За превенция за здраве у нас се харчат €34, средно в Европа - €89

Близо 300 лекари ежегодно напускат страната
17
За превенция за здраве у нас се харчат €34, средно в Европа - €89
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Разходите за превенция на заболяванията на глава от населението в България са 34 евро, докато в страните от ЕС са 89 евро, каза по време на дискусия Лука Чичов, съпредседател на Здравния комитет към Американската търговска камара, цитиран от БТА.

Още по темата

Докладът е изготвен от Камарата и показва текущото състояние на българската здравна система и необходимостта от дългосрочни инвестиции.

В последните 20 години здравната система отбелязва осезаем напредък, въпреки тиражирани други мнения, каза Чичов и посочи, че разходите на глава от населението за здравеопазване за 15 години са се повишили с повече от три пъти. Има различни показатели, показващи напредъка, какъвто е продължителността на живота, но има и още за достигане до средните европейски нива. По думите му, трябва да се обърне внимание на параметрите, в които България изостава спрямо европейските нива, като един от тях е предотвратимата смъртност - преждевременна смърт, която може да се избегне чрез навременни здравни грижи.

В страната ни намалява броят на общопрактикуващите лекари, кадрите са разпределени неравномерно, близо 300 лекари ежегодно напускат страната, високо е нивото на преките плащания от страна на пациента - 39.3 на сто, което нарежда страната ни на четвърто място в ЕС след Кипър, Гърция и Латвия по този показател.

Близо 10 на сто от БВП трябва да бъдат заделени за здравеопазване, по-ефективно да бъде разпределението на средствата и да има проследяване на разходите, да има иновативно финансиране, да се инвестира в превенция и скрининг, да се изготви национална стратегия за борба с рака и реално функциониращ регистър, да се създадат програми за стимулиране на млади медицински кадри, да се подобри извънболничната помощ, както и да се въведе реално дигитално здравеопазване, се препоръчва още в доклада. Публично-частните партньорства може да доведат до правилните стратегически инициативи за подобряване на ефективността и качеството на здравните грижи, каза още Чичов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да изметем недоразуменията крадливи гербераски
14
1
 
3
 
! Отговори
walkermann преди 2 години
България е малка страна и пари има по много за всички, но не са разпределени правилно.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас Държавата нищо не харчи пациентите си го плащат от джоба
12
0
 
6
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Сметнати ли разходите за отопление, които ще платим след поскъпването на тока и газта?
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Усетих нотката на разочарование в заглавето. Явно се очаква българинът да се набива с пари, повече и от другите европейци
10
2
 
4
 
! Отговори
scott преди 2 години
там се харчат, тука се крадът!
9
1
 
0
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
МАЙ ЩЕ НИ ЛЕКУВАТ ВЕТЕРИНАРИ СЛЕД ВРЕМЕ.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не пишЕте цифри, а проценти спрямо заплата. Защото ще се окаже, че ние даваме по голяма част от заплатата си за здраве от Европа
7
1
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
В Европа , от 89 евро се харчат 89 евро . В БГ-то , от 34 евро се харчат 4 евро , 30 евро се изписват като похарчени .
6
7
 
4
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
И при Радев сме на последно място, въпреки претенциите към ББ. Що така? Да приказваш с с вдигнат юмрук е лесно, но да направиш дори правителство (пък после питай какво) не е лесна работа. Има още мноого да учи. Сега сериозно - коя е тая държава, дето харчи много за превенция, но НИКОГА не е имала колонии, няма голям флот, не е водила завоевателни войни, не е привличала *** банки, няма висок външен дълг, не създава агресивни корпорации, не толерира офшорните зони и не смуче ресурсите на Африка?
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се правят сравнения с Европа трябва да се вземе всичко предвид бе платени другари Заплати средни лекарства цени качества обслужване от болница и персонала както и сградите на болниците оборудване и състоянието на стайте за лечение линейки количество и качество инак вашето е стъкмистика жълтини
4
1
 
9
 
! Отговори
За превенция преди 2 години
На здраве у нас се харчат много по-големи средства. В края на краищата всеки ден се храним. С нездравословна храна.
3
3
 
10
 
! Отговори
сигурно преди 2 години
В Европа вземат средно по 10 пъти по големи заплати от нашите , но и тук се краде по 10 пъти пове4е от здравната каса
2
3
 
11
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Бялата мафия върти пове4е пари от наркомафията !
1
3
 
12
 
! Отговори
лили преди 2 години
Да не влиза българин в болница ,защото на 80% с ков4ег излиза !!