80% не знаят каква е българската позиция за "Зелената сделка"

48% не знаят какъв ефект би имала тя върху живота в България
170
80% не знаят каква е българската позиция за "Зелената сделка"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социологическо проучване показва, че 80 процента от хората в България не знаят каква е българската позиция по така наречената "Зелена сделка".

Под това наименование са известни новите климатични цели на Европейския съюз, които предвиждат икономиката постепенно да стане независима от въглищата като източник на енергия.

Младите и хората с висше образование в най-голяма степен поддържат политиките за опазване на климата, показва проучването, проведено от изследователския център "Тренд".

68 процента от участниците в допитването определят климатичните промени като реална заплаха, а според 62 на сто борбата с тях трябва да бъде приоритет за Европейския съюз, което показва, че у нас няма траен скептицизъм по отношение на зеления преход, отчита Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

"2/3 от българите са готови да изхвърлят по-малко отпадъци, по-малко използване на пластмаса, дори да направят нещо в ежедневието си в зелена посока", каза той пред БНР.

Въпреки липсата на зелен скептицизъм, данните показват, че мнозинството не е запознато с целите на "зелената сделка" и с плана за декарбонизация на Европейския съюз, посочва Димитър Ганев:

"83 процента не са запознати с целите на "Зелената сделка" и 80 процента не са информирани за българската позиция", посочи Ганев.

Важен аспект от проучването са отчетените 48 процента от респондентите, които не знаят какъв ефект би имала "Зелената сделка" върху живота в България, което според Димитър Ганев е реално поле за манипулиране с информация.

"Това е почва за настаняване на всякакви политически интереси, когато няма информация по даден въпрос", коментира той.

Изследването на "Тренд" отчита основните притеснения на хората от "Зелената сделка", а именно страх от финансови последици, закриване на бизнеси, загуба или преквалификация на работни места.

Проучването на изследователски център "Тренд" е национално представително, по поръчка на "Дир.бг" и официално представено по време на събитието "Зеленият преход" - решения и предизвикателства за България"" с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за "Зеления пакт" Франс Тимерманс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така и не разбрах каква е позицията ни по зелената сделка? А много искам да не съм от 80-тте процента. Даже се ваксинирах, но и писалите статията не сте от двайсетте процента като гледам.
73
0
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
Мълчи се по тая "ЗЕЛЕНА сделка"...Защото се чакат пари от ЕС по нея....ИНАЧЕ РУНДЬО УМИРА....!
72
1
 
3
 
! Отговори
комунист преди 2 години
Като не построихте Белене , сега ще триперите кът рибарски гуи.
71
0
 
8
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Зелената сделка е идея на демонратите от САЩ да усвояват милиарди,прикрити зад някакви лозунги,които нямат нищо общо с реалността!Байдънясълия картоф спря американските енергийни проекти и сега бензинът е с 60 процента по-скъп.Единствения печеливш е Путин,който монополизира газта в Европа след одобрението на Северен Поток от Байдън.Зелената сделка означава и инфлация,заради безумното печатане на пари,които трябва да я захранят.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА....ДА ХОДИМ ЗА ЗЕЛЕН ХАЙВЕР. НАЛИ? А ТО В СЛЕДВАЩИТЕ 50 ГОДИНИ ЩЕ СТАВА ПО СТУДЕНО, НЕ ПО ТОПЛО...ЩЕ МРЪЗНЕМ.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На сухи конски гофрета стари трандафори парчета от кларнета и лакардиони в кюмбето .пак ще се греем от чистотата.
68
1
 
2
 
! Отговори
мак преди 2 години
Хората знаят за замърсен въздух, въглища, затваряне на мини и последствията от това като безработица в бранша и енергийна криза. Пък и за тях е важно през зимата да им е топло, а как ще го постигнат, те си решават, харесва ли това или не на еколози или на привърженици на зелена енергия . Не всеки има парно на територирята.
67
0
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
"...което показва, че у нас няма траен скептицизъм по отношение на зеления преход, отчита Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд"." -> Скептицизмът ще дойде с появата на гладните и мръзнещи деца!
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зелената зделка е следната, затваряме производството и електроцентралите за наша сметка, и ставаме вегитарянци, ходим на ливадата да пасем зелено, ако неможем да го преживеем пушим зелено, ако и това не става, гушкаме зелените цветя...това е сделката....повръщане докрай...уж да настигаме запада, пък гоним първобитния живот.ЗЕЛЕНАТА ИЗМАМА
65
0
 
0
 
! Отговори
Тритеикса преди 2 години
Няма сделка когато хората са под заплаха от извънземни а само рамка за финансиране......Но и " Анунаки" не са виновни че тяхната планета-планетоид-кораб трябва да се изчисти от "отпадъци"/предимно петролни /след дълъг престой около слънчевата система-майка.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сто процента от българите разбраха, че "зелената сделка" е свързана с огромни кредити от българските политици от ЕС. Поръчителите ще са българските данъкоплатци. Парите са изхарчени от българските политици и техните калинки.
63
0
 
4
 
! Отговори
Българската позиция преди 2 години
Lets go Brandon!
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно произлиза от зелени чорапи....
61
0
 
10
 
! Отговори
Защо не знаят? преди 2 години
И как да знаят. Нашите новини започват с катастрофи (ако няма нещо по-лошо), продължават с Ковид и минават на времето и спорт. Когато работи парламента, ако някой с някого се скара (ау, възникнало напрежение!) - те ти нашенски новини.
60
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 2 години
Да така е. Причината е , че я договарят калинки дето изпълняват поръчки без да мислят и разбират какво правят!
59
0
 
2
 
! Отговори
Бисерка преди 2 години
Щени цакат . На изуйгащи отива работата.
58
2
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Зашо едни хора , свързани с държавна сигурност, искат Живко от Варна да страда ? Не е хубаво така, що за хора ?!
57
2
 
3
 
! Отговори
бай Спиро преди 2 години
За сметка на това, 80 % от българите познават всички изпълнители на "Пайнер", че даже и песните им знаят на изуст...
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зелената 'сделка' на мен ми е ясна, понеже се занимавах с това (не у нас). проблемът е как това не е сделка, защото нашите политици папагали просто повториха каквото им се предлага, без да го разбират. а по стара българска традиция, дори не го обсъдиха с хората. неизбежно е, забравяме въглищата, а след това петролните продукти. а енергията е скъпа, защото никой у нас не инвестира в зелени технологии. и пак ще останем 'изненадани' каот дойде срока. след 19 години
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лошо беше при Тодор Живков при централното недемократично парно, никой не иска да живее като при Тодор Живков, искаме да живеем в ЕС на зелени енергии!