Работодатели искат заплатата само по банкова сметка

Искат електронни трудови книжки, трудови досиета и болнични
14 окт 2021 07:30, Анисия Иванова
84
Работодатели искат заплатата само по банкова сметка
Снимка: БГНЕС

Да бъде въведено задължение заплатите да бъдат изплащани само по банков път и да се изключи възможността за даване на заплати с пари в брой, искат работодатели. Това показва анкета, направена сред големи компании в страната, съобщава "Труд".

Да бъдат въведени електронни трудови книжки, трудови досиета и болнични, поискаха още работодатели. Дигитализацията на тези документи би премахнала движението на хора с хартиени документи между работодатели и институции и би намалила времето за обработката им.

При болничните листове например, фирмите по-бързо ще получават документите в електронен вид и ще отпадне необходимостта заболелите служители лично да ги предават, което е излишен разход на време и представлява риск за здравето на хората.

В същото време цялата информация за работещите ще е много по-сигурно поддържана и много по-лесно достъпна за служителите във фирмите и за администрацията.

Премахването на хартиените документи ще намали разходите на бизнеса за служители, които да ги обработват. За да стане това възможно, са необходими промени в Кодекса на труда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Едно аверче у А1 е на карта заплата.142 лв са му общо таксите от тегления за 2020-2021 до тук.Да бе да,за работниците било.Мухахахах
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29 "Тъй че това би улеснило проверките на такива фирми" - Нищо няма да улесни. Освен това при 600хил+ администрация - да почнат да работят бе и да не говорим, че най-голямата щета за бюджета не идва от бай Пешо с двамата работници, дето ги осигурява на 650лв, а им дава 700лв. Идва от компании, които не смеят да ги пипнат и които крадат и перат милиони на месец. Да не говорим, че такива ограничения в много от развитите икономики - няма.
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21 век сме. Хората в развитите страни отдавна плащат с карти,а не в брой. И ако си средно интелигентен няма да се хващаш на фишинг атаки в електроннта поща и да си даваш данните,за да ти източат сметката.
24
1
 
6
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Аре ве, искат? И кои са тези имаджинери работодатели, радетели на трансхюмън обществото?
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ако работодателите поемат банковите такси.
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 26 В брой плащат предимно фирмите които те осигуряват на минимално,а ти плащат много повече. Тъй че това би улеснило проверките на такива фирми,за да се види къде отиват парите.
21
3
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Как монопол иска да дере още:Събират се банкерите измислят си имагинерна статия и я пускат навсякъде!!Но не се пише ,че е тяхна идеята и толкова.От снощи до сега е пусната статията със същият текст в 5 медии и така до пълно внушение!!!не ,че ще им мине номера.Сега с тая отрицателна лихва и пари нямат в трезорите!!!
20
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това работодателите ли го искат или банките. Парите в брой са плюс за икономиката, парите в банките, са плюс за банките и източването на капитали. Те се опитаха преди години да забранят всички плащания над 1000.00 лв. да са в брой, сега това. Нищо чудно, че банките постоянно вдигат такси, свалят лихви и махат депозити, въпреки подобрения от преди години кредитен рейтинг на страната - монопола си е монопол, а принудата го подкрепя.
19
12
 
13
 
! Отговори
21-ви век преди 2 години
Дебитната карта не хапе, не се бойте
18
3
 
10
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Това задължение няма да е приложимо, понеже по документи, ведомости и банкова сметка всичко си е точно и сега.А пликчето с останалат част от заплатата си го има и ще го има.
17
10
 
9
 
! Отговори
21-ви век преди 2 години
Ако спряло тока, ако си загубил картата, щели са ни контролират... тук само mentally challenged хора ли пиша?
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия е пълна лъжа поръчка на някой или група банкстери. Аз пък искам да ми превеждат заплатата по ваксината. В момента масово се практикува едни кинти в картата и ей тук едно писмо, особено от големи бизнмянмилиционери .
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви заплати? Къде? Не мисля че това има някакво значени имайки предив кризата която се задава. Хората на много места по света вече трупат хранителни резерви в подземни складове. Десетки хиляди тонове замразени храни и консерви. И когато удари кризата тези храни ще се продават само и единствено срещу злато и сребро. На никой няма да му пука за пари и биткойни след като спре тока и интернета.
14
2
 
10
 
! Отговори
Цура преди 2 години
Три седмици интервю мотане с документи .За един ден работа да се убедя ,че работодателя е поредния *** с никакви условия за труд гърбеш извънредно за жълти стотинки.В момента четвърти ден чакам да ми върнат трудова книжка, която не ясно защо ми търсеха при получените ,че знаят че това което убеждават е лъжа и текучеството на кадри е ежедневно.Сега ако започна работа при друго работно време .Кога аджеба да ходя да си взимам книжката като мизерника и търтеите му не работят в събота и неделя?
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости. Пари на ръка винаги са се давали и ще се дават.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С карта забрави за заем от приятел или от роднини
11
3
 
20
 
! Отговори
Елемаг преди 2 години
Първо:келепира е само за банките.Това са изсмукани фрази,за това и не казват кои уж компании искали.Второ: какво пречи и тогава да му превеждат минималната а 1500 на ръка и той пак си взима 2 бона.Трето: не съм чул малка и средна фирма да се оплаква от документация.Пуска чиляка една молба и почва,после работодатела си превежда осигуровките...Таа няма нито едно нещо обосновано,призива е просто "дайте да спасим огладнелите банки".
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като изгубиш картата какво правиме- глад глад глад докато ти я въстсновят
9
1
 
28
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Набрижававе към момента, в който съществуването на всеки от нас ще зависи от един клик и кефа на някой чиновник. За един приятел да попитам: и като спре тока ко праиме?
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май, нещо но хейтят.Моят ми спря нощните.Часовата ставка,не достига да покрие минималната.Така че,нека Първо се въведе контрол онлайн върху държавните норми,спрямо,така наречените работодатели. Профсъюзите да са пред закриване, щото плу ,жеcyte, за какво са???