Българите зад граница пращат 7 пъти по-малко пари на близките си

Липсата на допълващия доход се отразява на семейните бюджети
126
Българите зад граница пращат 7 пъти по-малко пари на близките си
Снимка: Dnes.bg, архив

Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на близките си в България. За първите 7 месеца на годината те са превели едва 98 милиона евро, сочат данните на БНБ. За сравнение през 2019 година българите зад граница са изпратили вкъщи рекордните над 1 милиард евро.

“Това, което е важно е ролята, които тези пари „играят“. Едно много често правено погрешно сравнение е с потоците на чуждестранни инвестиции, които най-често се инвестират в капитал – сгради, машини и т.н. Докато емигрантските пари играят една доста по-друга роля – на допълващ доход за много домакинства, особено по-бедните. Те най-често биват харчени за храна, за гориво, за покупка на дребна техника. Тяхното свиване в хода на кризата е не толкова удар в системата в икономиката, колкото върху домакинските бюджети. Този допълващ доход изчезва и това води след себе си разширяване на разликата в доходите на бедни и богати“, коментира пред Радио Благоевград Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според него тези пари трудно биха могли да бъдат компенсирани по друг начин, защото и в момента не е ясно къде точно отиват тези пари, които влизат от чужбина.

„Това което може да се случи е семейства, които преди са разчитали  на такъв доход сега ще се обърнат към социалната система. Като инструменти като помощи за отопление и този тип схеми за по-популярна защита. Това, което е по-интересно да се проследи е колко хора са се върнали от чужбина във входа на самата криза. Те се явяват и потенциална нова работна сила, ако останат в България.“, поясни още Николов.

Най- много пари на своите близки са изпратили работещите българи в Америка, Германия и Испания.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: чужбинабългарипари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност, емигрантите изпращат пари тук, защото са толкова зле устроени там и толкова безпарични, че 1000 евро за тях (заплата на касиерка в Лидл в София), са злато. Нямат си идея що е то квалифициран и високоплатен труд, където бутилката ти вино за вечеря струва колкото тяхна заплата. Изпращат пари, защото деца и роднини са тук. Защо са тук? Защото няма капацитет, акъл и квалификация да се устроят на запад. Разбира се, не всички, но масовката е това- тотално неквалифицирана.
65
2
 
6
 
! Отговори
хп преди 2 години
Вай, малеее....., ся емигрантите ли станаха виновни, бе, щото пращали по-малко пари и щели да съ натоварят соцЯлните служби по селца и градове!? -))))) Абе, гуспудатъ и другарите политици, вий съвсем *** изперкахте, абе, вий "покрай паяжината свалихте и мазилката", бе!
64
6
 
6
 
! Отговори
НАБЛИЖАВАТ ИЗБОРИ преди 2 години
Както казва един Герой от Жандармерията по времето на Фашизма в България - 1941 година , преди да паднат от власт - Питали го , за кого да гласуваме в селото , той отговорил - аз си точа сабята , вие гласувайте като искате .Но мисля че този герой вече умря - ГЕРБ са Подсъдими - всички Активисти избягаха и се крият в Държави като Украйна , РЮА , Сърбия , ОАМ , САЩ и Бразилия и Аржентина - ГЕРБ са като Фашисти след 1945 година .
63
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Емигрантите не са длъжни да изпращат пари, и нечистоплътни продажни журналистки не трябва да ги смятат все едно са заложени в бюджета на България. Правителството на разбойника борисов трябваше да мисли за работните места в България, да ги увеличава, а не да слуша нареждания от вашингтон и брюксел, вредни за България.
62
4
 
5
 
! Отговори
Протестиращ данъчен преди 2 години
Оставка на българите в чужбина!
61
4
 
7
 
! Отговори
гаранционен сервиз преди 2 години
Сладури програмисти, на новите коли също се сменя масло! Най-обичам гаранционното обслужване на лизингован автомобил, само "оригинално" масло от "най-скъпото"! Изобщо сте ми най-сладките клиенти!
60
11
 
