Работодатели искат заплатата само по банкова сметка

Искат електронни трудови книжки, трудови досиета и болнични
14 окт 2021 07:30, Анисия Иванова
84
Работодатели искат заплатата само по банкова сметка
Снимка: БГНЕС

Да бъде въведено задължение заплатите да бъдат изплащани само по банков път и да се изключи възможността за даване на заплати с пари в брой, искат работодатели. Това показва анкета, направена сред големи компании в страната, съобщава "Труд".

Да бъдат въведени електронни трудови книжки, трудови досиета и болнични, поискаха още работодатели. Дигитализацията на тези документи би премахнала движението на хора с хартиени документи между работодатели и институции и би намалила времето за обработката им.

При болничните листове например, фирмите по-бързо ще получават документите в електронен вид и ще отпадне необходимостта заболелите служители лично да ги предават, което е излишен разход на време и представлява риск за здравето на хората.

В същото време цялата информация за работещите ще е много по-сигурно поддържана и много по-лесно достъпна за служителите във фирмите и за администрацията.

Премахването на хартиените документи ще намали разходите на бизнеса за служители, които да ги обработват. За да стане това възможно, са необходими промени в Кодекса на труда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
16
 
! Отговори
Уж преди 2 години
Сме били свободни и независими ! Кого лъжете бе ?
46
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това трябва да е личен избор на работника. Аз не искам да плащам такси на банката, затова си взимам парите кеш. Всичко останало е рекет на шайката банкери и политици! Ако работодателя желае да ми ги плаща по банков път да поеме и месечните разходи по банковата ми сметка!
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудова книжка в 2021 година !? Тук ме вземат на работа и на деня след назначаването получавам SMS от коя дата и при кого съм на работа , при напускане също , отварям страницата на Осигурителното и вътре имам данни за кога , къде и колко стаж имам плюс общия до момента
44
6
 
3
 
! Отговори
друг българин преди 2 години
До: номер 51 (Българин) Човече, ако случайно не си разбрал, комунизмът свърши още през 1989 г.Банките са "магазин за пари". Ако искаш да ти дадат пари, трябва да си ги "купиш".Тоест - плащаш някаква (малка!) сума на банката за тази услуга. Бецален зи на банкен бите! Не е за учудване, но това са го измислили като вид работа още евреите.Занаят, какво да правиш. Ако ти беше банкер, как мислиш щеше да си получаваш заплатата ако банката не взима пари от никого и не печели?
43
7
 
5
 
! Отговори
някой преди 2 години
Звучи чудесно! Мисля, че това е което искат всички - както работодателите, така и служителите нали? И болнични и трудови книжки и всичко! Нашата от личен състав на фирмата напусна днес, и сега ако утре реша аз да напусна от кого ще си търся трудовата книжка например?Нямаме все още никой назначен в този отдел, не че няма да има, но през това време ко прайм?
42
4
 
20
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Съгласен съм за банките , но ако ме освободят от таксите си.
41
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закъсняваме, закъсняваме! Отдавна, това се е случило в белите държави.
40
6
 
36
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Не работодателите, БАНКИТЕ го искат това!!
39
7
 
14
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Койту работи при чорбаджия за заплата ,а съ упрая ! Язе стоа по далеч от банките. Сичко при мен е бурканбанк.Пари,злату ,валюта.Преди време Марчето от наше селу ми викаше. От бат' Илийчо не си дадеш парътъ в некоя банка ? Лихвичка жа ти дадът. Ша си увеличиш парътъ ! Викам и Марче у чужди ръце само оназ раута на мъжо са увеличава .
38
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако стане всичко електронно, какво ще прави цялата армия от чиновници ?? Няма да има кой да рекетират, корупцията ще спре, и няма да има кой да гласува. Затова никакви електронни работи....само хартия до припадък!
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43 Това не идва от парите в брой. А от мързела на администрацията и корупцията. Както и желанието на хората. Пари в брой се харчат по лесно, което е плюс за икономиката, но минус за банковия монопол. Единствената конкуренция на банките са парите в брой. А що се отнася до строителството, ако си свършат работа и ударят сделките пред нотариусите да са на реални стойности - веднага и осигуровките и заплатите ще последват, заедно с увеличено ДДС за материалите. Както казах - мързел и корупция.
36
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моята шефка пък се прави на много дашна. Като ми дава заплаъата ми вика "Давам ти 1800 лв. От тях данъците са 350 лв. Изваждам ги и ти плащам 1450 лв. Значи общо съм ти дала 1800". Алууу,ти си длъжна да ги дадеш тия 350 лв на държавата. Кво ми викаш,че на мен ми ги даваш.
35
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е правилният модел. И сега повечето хора оперират с парите си по електронен път. И даже банките дават възможност да спечелиш от тези елементарни операцийки. И парите са ти защитени, и има начин да си застраховаш картата, и, и... Но елементарния човек дава всеки ден по 6 лв. за цигари кеш, но роптае за 6 лв. такса за управление на сметката си.
34
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 33 Ами бай ти Пешо дето е на строежа и го осигуряват на 650 лв мога да ти кажа,че в плика взима още 1500 лв на които не плаща данъци. Отдавна заплатите в строителството примерно са се качили. Пък аз "будалата" плащам данъци на моите 1500 лв. И моята банка не ми взима такси като тегля от неин банкомат или ако плащам на терминал. Някои взимат. Тогава сменете банката.
33
1
 
19
 
! Отговори
subzero преди 2 години
и здравната книжка трябва да стане електронна. и без това докторите и зъболекарите те проверяват в системата. трябва само по ЕГН и лична карта да виждат на какви манипулации имаш право от лекаря!
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това трябваше да е въведено още преди 20 години.
31
4
 
7
 
! Отговори
aa преди 2 години
това някакви *** платени реклами ли са. Сложете надпис отгоере Платена реклама
30
3
 
23
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
Ако ще плащат задължително заплатите само по банков път, тогава да премахнат таксите за картите и банкоматите. Не искам да плащам само за да мога да си получавам заплатата и да я използвам.
29
5
 
15
 
! Отговори
Ганя балкански преди 2 години
*** най се радва на пари в плик. Какви са тези банкови трансфери? Око да види, ръка да пипне. Той е традиционалист. Нищо, че го осигуряват на минималната. За него е важно сега да види плика. Затова и не се ваксинира. Абе, щом е без пари има нещо. Кой знае какво ни мислят? После да ни изпият ракията. А, нвма да ме излъжат те мене.
28
3
 
16
 
! Отговори
SS преди 2 години
Тъкмо банките ще вдигнат такса обсужване ! Инфлация братчед ! Затова. А се очаква кибер пандемиа. Тока ще спре и всичко ще се срине.