Хляб, мляко, месо - основните храни ще поскъпнат със 7% до края на годината

Потребителката кошница от 27 продукта ще е по-скъпа със 7 лв.
78
Хляб, мляко, месо - основните храни ще поскъпнат със 7% до края на годината
Снимка: Pixabay

Очаква се основните храни да поскъпнат с нови 7% до края на годината, прогнозира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред БНР.

Въпреки високите цени на тока и на природния газ обаче, няма да се стигне до рязък скок. Причините са конкурентният пазар и свитото потребление.

Още по темата

След върховите стойности в цените на храните през август и септември от началото на октомври пазарът се стабилизира, а потреблението се свива.

Задържат се цените на захар, брашно, варива и месо, казва Иванов.

„Общо взето само при олиото от основните хранителни продукти имаме някакво рязко изменение – 36% спрямо нивата от миналата година. Но бих искал да кажа, че това е доста по-ниско от нивата, които бяха през юли. Там се стигна до 53% разлика спрямо миналата година. Общо взето много добра е реколтата много добра на олио. Към момента се очаква една низходяща тенденция, тя не се случва вследствие на създадената ценова паника“, допълва той.

Заради по-високите цени на тока и газа незначително поскъпване до края на годината се очаква при продуктите от преработващата промишленост.

„При хляба при всяко едно положение ще има някакво покачване. При млечните продукти може би ще има някакъв
процент. Те и в момента задържат така и се борят хората. Същото ще стане и при месопроизводителите. Имаме един темп на нарастване – между 5 и 7 процента, или като потребителска кошница, ако от тези 27 основни хранителни продукти закупим по единица спрямо миналата година със 7 лв. е по-скъпа потребителската кошница“, коментира още Владимир Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: хлябмесоолиоценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да каже на Фигуранта и *** му да спрат промяната :) Не да я продължават, ами да я спрат, че стана страшно. И какво ги чака януари, не ми се мисли :)
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията,цените на тока и парното,и водата трябва да са теми номер 1 по всички медии.
58
1
 
2
 
! Отговори
БАС преди 2 години
Ловя Бас че Цените на Храните ще Паднат .Лошо се очератава с цените на Тока , Газта , Дървата и Пелетите - Там САЩ водят Война срещу ЕС и Народа и . САЩ искат да сложат Ръка върху Доставките на ГАЗ и ТОК в ЕС , чрез Хакери на Борсата в Лондон .Но мисля че Европа ще се справи и ще се намалят Цените и ще се вдигнат Заплатите - Европа няма да Умре от една Борса . Европа е Трезва и не се подава на Спекулации на Хакери в Интернет - натискаш Бутон и ставаш Милионер през Нета .
57
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Спирам да ям!
56
0
 
10
 
! Отговори
Алллоооо преди 2 години
Кой смята тука... до нес цените се вдигнаха с 30% , а от тук нататък само с 7%... грубо сметнато значи от май до декември приблизително 40%. Някой учил ли е математика? погледнете какво става в магазините... РР ни докара до тука , и казва : не яжте , правете лицеви опори...
55
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО 57 НИЩО НОВО -__ НИЩО НОВО, ЩОМ ДОН БАНКЯЛОНИ КОПАЛ НИВАТА И ОТГЛЕЖДАЛ *** КАРТОФИ - НИЩО НОВО. НА КАКВИ ПАРИ СИ КАРТОФЧЕ?...
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТАКА НАРЕЧЕНЕТА ДЪРЖАВНА КОМИСИЯ ПО СТОКОВИТЕ БОРСИ И ТЪРЖИЩАТА, ДЪРЖАВЕН КОМИТЕТ ПО ЦЕНИТЕ ОТ СОЦА ЛИ Е, ЧЕ ДА ОПРЕДЕЛЯ КАКВИ ЩЕ БЪДАТ ЦЕНИТЕ В БЪДЕЩЕТО?!! БРАВО, БРАВО САМО 7 ЛЕВА... ????????
53
1
 
