80% не знаят каква е българската позиция за "Зелената сделка"

48% не знаят какъв ефект би имала тя върху живота в България
170
80% не знаят каква е българската позиция за "Зелената сделка"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социологическо проучване показва, че 80 процента от хората в България не знаят каква е българската позиция по така наречената "Зелена сделка".

Под това наименование са известни новите климатични цели на Европейския съюз, които предвиждат икономиката постепенно да стане независима от въглищата като източник на енергия.

Младите и хората с висше образование в най-голяма степен поддържат политиките за опазване на климата, показва проучването, проведено от изследователския център "Тренд".

68 процента от участниците в допитването определят климатичните промени като реална заплаха, а според 62 на сто борбата с тях трябва да бъде приоритет за Европейския съюз, което показва, че у нас няма траен скептицизъм по отношение на зеления преход, отчита Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

"2/3 от българите са готови да изхвърлят по-малко отпадъци, по-малко използване на пластмаса, дори да направят нещо в ежедневието си в зелена посока", каза той пред БНР.

Въпреки липсата на зелен скептицизъм, данните показват, че мнозинството не е запознато с целите на "зелената сделка" и с плана за декарбонизация на Европейския съюз, посочва Димитър Ганев:

"83 процента не са запознати с целите на "Зелената сделка" и 80 процента не са информирани за българската позиция", посочи Ганев.

Важен аспект от проучването са отчетените 48 процента от респондентите, които не знаят какъв ефект би имала "Зелената сделка" върху живота в България, което според Димитър Ганев е реално поле за манипулиране с информация.

"Това е почва за настаняване на всякакви политически интереси, когато няма информация по даден въпрос", коментира той.

Изследването на "Тренд" отчита основните притеснения на хората от "Зелената сделка", а именно страх от финансови последици, закриване на бизнеси, загуба или преквалификация на работни места.

Проучването на изследователски център "Тренд" е национално представително, по поръчка на "Дир.бг" и официално представено по време на събитието "Зеленият преход" - решения и предизвикателства за България"" с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за "Зеления пакт" Франс Тимерманс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: зелена сделка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
3
 
! Отговори
Умна сделка преди 2 години
Зелената сделка - умна сделка. Кажи на глyпака, че има проплем, че температурата се е повишила с 1.48 градуса, и ако се повиши на 1.5 градуса глyпака ще умре. И глyпакът ще направи всичко каквото искаш от него и ще спечелиш много пари.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
знаят, знаят, навеждане и хапане на баcтун, това е...и безработица, фалити на компании. За да са част от кабала, трябва всички да глътнем горчивото хапче.
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми щом аз не знам, значи ги пишете 99%, че не знаят за тази сделка :))) То сигурно и за други сделки не знаем, ама кой ни пита нас.....хахахахаха :)))
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До66. Айде по спокойно. Минал съм през тоталитаризма. По лошо да чакаш отопление от държавното- централното масово няма. Защото с една ръка дава с две взима накрая.
50
2
 
7
 
! Отговори
T преди 2 години
Обзалагам се, че тази зима въздухът в София, а и в други населени места, ще е рекордно замърсен. Хората няма да имат пари да се топлят на ток или парно. Ще горят каквото им падне.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Росен Плевнелиев говори глупости по bTV в момента.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то и 2007 за влизане в ЕС толкова ни питаха, всичко стана да се краде европара
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По бтв говори "пастирката" в момента. Тя си призна, че е лобирала също за зелената сделка. Нещата се изясниха кои са ползвали кредитите от ЕС и са подписвали без да питат българите.
46
1
 
3
 
! Отговори
Зелената сделка преди 2 години
Неефективните зелени енергии тази година доведоха до повишение на търсенето на газ. А Азия също има търсене на газ, защото Китай се възстановява от ковид кризата. Европа няма договори с Газпром и газта се търгува на спотовите пазари, което доведе до десетократно увеличение на цената на газта. Но чакайте да видите какво ще стане, като почне да расте цената на негово величество нефта, тогава зимата ще посинеете от зелента сделка.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пускайте БТВ и гледайте как плевнята прай мармалад бойко. Вади му киpлиBите ризи и то яко. Явно е решил най-после да говори и да не скатава човекът, който 12 години беше на власт. Пускайте и гледайте :)
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената сделка значи енергията да стане безбожно скъпа и да почваме да се топлим с дърва. Аз нямам пари да плащам за илюзиите на някакви хора които си мисля че спасяват планетата. Тук нещата опират на живот и смърт. Като не мога зимата да си платя тока хващам резачката и отивам в гората. Да ги видя тогава зелените къде са.
43
4
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Човек само като погледне снимката със смога над София му става ясно в ква *** живеем. Всеки качвал се скоро на Черни връх и поглеждал надолу няма как да не се отврати или да съжали поне малко за това, в което сме превърнали Софийската Котловина. Няма хомосапиенс, който може с ръка на сърцето да щаже "Аз съм по-важен от природата". На всички ни е ясно, но малко от нас сме готови да живеем отвъд комфортната зона. ;}
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този Ес леко прекалява с това зелено, аман от толкова много зелено, не може една кола в Русия и САЩ където не са толкова крайно зелени да с 50% по евтина заради безумните им еко норми.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евросъюза е диктатура на големите корпорации и олигархични кръгове, и няма нищо общо с комунизма по времето на СССР.
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми много прасто е залената сделка - българина требе да паркира на паркинга а не в калта.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия изгражда енергийната си стратегия на базата на атомната енергия.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия средната производствената цена на енергия приравнена в евро струва 20 евро за мегават/час. В Латвия - 256 евро.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като опре ножа до кокала напускаме ЕС Ии толкова няма да мрем я
36
0
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Не е лошо да се рециклира и да се пази природата. В цяла Европа и Северна Америка е така от десетилетия насам. Далеч сме от този начин на мислене. Още има хора паркиращи в калта вместо на паркинги, както и такива хвърлящи фасове през балконите. Народа не е спокоен все тича нанякъде, да прави нещо. Луда работа. Толкова сме безсмислени хората, а все си мислим, че планетата е създадена за да обикаляме като гламави. Вместо да си почиваме в 21ви век, все обикаляме сякаш филма не е "тук", а "там".
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав си българин.Кой какво подписа продаде на концесия даде за кви пари за колко годинипълна мистерия ужас