Няма балон при недвижимите имоти у нас, уверяват експерти

От началото на годината цените на жилищата са скочили с 9%
19 окт 2021 18:40, Красимир Ангелов
122

Когато стане въпрос за покупка на жилище, един от най-коментираните въпроси в последните години е има ли балон на пазара на недвижими имоти в България? Според специалистите краткият отговор е "не". Около тази позиция се обединиха участниците в дискусия, организирана от водещия портал за обяви - imoti.net.

В столицата все по-малко остават свободните терени, където да се построят нови жилища. Само през второто тримесечие на 2021 г. в София са започнати над 300 нови обекта.

От началото на годината до края на септември пък, цените на жилищата са поскъпнали с нови 9%. Растат и доходите. За последните 5 години доходите на домакинствата в България са се увеличили с 35%. Почти толкова, колкото растат и цените.

Сред основните причини за по-високите цени на имотите са по-скъпите материали. "Нещо, което съм можел да построя за 100 преди, сега ми трябват 127 единици", даде пример председателят на УС на НАСП инж. Георги Шопов.

Експертите са категорични, че балон на пазара няма. Те отчитат, че за да се случи това, трябва да е налице скок от 50% за 3 години.

"Ние се движим в рамката на обща европейска тенденция", посочи директорът на ЕРА Недвижими имоти Антон Антонов.

На експертната дискусия, организирана от imoti.net, беше направен и анализ на пазара за последните 3 месеца.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
24
 
! Отговори
Ккк преди 2 години
Бе, и да ме убеждават, че няма балон, и да не ме - аз като нямам толкова пари, или не искам да тегля заеми за 30 г напред - все ми е тая има или няма балон. Кредитополучателите да му мислят като надигат лихвите с по 2-3% в следващите години. Ще се окаже, че евтиния кредит се оскъпява доста като се има предвид покупната цена на надценената и скъпа стока.
27
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като всеки ден има статии за имоти и то по няколко, значи нещата не вървят на добре. Колкото и да ви убеждават и лъжат, че няма балон.
26
6
 
10
 
! Отговори
Ккк преди 2 години
Няма балон... При средна заплата от 2к бруто е съвсем нормално средната цена на квадрат да е над 2к. Нищо ненормално не виждам .. а и за качеството на живот , което се предлага в пакет с тази покупка, даже са малко пари ... Надувайте още, още може
25
0
 
6
 
! Отговори
A3 преди 2 години
koi *** wse oshte si kupuwa betonena kutijka mejdu kalnite ulici w shopija?
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента трябва да си реформиране съдебната система. Имаме проблеми с цените на електроенергията, Ковид да решаваме. Заплати да вдигаме, икономика да раздвижим. В момента не е време за купуване на имоти.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но има въздух под налягане!
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за Софето, ама във Варна много нови жилищни кооперации седят празни или полупразни, докато "старите панелки" се търсят много, явно не им харесва новото строителство на хората :))
21
1
 
26
 
! Отговори
Алов преди 2 години
1500 евро 1 ви етаж панелка в Мусагеница 150 хил евро 60 квадрата, с 2000 лева спестяване на месец го копувам за 20 години - викаш няма балон.
20
1
 
26
 
! Отговори
123 преди 2 години
Хич няма! Няма, да не си мислите, че има? Нормално е панелка у Бангладеш, пардон БГ да струва 2000 юро на кв.м. Около нея - лунен пейзаж и съседа ти се опитва да ти паркира на "балкона ти", щот бракмата му е супер важна и не може да си завлече дебелия г***з на 50 метра....
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХА- ХА -ХА
18
0
 
26
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Улици - няма, бетон в кутийки- има. Хубаво , искат 2000 евро, поне да си завършат улицата, като дойде и следващия бизнесмен със амбиции да продава и ще стане лунен пейзаж.
17
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много бързо се покриха новините, че руснаците масово си продават жилищата на морето.
16
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, да, вярваме ви, скъпи "експерти"!
15
1
 
33
 
! Отговори
Ст@м@т преди 2 години
Разбира се че няма балон, то е направо реактивен самолет!
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който има по две жилища да купува трето и да го държи. Като умре да има някой друг какво да получи.
13
3
 
28
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Не няма балон просто много построени празни апартаменти и сгради все още строящи се, но с непродадени апартаменти и много спестявания вложени в апартамент, който не ти трябва но "да не ги изяде инфлацията". За сметка на това няма правителство от повече от 6 месеца има един излъган че е номер 1 резидент, който май може само да кара самолет и нищо друго и служебни измамници някои даже правещи партия продължаваме подмяната
12
36
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Хората с пари отдавна изкараха пари и за още имоти и продължават да купуват. Наивниците, които все чакат да се спука балонът и да паднат цените живеят цял живот без собственост и под наем.
11
1
 
64
 
! Отговори
Дедо евреин преди 2 години
Има една стара еврейска максима- Когато всички купуват продавай, а когато всички продават купувай. Който има два грама мозък ще разбере какво значи.
10
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората с пари отдавна си купиха жилища... На кого ще ги продавате сега новите, а? Един голям балон е това. През ден има статии по темата... Ха-ха-ха. Защо...?
9
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва започват фалитите - златен промишлен ток, зелени сертификати. Няма незасегнат бизнес. Кой ще тегли 30 годишен кредит в този момент?