9
 
! Отговори
реалист преди 2 години
До БСП По-страшно от сега беше само през 96-97г,ама като си комунист не разбираш
52
11
 
5
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Важното е, че ГЕРБ не са на власт!! Ако те управляваха сега щеше да е още по-страшно!
51
2
 
8
 
! Отговори
протестър преди 2 години
"Младите и умните" се върнаха по Европа сега народа ще им плаща дивотийте и погромите.
50
1
 
12
 
! Отговори
Е не се ли научихте, преди 2 години
при *** прошка за народа няма - пипнат ли властта започва дране на народа , Луканов, Виденов и станишевата-дпс , зима - и сега Радева. Народната памет е къса и затова страдаме
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигурант Злобен Радев, БСП (Болни Стари Пачавретини) и най-новия проект на ул. Козяк-българското ККК (Киро Канадеца и Кокорко) ще се погрижат след изборите да добавят една кръгла нула зад 7-та! Ей така, щото продължават промяната!
48
5
 
21
 
! Отговори
Е нали искахте преди 2 години
промяна - на ви промяна, другари и протестъри - хляб , ток, олио , газ, парно, транспорт, месо - всичко нагоре при некадърното управление на протежето на Решетников и зелените му чорапи , честито, разграждат държавата!!!
47
10
 
8
 
! Отговори
Nik преди 2 години
Абе друго си е да направиш от раз 50 лицеви опори. Няма нищо лошо в тези 7% инф. важното е сутришната физарядка да е ободряваща. Една Радева зима ли ще ни оплаши, божее едно време какви зими имаше! Румбата е гОлем пРезидент, аз му се кефя, дори и две поредни Радеви зими да изкарам, пак много ще му се кефя! Питам, кой друг държавен глава може да направи 50 от раз, ей нашия ще ги бие с една ръка тия Макрончета, Джонсанчета, пак Ердо само като го погледне и ще си седне на мястото! Слава на Румбата!
46
0
 
32
 
! Отговори
12345 преди 2 години
До .!. Преди 9-10 месеца хляба ми беше 1 лв.! Сега същият хляб е 1,75 лв.А казват,че цената му ще се покачва!??? На къде повече,господа управляващи????Кога ще проявите малко поне съвест спрямо обикновените граждани??? За Вас изборите са най-важни,нооо...на нас хляба и отоплението са ни от първа необходимост! Забравили сте , нали????
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
44
1
 
35
 
! Отговори
реалист преди 2 години
За един месец всичко поскъпна с 20-30% вие ми говорите за някакви 7% до края на годината!!!А СРАМ,ДЕ!!!!
43
3
 
24
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Радевата зима иде ...Само да не вземат да ни направят милионери всичките като при Виденов преди. Милионери, ама хляба 10 хиляди лв бройката беше.
42
4
 
18
 
! Отговори
НИЩО НОВО! преди 2 години
НАПЪЛНО ЛОГИЧНО Е ПОСКЪПВАНЕТО НА ХЛЯБА, МЛЯКОТО, МЕСОТО И НА ОСНОВНИТЕ ХРАНИ, НАЛИ ФИГУРАНТЪТ И СЕЛСКИТЕ МУ МЕТЕЖНИЦИ ИСКАХА ПРОМЕНИ. ЕТО ВИ ПРОМЕНИТЕ, КОИТО МЕТЕЖНИЦИТЕ ПОСТИГНАХА. НИЩО НОВО, ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ МИЗЕРИЯТА И НИЩЕТА СЕ ПОЯВЯВАТ ЩОМ КОМУНИСТИТЕ ЗАВЗЕМАТ ВЛАСТТА И ПОЛИТИЧЕСКИ НЕВЕЖИТЕ ГИ ПОДКРЕПЯТ.
41
1
 
12
 
! Отговори
хп преди 2 години
Аха, 7%..., спокойно може да ги умножите на 2.