Необлагаем минимум на доходите от 500 лв.?

Инфлацията е по-висока от обявената от НСИ, смята Владислав Панев
19 окт 2021 12:07, Анисия Иванова
23
Необлагаем минимум на доходите от 500 лв.?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Усещането, че инфлацията е по-висока от обявените нива от Националния статистически институт не е измамно. Трябва да се приготвим да живеем във времена на малко по-висока инфлация от тази, с която живеехме последните 10 години, основно заради политиката на централните банки. Това каза Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение" и финансист, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Първото предизвикателство пред новия парламент ще е „Бюджет 2022“. Според съпредседателя на „Зелено движение“ преговорите за следващо правителство могат да бъдат трудни, защото има партии, които настояват за много по-голямо харчене на пари от разумното за време на криза.

Другите две задачи, които ще спомогнат за задържането на инфлацията са свързани с промени в данъчното облагане и повишаването на изискванията към банките.

Трябва да се приеме и необлагаем минимум на доходите, които да е 500 лева. Това ще позволи минималното  нетното заплащане да се повиши с 50 лева.Така данъчната тежест на хората с висок доход няма да се увеличи, докато на тези с ниски доходи ще бъде намалена. Българската народна банка пък трябва да изиска от частните банките да повишат задължителният си резерв, с което ще ограничи раздаването на кредити.

Панев посочи, че предстои следващо повишение на цените. Това ще се случи, след като правителството получи парите на предстоящия аукцион на държавни ценни книжа за 500 млн. лева, който е планиран за 25 октомври. Средствата са планирани в бюджета и ще бъдат използвани за текущи разплащания, което ще повиши инфлацията.

Най-важното в момента е да видим как можем по пазарен начин да намалим цената на електроенергията и себестойността й в България. Изпускаме изключителни възможности покрай азерския газ, защото той е три пъти по-евтин от този, който внасяме от Газпром. Има техническа възможност в България да достигат договорените количества за 1 млрд. куб метра и той е по връзката през Неа Месемврия, близо до Солун, каза Панев. Според него в момента това не се случва поради липса на инициативност, основно от българска страна.

Фондът за сигурност на енергийната система вече е натрупал над 2 млрд. лева. В този фонд влизат парите от въглеродни емисии и таксата „Задължение към обществото“. Тези пари могат да използват за облекчаването на натиска върху битовите абонати на електричество или да се компенсира повишението на парното.

Какво каза още Владислав Панев за енергийната криза в България и Европа, до какво води тя и какво е мнението му за влизането на България в Еврозоната, гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вместо необлагаем доход премахнете дублираните данъци! Или ДДС или Плосък данък! Защото двете заедно са данък вход и изход, а трябва да има само едно от двете!
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо предлага хората укриващи доходи да не плащат данък? Би трябвало да е обратното - доходите до минималната заплата да се облагат двойно или тройно.
18
1
 
9
 
! Отговори
О хо хо до 17 преди 1 месец
Е как в останалите Евпопейски държави са го направили, само нашата - НЕ! ОЩЕ ППИ СТАТИШЕВ ТРЯБВАЩЕ, А ТОЧНО ТОЙ ВЪВЕДЕ ПЛОСКИЯ ДАНЪК БЕЗ НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ! СРАМ И ПОЗОР ЗА БСП!
17
4
 
5
 
! Отговори
Борисчо преди 1 месец
Ако наистина се получават 500 - окей. Но при липса на всякакъв контрол и изобщо липса на държава 90% от хората изведнъж ще почнат да получават необлагаемия доход :)
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи казва, че се внася газ от Газпром, който е три пъти по-скъп от Азерския, не искат да се внасят 1млрд. куб метра през гръцко...много умно няма що! Важното е , че "НИЕ СМЕ ЗА ПРОМЯНА"...е, постигнахте я, наздраве.
15
1
 
7
 
! Отговори
x преди 1 месец
Сега вдигнете и заплатите със 100% и всичко е 6!
14
2
 
5
 
! Отговори
Лесно е преди 1 месец
До IT-спец Много е лесно отстрани да се коментира.
13
3
 
9
 
! Отговори
IT-спец преди 1 месец
Владо Панев е доста интелигентен човек и добре разбира от финанси, гледал съм няколко негови интервюта, мисля че е добре като начало да започнем с необлагем минумум до 500лв. а после ако върви добре няма да е проблем да се вдигне на 700 или 1000 лв.
12
2
 
10
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
Много ми е интересно как ще живеят с 500 лв. тея мошенници, които съсипаха държавата
11
0
 
7
 
! Отговори
ЗАЩО преди 1 месец
НЕ КАЖЕТЕ ИСТИНАТА, всички действате и говорите без собствена мисъл....изпълнявате команди отвън....Всичко, което се случва по света е по СТОГОДИШНИЯ СЦЕНАРИЙ...
10
6
 
2
 
! Отговори
rael преди 1 месец
Какво да очакваме от държава, която само не е успявала да се спаси от робство. Русия си занима, България загина!
9
0
 
22
 
! Отговори
Инфлация преди 1 месец
За година горивата се вдигнаха с над 30%, тока също, газа със 100%, плодове и зеленчуци с над 20%....а инфлацията е 4%.Тези ни мислят за големи балъци.
8
5
 
10
 
! Отговори
Bond преди 1 месец
На този умнокреслив зелен талибан защо се изказва за неща, които не разбира?
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много добра мярка е вдигане на задължителните резерви на банките от БНБ. Мачкай гербавите Панев! Браво
6
6
 
16
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
500 лв. пара ли са... Тиквата прибира пачки само по 500 евро :)))
5
1
 
20
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
СРАМОТА Е ДА НЯМА НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ И УЖ МИЛЕЕЩИТЕ ЗА НАРОДА БСП НЕ ВЪВЕДОХА НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ. ТАКА ХОРА С ПО 300 ЛВ. ЧИСТ МЕСЕЧЕН ДОХОД = 3600ЛВ. ЧИСТ ГОДИШЕН ПРИХОД , ПЛАЩАТ НА ДЪРЖАВАТА ОЩЕ 10% ТОЕСТ 360ЛВ.! ПЪЛЕН СРАМ!!!ПРАВЕТЕ СМЕТКА КОЛКО МЕСЕЧНО ИМ ОСТАВАТ ЗА ЖИВОТ 3600- 360= 3240÷12 = 270лв. Месечно!
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Необлагаемият минимум трябва да 1000, а не 500 лв.! С 500 лв, кое по-напред?????????? Ние плащаме зимата само сметките на 3 стаен апартамент с 500 лв!!! А храна, а лекарства, а дрехи, а разходи по детето?????????? Т...ци
3
6
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Анонимен..... г л у п а к!!!
2
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Управлява ли комунист инфлацията е задължителна - И ако не управляваше комунист, как щеше да избегнеш ГЛОБАЛНИТЕ инфлационни процеси? Или тогава щеше да си мълчиш като бит г3? Не защитавам комунистически идеи, но в конкретния случаи ЕС се нахака в инфлационна спирала и ние няма какво да направим за да се откачим от нея, независимо кой е на чело на държавата. Ние сме пътника без билет, висящ в тоалетната на последния вагон от влак, заминаващ на мaйнaта си - нищо не зависи от нас.
1
21
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Да припомня на всички шилета: Управлява ли комунист инфлацията е задължителна. Рундю е пътник на изборите.