11
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Какво не ви харесва драги ми имигранти в чужбина . Че който не може да бачка , и в чужбина е бита карта . който е отговорен и си следи нещата - има кинти . я кажете като процент , каква част живеят в собствени жилища . Я покажете някой и друг документ - 8 часов трудов договор . antiguedad - демек от колко време не сте сменяли работата . Прехвалена работа сте . Българите в България са вече две класи над тия в чужбина .
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мълчанието на агнетата отново......хахахаха :)))
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПепиТи луда ли сиве ***, даже по 2 апартамента имат, но да си рискуват зфравето, за да работят за сел яци в БГ......това нема да го направят :)) Естественоима печени, ама се броят на пръсти в територията :))
57
4
 
3
 
! Отговори
Mdaa.. преди 2 години
Аз изпращам същите пари от 7 години. Не знам от къде ги черпите тези данни ...
56
2
 
7
 
! Отговори
Ядосан преди 2 години
До Пепи аз плащам 257 евро месечна вноска за ипотеката, цигарите не ги броя, защото не пуша, кафето ми е в термос, другото е вярно. Зависи каква заплата получаваш, нали? Примирие!
55
2
 
8
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 50 - А пък и трябва да се вземе в предвид, че заради влизането ни в еврозоната банките са по-жалки от всякога и са сложили такси като за последно, че им спират кранчето до 2-4 години.
54
4
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Разходи наем стая - 200 евро и нагоре . ток - 30 цента киловата карта за транспорта - мадрид - 90 евро . пакет цигари кафе и закуска - 7 евро . сандвич - 4 евро . дюнер - 4 евро порция дюнер - месо ориз питка кола кола - 8 евро . застраховка на кола - от 400 евро нагоре . данък мпс 134 кона - 160 евро да продължавам ли .
53
4
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Лека справка относно цени и заплати 1. Общ работник - строителство складове магазини - 1100 евро нето 2.Майстро строител - 1700 евро бруто 3.Уеб поддръжка на една от най големите вериги магазини - 2400 евро нето 4.Шофъор - 2400 евро на камион с ремарка . 1500 евро на бус . 5.Разносвач на пратки за амазон - 2400 бруто . Плаща се на фактура . Към тая сума - 21 процента ддс , 21 процента дод . 234 евро социал . 50 евро счетоводител . Собствена баничарка .
52
2
 
9
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 50 - Съгласен съм с теб и ние боравим с пейпал безплатни преводи, payoneer също. А и от ЕС много хора се връщат с кеш на ръка или изцеждат чуждестранните си банкови карти като се върнат тук. Свърши тая баламурщина дето ще пращаме по банките и уестърн юниън.
51
1
 
19
 
! Отговори
Ядосан преди 2 години
До Пепи скъпи сънароднико,и аз съм в Испания, не само че пращам пари,но си купих и апартамент. Ипотеката е за 15 години, остават ми още 6. Така, че не говорете от името на всички българи. Който е кадърен и си прави сметката, нещата му се получават.
50
0
 
4
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Ако не ни индексират заплатите ставаме част от The great resignation. В момента на глобално ниво тече сериозно разместване на служителите и една от причините е именно заплащането. И тук в БГ има компании, които отчита разък скок на напускащите. Та, прав си. Поне в ИТ сферата нещата ще продължат по същия начин.
49
1
 
4
 
! Отговори
гурбета преди 2 години
служи само за приходите на НПО!!!!!!!!! За народа само трохите!
48
1
 
7
 
! Отговори
истината преди 2 години
най-малко се научава от БГ-новините. Винаги гледат как да ни заблудят с друго!Актуалното се завоалира със светски новини и маловажни информации. Не ги четете!
47
7
 
6
 
! Отговори
do 48 преди 2 години
Не знам кой програмист ще ти дойде да си сменя амортиьорите. В този сектор се карат нови премиум автомобили. Относно вдигането на цените- ми то програмистите сме едни от малкото в тази държава, които не ни е страх да се борим за заплащането си и именно затова е толкова високо и ще продължи да нараства. Ако си мислиш, че няма да ни индексират заплатите и тази година, лъжеш се жестоко.