Шефът на „Топлофикация“: Скокът трябва да е социално приемлив

Той посъветва потребителите да преминат към равни месечни вноски
15 окт 2021 21:22,
35
Шефът на „Топлофикация“: Скокът трябва да е социално приемлив
Снимка: БГНЕС

Трябва да има социално приемливо увеличение на цената на парното, коментира изпълнителния директор на „Топлофикация – София“ Александър Александров.

По думите му правителството трябва да осигури компенсации, които да помогнат за плавното преминаване към зимния сезон за всички българи. .

„Ние искаме разликата между цената, която КЕВР е определил за газ и цената, която ние плащаме за газ, да бъде поета от държавата. Това включва от началото на регулаторния период от юни до сега“, обясни инж. Александров.

Той посъветва потребителите да преминат на равни месечни вноски. По думите му това ще им осигури по-лек режим през зимата и ще разпредели разходите им за парно през цялата година.

Александров поясни,  че никой не може да си представи парното в София да спре, тъй като това би било край на енергетиката в България.

Още по темата
„Третият по-големина енергиен субект в България е "Топлофикация". В тежки зимни месеци ние произвеждаме почти 2 гигавата топлинна енергия. Това се равнява на производството на електроенергия на Козлодуй. По никакъв начин никой не може да си позволи "Топлофикация" да спре да работи. Това би било равно на апокалипсис“, описа ситуацията Александров.

„Няма нищо необичайно в това, което се случи в последните няколко дни. Както България, така и Европа е в енергийно цунами от средата на тази година. Алармирахме много по-рано всички институции в България, че ситуацията, в която се намира енергетиката и в частност "Топлофикация – София", е опасна, особено с навлизане на зимния сезон. Поискахме да бъде изработен механизъм за компенсации на разликата между това, което КЕВР е определил като цена за топлинната енергия, и стойностите, които достигна газта в последните месеци. Върху това се работи интензивно“, каза още шефът на топлофикационното дружество. "Булгаргаз" и "Топлофикация" не са обичайни търговски дружества. "Булгаргаз" е единственото лицензирано в страната дружество, което да бъде обществен доставчик на газ. То трябва да осигури достъпа и газта за всички във всяко едно положение. По същия начин стоят нещата и с "Топлофикация". Ние сме търговско дружество, но по същество сме социално дружество, което определя до голяма степен битието на 1,5 млн. граждани в София.

Ходовете, които "Топлофикация" има, са изключително ограничени. Ние работим в тежко регулиран режи. Стойността, на която продаваме топлината, е определена от КЕВР. По същия е начин е определена и стойността, на която ние купуваме газта, каза още Александров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Бърз фалит за тези нагли крадци. Принудително си продават услугите.Аре фалит най на края.И не, не им ползвам услугите от 10 години вече...
24
0
 
7
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
Кое е " социалното"на Топлофикация??ТОВА ЧЕ ОБИРА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗА ДА ПЛАЩА ПАРНОТО НА СОФИЯНЦИТЕ , ЛИ...??ТОВА Е "ИЗВРАТЕНО" РАЗБИРАНЕ...ЗА "СОЦИАЛНА ГРИЖА"...И ПОДЛЕЖИ НА СЪД!!!!
23
0
 
7
 
! Отговори
САМО питаме... преди 2 години
ЗАЩО ОТ МОИТЕ ДАНЪЦИ, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯВА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО НА СОФИЯНЦИ....????ЗАЩО И МОИТЕ ДЪРВА И ВЪГЛИЩА НЕКОЙ В ДЪРЖАВАТА НЕ ГИ ПЛАТИ....????ТОВА ЛИ Е "ПРОМЯНАТА"?????
22
1
 
6
 
! Отговори
преди 2 години
топлофЕкация да скача към небитието. Не им искам услугата, но ме принуждават да я ползвам. ЗАКРИВАЙ
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Koq dyrjava da poema BG li Nqma takava dyrjava.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Държават да поеме ..da no SDS kaza dyrjzavata e losch sobstvenik i q unischtoji nqma dyrjava a zaschto v ES na zapad ima dyrjavna sobstvenost i dyrjavi mmmm,,????????? I dyrjavni regulatorni oergani ima i narod ima te na
19
1
 
2
 
! Отговори
Lyat naglo преди 2 години
Nqma spcialno povischenie takava duma nqma ima socialno namalenie
18
0
 
11
 
! Отговори
Ковачев преди 2 години
Ковачев днес живее в къща на женевското езеро. Закон за енергетигата приет за 2 седмици. Най бързо-приетия закон в държавата ни. Не искам парно, но ме принуждават да плащам сметки "сградна инсталация".
17
2
 
9
 
! Отговори
питанката преди 2 години
Как така търговско дружество е "социално"??? Който не може да си позволи тази услуга, не я ползва. Как така държавата ще заплаща отоплението на определен кръг хора?? А останалите българи какво трябва да направят? Има достатъчно къщи и апартаменти, които не са топлофицирани. Който няма пари и не може да плати се маха от топлофицитаното жилище. Иначе следващата стъпка е да отиде в магазина, да си вземе стока и да иска държавата да я плати!!!
16
3
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Топлофикация незабавно трябва да бъде закрита. Хората за нула ще намерят алтернатива и познайте какво?Ще им излиза около 2 пъти по-евтино?!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла България плаща парното на софиянци чрез тока...............Трябва да ги топлим, за да не се бунтуват срещу властта в София, срещу Бойко, Фандъкова и Делян............
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София е дясна, София е либертарианска, София е пазарна. Градските десни от Демонична България не искат държавни и общински дружества да ги топлят. Приватизация и фалит на Топлофикация искат градските десни и дясна София.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук не можеш да се откажеш от парно.Плащаш общи разходи,включващи крадци на парно.Трябва тръбата да влиза до входната врата на жилището и там да се отчита какво си ползвал.И да няма "изравнителни " сметки.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали шефовете на топлофикация, ще си намалят заплатите и бонусите?
11
1
 
12
 
! Отговори
Държават да поеме .. преди 2 години
Държавата да поеме ролята на собственик на тези дружества: Води, Ток и Отопление - това са икономически инструменти с национално значение и не случайно бяха първо закупени от "частници" (поставени лица на различни политически интереси). Национализация (закупуване от страната на държвата) и официален закон за непипане на тези ресурси.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефе ,вероятно в софийския затвор има парно ,може да влезеш да се по стоплиш
9
0
 
13
 
! Отговори
Скок подскок преди 2 години
Шефът на "Топлофикация" може да скочи много от високо и да падне на много твърдо.
8
0
 
10
 
! Отговори
Да бяха разрешили преди 2 години
Да бяха опростили и спонсорирали като в Германия, САЩ и др. държави домашнит енергийни системи. Десетки хиляди къщи по села и градове щяха да си поставят соларки (ако бяха на 30-70 % спонсорирани от държавата) и сега консумацията на тока щеше да е паднала поне с 20-30%. Да ама първо ще го изстрадаме, после ще се сетят..!!***'о'ти!
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шефа...ти ли открадна милионите ,кви пари търсил от държавата гад
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
промяната на радеф е факт