Алибегов: Зеленият сертификат е прехвърляне на отговорност към бизнеса

До края на седмицата бързите тестове за COVID ще са безплатни
17 окт 2021 19:20, Нели Христова
118
Алибегов: Зеленият сертификат е  прехвърляне на отговорност към бизнеса
Снимка: БГНЕС

Ако останем в тази ситуация като последна в Европа по брой неваксинирани и ваксинираните са само 20%, туризмът ще претърпи страшни щети. Това предупреди председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред NOVA.

Хората са изключително притеснени, защото повечето туроператори вече дават анонси, че за догодина няма да проявяват голямо желание да пускат туристи към България, при положение, че ще останем на 20%, каза още Алибегов, който е и председател на Конфедерацията на туристическия бранш.

Според него държавата трябва да намери начин да стимулира ваксинацията. И даде за пример Гърция и Италия, където през лятото е имало парични стимули от държавата за ваксиниране до достигане на определен процент.

Навсякъде в Европа имаше обществени места за безплатно тестване до достигане на 80% ваксинация, даде пример той. И обясни, че искат да приложат същото и в България. Целта е правителството да получи време, за да може да си свърши работата, защото последното лято не се случи нищо и ние изоставаме. Европа вече води нормален живот, обясни Алибегов. Той разказа как върви организираната от заведенията ваксинация и изрази надежда до края на седмицата да бъде пусната обществена поръчка от държавата и тестовете да станат безплатни. А Министерството на здравеопазването да представи цялостен план какво се прави оттук-нататък.

Идеята за въвеждане на зелен сертификат за влизане навсякъде е прехвърляне на отговорност към бизнеса, каза Алибегов. Тези мерки се въведоха в Европа при достигане на 65-70% ваксинация. Държавата си върши работа и едва тогава отива при бизнеса и му налага мерки, а при нас ни казва, че ще се работи със сертификати, допълни той.

Той самият бил с много висок брой антитела и засега изчаквал с ваксинирането. А от служителите му 40% са се ваксинирали. Агитирал ги много трудно, защото недоверието в институциите било огромно.

Самият факт, че лекарите не са се ваксинирали в България... Поискахме държавата - като най-голям работодател да покаже как се прави, и да ваксинира държавната администрация, коментира той.

Според него държавата е трябвало да признае тестовете за антитела на хората, които са изкарали коронавируса вкъщи и не са се регистрирали. В България дялът на тези хора е изключително висок и това щеше много да отпуши икономиката, каза Алибегов.

Той отново настоя бързите тестове да станат безплатни за определен период от време, да се открият пунктове в цялата страна.

На 19 октомври излизаме на национален протест със синдикатите и браншовите организации за цената на тока. Притиснати сме - два пъти се е качил токът, през това време работим в условия на рестрикции към места и работно време, а в последните 6 месеца помощи не сме получавали, разказа Алибегов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Призовава за ваксинация,ама той изчаквал...Ти да видиш.Европа се връщала към нормалният живот???Да ходиш навсякъде и да си показваш сертификата нормален живот ли е?Нямало да дойдат туристи от ЕвропаЗащо?Нали са ваксинирани и ваксините ги пазят?
64
0
 
6
 
! Отговори
hahahahahahah преди 2 години
бизнесът защо не беше активен? да популяризира? да промотира? само иска да ***. и ***. ниЗко качество. тази година вече бях 2 пъти на ресторант. догодина по-рядко.
63
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този кога ще влезе в затвора за неплатени данъци?
62
0
 
15
 
! Отговори
Чичко преди 2 години
БегиБеАли и се скрий, че додея вече с твойте натегачески истории. Те това е да цепиш стотинката. Тоя и една стотинка не може да прежали, 100% съм убеден че е укрил милиони данъци от същата държава която в момента рекетира.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
75 е женски пропагандатор.
60
2
 
14
 
! Отговори
Тера Нова преди 2 години
"Но така са ги лъгали евреите че ще ги водят на баня, после от душовете са им пускали газ "Циклон-Б" Tова се е случило основно в холивудските, еврейски кинопродукции, както и в някои съветски.
59
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя се включи да *** от кацата с меда. Ще му преседне.
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 75 Много си заблЮден/а!
57
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаем как е в Кавказ, но в целия ЕС с изключение на БГ и Румъния правителствата и хората решиха да си свършат работата и до края на септември границата 80% беше достигната, което гарантира min пандемия, а ние от април сме в ситуация на непрекъснати избори и влизаме в зимния сезон с голям брой заразени, а смъртта си коси... Това е основният проблем,по който трябва да имаме съгласие и да се реши и с него да започнем.А нашите политици си поставят червени граници.ЕС да реши: пари с/у 80% ваксини
56
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мисля, че туристите ще напират да почиват в тъмночервена България и държавата с най-висока смъртност в ЕС
55
0
 
5
 
! Отговори
До 64 преди 2 години
Ами то има. Описано е в НАРЕДБА 53 ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ПРЕГЛЕДИ НА ПОСТЪПВАЩИТЕ И РАБОТЕЩИТЕ В ХРАНИТЕЛНИТЕ, КОМУНАЛНИТЕ ОБЕКТИ И ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 99 ОТ 1995 Г.)Колко се спазва и дали някой контролира вече е друг въпрос.
54
2
 
26
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
Колко е жалко да видиш, когато "бунтарите" се превръщат в колаборационисти! Фалит за колаборационистите! Бойкотирайте заведенията, които си дадоха гз и ще налагат жълтата звезда!
53
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ричи сгази лука.
52
0
 
29
 
! Отговори
Рамадан Алибабанъ преди 2 години
Алибегов спомена че той не се бил ваксинирал.
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко то туристи няма да има щото за ваксинираните от догодина ще е опасно да лятят със самолет щото може да пукнат от тромби :)
50
1
 
21
 
! Отговори
проста мутра преди 2 години
алибегов, след тия приказки ще ви бойкотирам, дори да не искате сертификати.
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПИН има от 50 години, защо още няма вкарани задължителни сертификати и тестове за работещите в туризма за СПИН? Защо не ревеш за това?
48
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сертификат за СПИН, сифилис и тн. за работещите в туризма защо няма? От къде да знаеш дали някой спинозен не се порязал докато ти е правил салатата? А тест всеки ден н продуктите в хладилника на заведенията? А тест за качество на алкохола които се сервира и дали отговаря на поръчаното? Първо това вкарайте и тогава изисквайте от клиентите си! Клиентите ти не са заритали да са при теб! Кръчми бол, в краен случай домашно, даже е в пъти по добре у дома пред долна кръчма!
47
2
 
25
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Две години от живота ми пропиляхте , да ме занимавате навсякъде с вируси . А стига вече с тия вируси !
46
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 58, На кой му пука дали ще се бодеш - ще си стоиш в БГ, няма да идва никой тук и ще е такъв як купон!