Протестиращи миньори парализираха центъра на София

Те настояват "Марица Изток" да продължи да работи до 2040 г.
122

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Миньори и енергетици излязоха на национален протест и блокираха движението в центъра на София. Те тръгнаха на шествие по жълтите павета.

Те настояват "Марица Изток" да продължи да работи до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 година.

Работата на комплекса е сериозно застрашена от приетата в Брюксел т.нар. "Зелена сделка", заради която до 2050 година въглищата трябва да останат в историята.

Премиерът Стефан Янев съобщи, че ще се срещне с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа", за да обсъдят въпроси от енергийната сфера.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: протестмини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
До Анонимен Тука падат волни упражнения на тема енергетика.
89
0
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
До Анонимен Евтин газ. Отровни централи. Поредния неграмотен лаладжия. Без Ковачевските централи всички останали са екологични. Въглеродния диоксид е тор за растенията, а не отрова.
88
1
 
3
 
! Отговори
, преди 2 години
До Анонимен Защо не протестераха тогава!Ами защото Боко и чорбаджиите бяха и са една мафия и потискаха протести изобщо!Сега ги платиха!
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боцо разписва всекакви сделки само и само да е на власт.Дреме му за миньорите на него.
86
1
 
3
 
! Отговори
2 преди 2 години
Някой да не е протестерал още при служебното правителство под ръководството на Боко?Крадоха,крадоха ,че сега искат да замажат грабежите си. с платени протести.Развратиха и работниците.А въглеродните емисии кой ще плаща , а мръсния въздух кой ще диша и заборлява от рак?
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В енергетиката и пътищата са най-големите далавери и кражби.
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези господа защо не протестираха при управлението на Борисов?Проблемите не са от вчера,това го знае всеки.За мен Герб и облагодетелсваните не получили последните месеци милионите са инициатори на протестите.Вийте колкото искате!Връщане няма да има!
83
2
 
5
 
! Отговори
Иглията преди 2 години
БОЙКО си иска държавата, затова са протестите, на всички е ясно. Едните не били взели пари от миналата година, други от 10 години били с тези ниски заплати, трети сега разбрали за затварянето на въгледобива, гласувано и подписано преди 3 години... Синдикатите нали и те ручаха кифтета, сега помагат... Ай сиктир.
82
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
охооо!..Некой сай почувствал яката настъпен..А аз просто попитах:..-Каква е "логиката " да "протестираш",настоявайки тецовете да работят до 2040,когато изискването за затварянето им е..2050-та?..
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ясно - Ем как ша са върне в гнилия ЕС, човечеца! А нии .... Гадният продажен долен цар ни предаде! После Станишев НИЩО не направи и в моемтна сме пдо европейско иго! Дано това робство не трае 500 години, като предното!!!!
80
1
 
4
 
! Отговори
Ясно преди 2 години
Да излезнем от ЕС и всичко ще е тип-топ. Вижте Молдова. Там живот си живеят, само където на колегата ми молдовец и през ум не му минава да се връща обратно.
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краят на 2019 година лидерите на ЕС сред които беше и Борисов,постигнаха споразумение за нулеви въглеродни емисии така наречената Зелена Сделка до 2050 година.Единствените които бяха против,това бяха Поляците!
78
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некаъдрното управление на енергетиката ни, особено в последните 10-15 години, годините на управление на ГЕРБ, докараха нещата до тук и те ще стават все по-сериозни...
77
10
 
6
 
! Отговори
Зелен преди 2 години
Бойко Борисов не е подписвал никаква зелена сделка, тепърва предстои да се уточняват параметрите на отделните държави, засега плащаме такса/данък карбонизация с решение на Европарламента, от нашите депутати това беше прегърнато и гласувано ЗА от Милиончева, Раданчо и Искра от ДПС-то
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в швеция 52% от електричеството е от водни централи. без да имат грам петрол и газ, и пак се оправят. ние освен реки и язовири, имаме 80% от годината слънце; доста места предразполагат за вятърни централи, а за морски (от течението) никой тук дори не е чувал. толкова крадоха, че нямаха пари за другия аец, а след 10 години, като затворят въглищата, ще има нон-стоп кризи и безобразно скъпо отопление. сега колкото печели държавата от въглища, толкова плаща заради емисиите.
75
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо и пред кого протестират сега. Нали любимия ви Бойко подписа зелената сделка и ви обрече, пък не протестирахте когато той беше на власт... Всички протести напоследък са странни и нелогични с оглед на това точно кога и от кого идват проблемите. А фактите показват, че всички проблеми покрай енергетиката са в резултат политиката на ГЕРБ.
74
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
токът е скъп, защото вместо държавата да мисли за бъдещето, разпродаде всичко и само чака да прибира данъци. само че частните компании, които платиха милиони за соларни батерии и ветрогенератори няма да плащат данъци още дълго. дори и прословутото белене/козлодуй, като и въглищните централи са строени по бай тошово време. ама само с цоцкане и назначаване на чантаджии не става,
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважаеми колеги миньори ,идете се разходете до Бобов дол за да видите какво ви чака ,никакви протести няма да ви помогнат ,тукашните слуги, всичко което им поискат неадекватниците от Брюксел - ще изпълнят , даже и преизпълнят !
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
британците са точно 10 пъти повече като население, по-напрде са вече и в зелената енергия. за да достигнат 0% въглеродни емисии до 2030г.м трябва да инвестират умопомрачителната сума от 50 МИЛИАРДА паунда годишно само в електричество! Ако съпоставим ние къде сме, излиза, че нашите трябва да дават по 10 милиарда паунда или около 23 милиарда лева за зелена енергия, понеже това са подписали в ЕС. сами си направете сметката дали се инвестира така и накъде отиваме с въглищата
71
11
 
5
 
! Отговори
до протестърите преди 2 години
ще се радвам искрено, че вие тази зима ще сте гладни, жадни и на студено, но ще се утешавате със снимката на другаря Радев с вдигнато юмруче