Независимостта на съдебната система отговаряла на очакванията

Петко Петков: Има свръхочаквания към спецправосъдието
18 окт 2021 16:00, Красимир Ангелов
13

Съдебната реформа остава темата, която ще остане в центъра и на тези избори. А една от най-коментираните теми в последните месеци е има ли нужда от Специализиран съд и прокуратура?

"Ние от 30 години се реформираме и ни трябва много време, за да се излекуваме от поредната реформа. Категорично от Камарата на следователите сме за това, че такава реформа трябва, но трябва и обществен, професионален дебат. Чак след това трябва да дойде намесата на законодателя", заяви председателят на Камарата на следователите Петко Петков в "България сутрин".

Той припомни, че и при създаването на специализираното правораздаване е имало дебати и в обществото, и в професионалните гилдии за това какви са очакванията. "Да не забравяме и че Венецианската комисия даде препоръка за създаването на такова правораздаване. Нашата държава тогава отговори адекватно на тези препоръки", обясни следователят пред Bulgaria ON AIR.

Специализираното правосъдие е натоварено със свръхочаквания, смята още Петков. Според него е твърде рано да се прави анализ на работата и компетенциите му.

"Считам, че успя в това, което беше заложено като очаквания в периода, когато беше създадено. След като заработи обаче, ние го натоварихме със свръхочаквания и през 2017-2018 г. променихме функционалната компетентност на Специализираната прокуратура и съд, натоваряйки ги с корупционните дела по високите етажи на властта", посочи председателят на Камарата на следователите.

Според Петков специализираното правосъдие е нужно, и ако нещо трябва да се дебатира, то е неговата функционална компетентност. По думите му, ако бъде закрито, България няма да може да отговори на очакванията на ЕК за работа с Европейската прокуратура.

"Политически кампании срещу специализираното правораздаване се водят от хора, които вероятно имат интерес от закриването му. Считам, че има много по-актуални теми, свързани със съдебната реформа", акцентира Петков.

По думите му независимостта на съдебната система отговаря на очакванията.

"Тя е достатъчно независима, така че да си върши работата. Самата независимост обаче предполага, че съдебната система сама не може да функционира, а е зависима от другите системи – борбата с корупцията сама съдебната система не може да я направи", категоричен бе Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не знам от 30 години да сме се реформирали, за целия ни преход знам за един опит на Костов, но конституционния съд го спря.
12
0
 
1
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Нагъл *** !
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя е някаква калинка
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Специализирания съд колко хора вкара в затвора по високите етажи на властта, аз не се сещам за никой. Следя с интерес делото на Иванчева и по никакъв начин не съм убеден, че Иванчева е виновна, да не говориме колко хора ни осъдиха в Страсбург. Специализирания съд си е една бухалка в нечии ръце.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"съдебната система отговаряла на очакванията" -- това е нагла лъжа, има много политици за затвора. Искате ли да ги заместите?
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме да върнете високите си заплати и да се разкарате щом не ви харесват очакванията да си свършите работата.
7
2
 
5
 
! Отговори
Това е БГ преди 2 години
Спец.Прокуратура потулва жалби срещу ОПГ близко до Борисов!Служители псуват граждани защото сезират прокуратурата!
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Системата съществува ,за 12 г.многи милиарди се откраднаха от герба ,но никой не е в затвора
5
1
 
3
 
! Отговори
ноно преди 2 години
Защо въобще питате следовател по този въпрос?И те са за закриване.Но съжаление трябва ВНС.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На очакванията на мафиотите - да !
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ние от 30 години се реформираме и ни трябва много време, за да се излекуваме от поредната реформа" Ха ха ха ха ха ... Откъде изпълзявате такива реформатори бе?
2
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 2 години
Реформите са на лице, и Гешев все още е на лице!
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гешев колко кокошки и дамаджани преброи по селата днес?