80% не знаят каква е българската позиция за "Зелената сделка"

48% не знаят какъв ефект би имала тя върху живота в България
170
80% не знаят каква е българската позиция за "Зелената сделка"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социологическо проучване показва, че 80 процента от хората в България не знаят каква е българската позиция по така наречената "Зелена сделка".

Под това наименование са известни новите климатични цели на Европейския съюз, които предвиждат икономиката постепенно да стане независима от въглищата като източник на енергия.

Младите и хората с висше образование в най-голяма степен поддържат политиките за опазване на климата, показва проучването, проведено от изследователския център "Тренд".

68 процента от участниците в допитването определят климатичните промени като реална заплаха, а според 62 на сто борбата с тях трябва да бъде приоритет за Европейския съюз, което показва, че у нас няма траен скептицизъм по отношение на зеления преход, отчита Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

"2/3 от българите са готови да изхвърлят по-малко отпадъци, по-малко използване на пластмаса, дори да направят нещо в ежедневието си в зелена посока", каза той пред БНР.

Въпреки липсата на зелен скептицизъм, данните показват, че мнозинството не е запознато с целите на "зелената сделка" и с плана за декарбонизация на Европейския съюз, посочва Димитър Ганев:

"83 процента не са запознати с целите на "Зелената сделка" и 80 процента не са информирани за българската позиция", посочи Ганев.

Важен аспект от проучването са отчетените 48 процента от респондентите, които не знаят какъв ефект би имала "Зелената сделка" върху живота в България, което според Димитър Ганев е реално поле за манипулиране с информация.

"Това е почва за настаняване на всякакви политически интереси, когато няма информация по даден въпрос", коментира той.

Изследването на "Тренд" отчита основните притеснения на хората от "Зелената сделка", а именно страх от финансови последици, закриване на бизнеси, загуба или преквалификация на работни места.

Проучването на изследователски център "Тренд" е национално представително, по поръчка на "Дир.бг" и официално представено по време на събитието "Зеленият преход" - решения и предизвикателства за България"" с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за "Зеления пакт" Франс Тимерманс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: зелена сделка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
15
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Зелените сте еко-талибани , предвождани от лунатици, като Грета Тумберг.Съжалявам, но или сте заблудени или сте ***, които вярват на телевизията. Целта зад Зелената сделка е само една - да ни поробят един ден, когато настъпи поредното глобално застудяване. А дотогава здраво ще скубят с данък въздух (квотите), нови и по-скъпи технологии (ел.колите) и откровени глупости (синтетичното месо).
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам на снимката ГОЛЯМА мъгла е тая Зелена сделка
112
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пъпеша със зеления чорап какво измуча по въпроса?
111
2
 
6
 
! Отговори
Извинете, преди 2 години
Днес в пакистански Лондостан има ли някой заклан депутат?
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Афропомачорите отвъд океана вече се радват на Обонго-Байдъновата Зелена Сделка .Писъците им от голямата зелена инфлация ехтят по целия свят!
109
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаше едно английско списание в което имаше статия за въздуха в БГ и то беше "hold your breath you're in Bulgaria"
108
0
 
6
 
! Отговори
anon преди 2 години
А от къде да знаят? Като медиите ни информират само за хорниките на МВР и за това кой политик с каква обидна дума е нарекъл опонента си.Също така и никой не знае какво пише в програмите на партиите които ще избираме.
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе нали уж Роуминга беше безплатно в Европа защо тогава на мен от 5 месеца А1 ми начислява допълнително роуминг за неспазване на равнопоставеност демек 1 м у дома имам право само на един месец у Европа безплатно роуминг това го въведоха всички мобилни оператори отнася се и за пренос на данни и смс откакто ВДИГНАТ ЮМРУК пое цялото управление на държавата ЗАЩО нищо не се казва за тези мобилни оператори
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вижте снимката и ще разберете що за хора обитават тази територия и колко им е акъла.
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа ни дава култура да лапаме на зелените к..а ((
104
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха българи и зелена сделка - на същества които са престанали да се развиват преди 1000 години каквото и да им говориш все едно - ваксини, компютри, еко био все едно... дай им ракия, цигари и въглища - трябва само държавата да се прекръсти на Мордория, ама поне *** се множат а тези *** и това не правят.
103
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България трябва незабавно да обяви напускане на ЕС и НАТО и разните там министри и президенти да се наредят на опашка пред руското посолство и с дълбок поклон да молят България да се върне под руско влияние. Иначе трите национални катастрофи с историята на България ще изглеждат като щастлива приказка в сравнение с това което идва.
102
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хорта имам тооолкос приблеми баш за тъй ли ся ша го мислими
101
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 119"... животът при демокрацията е най-висшата ценност." - другарю, добре ли сте?!
100
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Само да попитам: колко зелено трябва да дойде като резултат от "Зелената сделка"? Колко дървета, храсти, паркове, поляни, а не асфалт и бетон?!
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената сделка ще направи умирането на много европейски граждани доста мъчително. Ще *** гладни и на студено.
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелените политики и теориите за спасяване на планетата трябва да се обявят за престъпление и нов нюрнбергски процес за всички политици по света които са провеждали тази политика. Гордостта е смъртен грях! Човеците не можем себе си да оправим сами, тръгнали някои планетата да спасяват, климата да променят!
97
5
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА Е ЗЛАТНА ЗА РУНДЬО......ДАЛЕЧЕ ПО-ДОБРА ОТ ГРИПЕНИТЕ.ШЕ Я РАЗБЕРЕТЕ, КАТО ПОЧНАТ СЪКРАЩЕНИЯТА У"МАРИЦИТЕ"....СЛЕД ИЗБОРИТЕ..!
96
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако температурата се повиши с повече от 1.5 градуса и животът на планетата ще изчезне и всички ще умрем. Не трябва да допускаме това, животът при демокрацията е най-висшата ценност. Ако искаме децата ни да доживеят до 45 години трябва да заживеем CO2 неутрално, като спрем да купуваме газ и нефт от Русия, спрем дизеловите и бензиновите автомобили и минем изцяло на електрически със зелен ток от вятърни централи и соларни панели. Само така можем да спасим планетата и да живеем в демокрацията.
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Forbes: Европа е пред енергийна катастрофа, от която няма спасение. Политиката за преминаване към зелени енергийни източници може да доведе Европа до катастрофа още тази зима, пише Forbes.