Ново поскъпване на газа с 32% иска "Булгаргаз"

Няколко пъти е скочила цената на синьото гориво за 9 месеца
Обновена: 14 окт 2021 07:01 | 14 окт 2021 07:00, Анисия Иванова
28
Ново поскъпване на газа с 32% иска "Булгаргаз"
Снимка: БГНЕС

Държавната компания "Булгаргаз" поиска ново поскъпване на природния газ от ноември с 31,9%, показва заявление на дружеството, публикувано от Комисията за енергийно и водно регулиране. Според него държавната компания настоява синьото гориво да струва 126,76 лева/МГВч.

За последен път цената на природния газ беше променена преди 13 дни с 36%. Причина и за предишното, и за бъдещото поскъпване е изменението на цената на международните пазари.

От 2019 година България предоговори договорите си с основния доставчик "Газпром експорт" и те станаха обвързани с котировките на международните пазари. Преди това нямаше обвързаност в такава голяма степен.

Цената се определя от енергийния регулатор всеки месец. Толкова съществено поскъпване се очаква да се отрази и върху цената на парното и топлата вода, за която беше обещано, че ще се запази до Нова година..

Според справка на сайта на "Булгаргаз" цената на природния газ за десет месеца се е увеличила в пъти. През януари мегаватчас се е продавал за 26.93 лева, а сега струва 94.54, съобщава БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
24
 
25
 
! Отговори
пецата преди 2 години
къде са ЮП и АЕЦ белене, бооооййкоооооо
3
9
 
35
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Ще вали сняг, Борисов е виновен.
2
20
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомания, хомосексуализъм, проституция, морален срив, духовна деградация, разпад на патриархално-семейните ценности, *** идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!
1
37
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да Благодарим дружно на другаря Борисов, който с неуморен труд ни откъсна от оковите на дългосрочно договорената цена на газта и ни осигури молекулите на свободата, които за съжаление се оказа, че няма как да достигнат до нас.