Вирусолог: Грипният вирус се е "скрил", но го има

С разхлабването на мерките грипът може да се завърне
14 окт 2021 09:31, Ния Христова
32
Вирусолог: Грипният вирус се е "скрил", но го има
Снимка: Pixabay
"Това, че грипният вирус привидно се е „скрил“, не означава, че е изчезнал. Засяга (особено причинителите на т.нар. грип А) доста животински видове и те са негов своеобразен резервоар в природата". 
 
Това каза пред в. "Монитор" проф. Радостина Александрова, д-р по вирусология към БАН.
 
Тя подчерта, че с разхлабването на мерките грипът може да се завърне.
 
"Ако не сега, то в някакъв следващ момент. А това да не сме били изложени на действието му един или дори два последователни сезона си има и своята отрицателна страна. И експертите се питат колко добре продължава да го помни имунната ни система, какво е състоянието на колективната защита на населението срещу него", коментира експертът. Проф. Александрова обясни, че дори да не сме го забравили, са се натрупали повече хора, които никога преди това не са се срещали с грипния вирус.
 
"Дали това няма да помогне дори на един „скромен“ грипен вирус да предизвика по-сериозна епидемия. Освен това природата обича равновесието и не търпи празно пространство. Което поражда въпроса дали невъзможността на грипния вирус да стигне до хората няма да активизира движението му сред животните, включително при онези видове, които имат значение за появата на потенциално опасни за човека грипни вируси", каза още експертът.
 
"Противоепидемичните мерки срещу COVID-19 силно ограничиха разпространението и на други респираторни вируси, включително на грипния. Това е добра новина, защото едновременното циркулиране на два силни играча – грипният вирус и SARS-CoV-2, би затруднило изключително много здравната система.
 
Двата вируса вече се засякоха и се разпространяваха едновременно през 2019/2020 година, в самото начало на пандемията, преди да бъдат наложени ограниченията. Опитът показа, че съвместната инфекция с тях не е изключена. Има данни, че двата вируса дори могат да си "помагат", коментира проф. Александрова. 
 
"Всеки вирус прилага стратегии, с които потиска имунния отговор на организма. Два вируса биха се справили по-успешно от един. Ако нещо разбрахме в хода на пандемията, то е, че не сме сами на Земята. И светът на вирусите си заслужава да бъде изучаван – не за да се плашим от тях, а за да ги опознаваме и да бъдем подготвени за изненади", каза още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
19
 
! Отговори
Такаа преди 2 години
Именно грип А показва ясно защо ваксинирането не трябва да е задължително при тези естествени и повтарящи се през десетилетията процеси. В началото грип А е поуморил няколко промила от населението - точно, както и ковид, а впоследствие си се е превърнал в сезонен грип, с който сме свикнали. Това нещо се повтаря на кажи-речи 10 г. с различни вируси. Естественият стаден имунитет е най-добрата защита. Не на ограниченията!
5
3
 
23
 
! Отговори
Глъм преди 2 години
От две години му викаме ковид ,щото един тест струва 3лв ,а ти го продаваме на 90лв, взимам 10лв да ти бода препарат които струва 40лв и клиничната пътека е 1200лв. За грип ще ти изпиша парацетамол ,чай и почивка.
4
2
 
19
 
! Отговори
Йосарян преди 2 години
Превод от манипулативен език - когато е удобно за пропагандата го има, когато не ни е изгодно го няма.
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скрил се е, под името ковид.
2
3
 
21
 
! Отговори
скрил преди 2 години
се бил...от кого и къде...абсолютни глупости....всеки ден се бълват статии за сплашване и насаждане на страх и противопоставяне на хората....това ще доведе до отвращение на хората към всички държавни институции, и доверието към тях съвсем ще изчезне....
1
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В училищата е мор от кашлица. Никой нищо не прави. Само контролно след контролно да имало оценки, което кара и болните да ходят за да не се налага после извънредно да правят контролните сами. И познайте за 1 седмица какво става? Чакайте бум до 15 дена, тотален при това.