Българите зад граница пращат 7 пъти по-малко пари на близките си

Липсата на допълващия доход се отразява на семейните бюджети
126
Българите зад граница пращат 7 пъти по-малко пари на близките си
Снимка: Dnes.bg, архив

Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на близките си в България. За първите 7 месеца на годината те са превели едва 98 милиона евро, сочат данните на БНБ. За сравнение през 2019 година българите зад граница са изпратили вкъщи рекордните над 1 милиард евро.

“Това, което е важно е ролята, които тези пари „играят“. Едно много често правено погрешно сравнение е с потоците на чуждестранни инвестиции, които най-често се инвестират в капитал – сгради, машини и т.н. Докато емигрантските пари играят една доста по-друга роля – на допълващ доход за много домакинства, особено по-бедните. Те най-често биват харчени за храна, за гориво, за покупка на дребна техника. Тяхното свиване в хода на кризата е не толкова удар в системата в икономиката, колкото върху домакинските бюджети. Този допълващ доход изчезва и това води след себе си разширяване на разликата в доходите на бедни и богати“, коментира пред Радио Благоевград Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според него тези пари трудно биха могли да бъдат компенсирани по друг начин, защото и в момента не е ясно къде точно отиват тези пари, които влизат от чужбина.

„Това което може да се случи е семейства, които преди са разчитали  на такъв доход сега ще се обърнат към социалната система. Като инструменти като помощи за отопление и този тип схеми за по-популярна защита. Това, което е по-интересно да се проследи е колко хора са се върнали от чужбина във входа на самата криза. Те се явяват и потенциална нова работна сила, ако останат в България.“, поясни още Николов.

Най- много пари на своите близки са изпратили работещите българи в Америка, Германия и Испания.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: чужбинаБългарипари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
10
 
! Отговори
мина онова време преди 2 години
когато бяхме бели роби и за 2 гурбета къщи строяхме и коли купувахме1Сега всичко спечелено на гурбет там си остава под форма на наеми,данъци, налози.....
45
14
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Това са истинските числа . Българите зад граница немат пари да си вземат апартамент.За това предимно се живее с още трима в апартаманет . 4 човека и се дели всичко . Казвам го от личен опит . Три години опит в Испания . Нито едно евро не съм превел . Както и не познавам човек който да е пратил . Ако някой казва че е превел - да покаже документ . ама такъв няма .
44
7
 
9
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
Льольо, програмистите не ти ходим по сервизите, защото караме нови коли. Мерси.
43
3
 
9
 
! Отговори
мхм преди 2 години
Просто хората спряха да ползват тъпите банки и почнаха да ползват Револут, където е безплатно да се пращат пари. Тия пари там няма как да ги проверят, сигурен съм, че сега и повече пари се пращат
42
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да спорите, и да не спорите, българският емигрант в 99% от случаите е безкрайно просто и неквалифицирано парче. Лош материал. Толкоз по темата.
41
5
 
7
 
! Отговори
хахо преди 2 години
Като чета коментарите все хора дето за под 5 хиляди на месец не стават от дивана са ги писали... Тогава няма да се оплаквате, че всичко поскъпва! И аз от утре дигам цените в сервиза със 100%,а за програмисти с 200% ! Смяна на гуми - 100 лева, смяна на масло 300, накладки - 200, амортисьори -1000. Идвайте, чакам ви! Тъкмо почва сезона :)
40
3
 
7
 
! Отговори
Караибрахим преди 2 години
Сърдити са че тук не харесваме Чалгаро, а пък те си гласуваха за него :-)
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41Ние немаме икономика, как да не бъдеш бедняк......хахахахаха :))) Ама като гледам как англетата реват, че вече немали роби от БГ и РО, при положение, че са 65 милиона, явно почваме и ние да се усещаме :)))
38
2
 
18
 
! Отговори
bt преди 2 години
Защо да пращат пари за да може българската престъпност да ги краде чрез мръснитее корумпирани български политици, съдии, полицаи и прокурори. Държавата на българската мафия не заслужава дори данъци да й се плащат.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 33 стига си писал на изуст, всеки знае, че, ако беше истина, сега цяла европа щеше да е при теб, а ти сам тук в нета, седнал да лъже като предизборно както лъжат, вероятно си някой мамин, мама те рани, а ти не излизаш, защото ковид е на вън
36
2
 
4
 
! Отговори
ЕРАТА БОРИСОВ преди 2 години
Свърши вече Корупцията в Държавната Машина . Децата ни започнаха в Частни Фирми на високи Заплати .ГЕРБ е Покойник .Ще си оправи Къщата след 32 години .
35
7
 
7
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 34 - мъж съм и написаното го казвам щото работя с 15 мъже в екип и четирима влачим целият проект а другите по ризки, ама като ги конфронтирам треперят и сричат. Не се изказвай неподготвен, че заради мъже мениджъри съм виждал как 3-4 корпорации губят проекти за милиони. Виждал съм как затварят цели пазари заради разни льольовци от мъжки пол. Жените са в пъти по-добри работници, над 90% от мъжете мениджъри са мишоци от 10 години съм по корпорации и ги правя на 2 стотинки.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 38, ми те хората опитаха, но за 35 години тия дето са на власт не позволяват да бъдеш нещо повече от бедняк в бг
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковидът тръшна повечето получатели затова така
32
4
 
6
 
! Отговори
irkd преди 2 години
и там е криза, какво си мислите - кризата е световна. То заради тая криза измислиша коронавируса, как я мислите вие тая, а ? А буци разправя, че Радев затънал държавата. Държаваата я затъна буци и шайката гравитираща окол буцата. Раддев нито бюджет прави, ни политики, ни данъци, ни нищо. Буци, къде са самолетите да питам, дето плати 3 милиарда кеш пара на хамериканците, да се откупиш ?
31
1
 
11
 
! Отговори
Емигрант преди 2 години
Че то не останаха близки в България. На кого да пращам? Или измреха или емигрираха.
30
2
 
8
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Боко, Цецо, Доган и Пеевски за панделата!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До xaxsasбТова, че харесваме хубави жени, не значи че сте ангели......хахахаха :)) Може да ви направим на нищо, стига да имаме желание, не се изказвайте неподготвени :))
28
8
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 2 години
Аз ти гарантирам, че в момента студент незавършил в западна компания в София получава на 2 седмици толкова, колкото берач на малини за къртовски труд в Англия. Най-малкото аз ги наемам тези хора и им знам заплатите. Да не говорим за хора с опит- на месец взимат колкото мияч на чинии в Германия за година.
27
6
 
15
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До 14 - икономика има, големите компании дават възможност на източна Европа, но българите се дънят под път и над път. И като казвам българите по-скоро визирам мъжете. Дамите, специално в моята фирма, с ледки изключения, са много добри и работят сякаш на игра и закачка. Докато мъжете са доста слаби кадри. Срам ги е да работят и само мрънкат за пари. Не знам как ще се качи раждаемостта като дамите в България са по-силният пол.