Нова приставка определя стадия при рак на гърдата

Д-р Спирдонов: Ехографията е златен стандарт, който се прави от 40-ата година
13 окт 2021 08:57, Ния Христова
2
 
Д-р Йордан Спирдонов създаде приставка, която подобрява точността на диагностика и определянето на стадия при рак на гърдата.
 
"При вече диагноситицан от нас карцином, използваме ядрено-магнитния резонанс като златен стандарт. Възниква сериозен проблем, когато не можем да го проведем. Тогава правим скенер. Стадирането се прави по сканиране на пациента по гръб. Сканирайки пациента по гръб, макар и малък карцином, много често имитира, че е залепнал за гръдната страна. При дамите настъпва деформация на млечните жлези. И така не можем да разберем къде се намира карциномът", обясни д-р Спирдонов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Подложката за скенер влиза в употреба по следния начин - пациентът ляга върху подложката, гърдите увисват по естествен начин и структурите са в съвсем реална позиция.
 
"Много е просто, но много приложимо и ефективно. Нито дозата е по-висока, нито цената на изследването. Улеснява екзактно стадиране", посочи д-р Спирдонов.
 
Той подчерта, че ракът на гърдата е на първо място, а по последни данни всяка осма жена в Европа развива карцином на гърдата. Препоръчително е след 25-ата година да се прави ежемесечен преглед след цикъл.
 
"Ехографията е златен стандарт, който се прави от 40-ата година. Това е по международни препоръки", каза още д-р Спирдонов и добави, че облъчването при мамографията е много слабо.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стадият на рака на всички видове рак, се определя единственно чрез хистология. Локализацията се определя чрез "опипване", ултразвукови, Екс-рей, ядрено магнитния и позитронния скенер. Приставката на Спиридона е представена в неговия клип е базирана на снимки с 3D CT скенер. Харно. Приставка, БГ доктор, ама категорията изисква легализация, производство, сервиз на приставката.
1
4
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov geolog преди 2 години
За профилактика НЕ ПОЛЗВАЙТЕ СУТИЕНИ С МЕТАЛНИ БАНЕЛИ..МЕталните банели се зареждат остро вредно от облъчвания вкл от екрани на компютри ,камери,смартфони или електромагнитен смог по улици и булеварди.гърдите се увреждат стават болезнени на палпация.Изпробвали сме лечение с прополисови лосиони.прополис накиснат в гроздова или джанкова ракия..МАсажи с хума и кисело мляко вкл овче,краве,козе..За лечение може да ползвате масажи с хума,кисело мляко и горещи минерални бани без химия..