специалисти, които обслужват чуждестранни клиенти, специалисти в човешките ресурси. Меките умения са тези, които липсват на повечето кандидати – отговорност и дисциплина, колективизъм, толерантност, отдалечеността на работата внася проблеми при управлението на човешките ресурси, каза Василева.

Тя посочи, че липсата на кадри определено може да доведе до забавяне на икономиката. За да се предотврати това, два от възможните варианти са целенасочен "внос" на кадри или насочване към по-възрастни кандидати или хора с увреждания. Определено може да се стигне до свръхконцентрация на кадри в най-търсените индустрии. Това може да се поправи или като се внесат хора отвън, или компаниите да прибегнат до дигитализация, за да има баланс между наличните малко хора и ръста на някои индустрии.

Тя посочи, че няма адекватна дигитализация и законодателна рамка, която да помага на работодателите и на търсещите работа да се срещнат и това да направи процеса по-лесен

Работодателите стават все по-изобретателни, вече видяхме, че се предлага какво ли не на кандидатите, за да бъдат привлечени. Очакваме да има скок на заплатите от 10-15%. Дори самите хора, които търсят и са станали по-претенциозни изчакващи, не е толкова лесно в момента да сменят работната си среда и компанията. Трябва нов заряд да влезе в пазара от хора, които да позволят на работодателите да вземат нови хора в техните компании.

Към кои сектори се насочват младите хора, какви може да са решенията за работодателите и какви са тенденциите, при управлението на човешките ресурси, гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
33
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Еми така ще е!Аз като работя никой не ми плаща обученията да се квалифицирам!Сам си плащам и вече ме търсят и в чуждина, така че наглите мутрафони да се оправят!Не мисля да емигрирам, но много мутрафони ще фалират!Нямат кадри, няма и да имат!
130
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега на тая мизерия и криза, вкл. за кадри, вземете, че копнете още нещо от фашистка гейорастка ойропа, като например да искате сертификати за хората, които ви работят и ви пълнят хазната! Вземете, че спрете нормалните здрави и прави хора да посещават обществени места - да видим у нас какво ще стане! Щото българинът не е гейорастник с изпилен зомбидясъл мозък, че баш това да го втресе и да се юрне да се боде.
129
0
 
34
 
! Отговори
щ преди 2 години
Много фирми ще фалират с това заплащане, още малко.Младите бягат навън, и после и пари да дават те няма да се върнат.Има още малко от соц. поколението, но то ще се пенсионира и тогава нещата ще се подредят.
128
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези заплати няма да намерят. Ам.салаците свършиха.
127
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям го вадят с чужбината, ама вчера излезе статия, че никакви пари не пращат работещите навън към БГ. Смятай какви мизерници са там - работещи бедняци!
126
19
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 2 години
Ами бегайте навън да работите щом ви е толкова ясно. Ето терминал не знам си кой си, сега сме в ЕС, можете свободно да рабитите в целия ЕС, заминавайте там да работите за високо заплащане.
125
1
 
30
 
! Отговори
Работник преди 2 години
Аз като поканя някой работодател на интервю и почне ли да се пазари с мен за заплащането, направо му показвам вратата и следващия да влиза.
124
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадри колкото щеш. Над 30% от народонаселението не работи. Адекватни заплати, които да ги накарат да работят няма.
123
2
 
22
 
! Отговори
Работник преди 2 години
Абе за отдавна съм казал бе, българският роботодател требе да проумее, че требе да започне да дава големи заплати, но българските работодатели са абсолютни некадърници!
122
4
 
2
 
! Отговори
Пенка преди 2 години
Няма значение, феминистките се стремим в това жените да са силният пол в България, макар че засега все още не успяваме, икономиката както и семействата може и без мъже.
121
0
 
18
 
! Отговори
Работник преди 2 години
Ние сме най-добрите работници, но работодателите са *** и не могат да го разберат това нещо и затова не развързват кесиите да ни дават големи заплати. Аз много се очудвам от къде ни идват такива *** работодатели значи, целият съм недоумение.
120
0
 
26
 
! Отговори
пецата преди 2 години
Напротив има предостатъчно кадри, на борсата в бургас са записани в момента около 6000 но проблема на алъчните бизнесмени е че не искат да дават пари, искат да наводнят пазара на труда за да се хващат хората от немотия да бачкат за минимално защото работодателите най им е сладко когато им идват 100 човека на интервю и все няколко балъка се хващат на минимална
119
0
 
40
 
! Отговори
Док преди 2 години
Когато българския работодател проумее елементарната истина, че за да получиш качествен труд, трябва да си платиш без да се пазари. Както плащат за новата S класа без да се пазарят, както плащат за новия айфон без да се пазарят, както си плащат на елитната муррва без да се пазарят. До тогава им пожелавам хроничен недостиг на всичко.
118
1
 
23
 
! Отговори
1 преди 2 години
Ами изгонихте хората и почти никой не остана. Накарайте ***.нгу.стит.е да бачкат, нали си ги отглеждате.
117
21
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 2 години
Работодателят не развързва кесии, ами наема стока от пазара на труда. И търси най-евтината стока, ако има много други които търсят такава стока, тогава работодателите почват да се състезават за стоката и цената и расте. За какво развързване на кесии бълнувате, това е бизнес, не е благотворителна дейност.
116
1
 
28
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
Нормално. С тези свръх ,,високи'' заплати толкова години от алчните тарикати, това се очакваше. Спокойно и по-зле ще става!
115
29
 
5
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
За тия дето плюят по бг работодателите: Ама като плюете по българския работодател в чужбина бачкате и там няма цигара с кафе и социални мрежи по време на работа и като не ви харесва знаете терминала къде е и не се връщайте ... Не поставяйте всички под общ знаменател и уважавайте малко от малко държавата си..
114
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си живея в Неофит Рилски на хоум офисче и по цял ден си цъкам фейса и ми плащат 2000лв чисто.. заплатата ми е голяма, защото не работя за българи ;)
113
17
 
9
 
! Отговори
Ваня преди 2 години
Кво пишат разни комплексари-разбирачи тук и се радват на статията....Държавата запада, не кадрите...Повечето ги мързи да работят искат в соц.мрежи да си стоят и пари да получават. Няма кадри и няма и да има и не и нищо радостно че бягат да работят в чужбина, държавата затъва
112
3
 
24
 
! Отговори
Българин преди 2 години
АЗ ЗА БЪЛГАРИ НИКОГА НЯМА ДА РАБОТЯ!