Няма балон при недвижимите имоти у нас, уверяват експерти

От началото на годината цените на жилищата са скочили с 9%
19 окт 2021 18:40, Красимир Ангелов
122

Когато стане въпрос за покупка на жилище, един от най-коментираните въпроси в последните години е има ли балон на пазара на недвижими имоти в България? Според специалистите краткият отговор е "не". Около тази позиция се обединиха участниците в дискусия, организирана от водещия портал за обяви - imoti.net.

В столицата все по-малко остават свободните терени, където да се построят нови жилища. Само през второто тримесечие на 2021 г. в София са започнати над 300 нови обекта.

От началото на годината до края на септември пък, цените на жилищата са поскъпнали с нови 9%. Растат и доходите. За последните 5 години доходите на домакинствата в България са се увеличили с 35%. Почти толкова, колкото растат и цените.

Сред основните причини за по-високите цени на имотите са по-скъпите материали. "Нещо, което съм можел да построя за 100 преди, сега ми трябват 127 единици", даде пример председателят на УС на НАСП инж. Георги Шопов.

Експертите са категорични, че балон на пазара няма. Те отчитат, че за да се случи това, трябва да е налице скок от 50% за 3 години.

"Ние се движим в рамката на обща европейска тенденция", посочи директорът на ЕРА Недвижими имоти Антон Антонов.

На експертната дискусия, организирана от imoti.net, беше направен и анализ на пазара за последните 3 месеца.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 1 година, тия "брокери - експерти" ще плетат чорапи
7
14
 
20
 
! Отговори
Експерт преди 2 години
Според мен на 2500 еврака на квадрат цените ще се успокоят. Толкова може да се изцеди от българина в рамките на един живот при тези заплати.
6
15
 
12
 
! Отговори
истината преди 2 години
Даже са подценени. При фуражката поскъпвания от 5-10% не се броят.Когато всичко друго поскъпва с по 50% , реално са поевтинели
5
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че всичко е наред. Инфлацията и отрицателните лихви изяждат парите на хората, затова най-сигурно е да се инвестира в имот, затова и има търсене. Ама разни крипто-търговци и ИТ-та не могат да го проумеят това.
4
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чекайте да видите какво ще стане съвсем скоро - Пейпал вече позволява купуване и продаване на биткойни в самият портфейл, това означава също че съвсем скоро ще започне да се плаща официално с биткойни. При темповете, с които биткойна расте кой ще има интерес да си държи парите в традиционни валути? Ами цените на жилищата? Те дали няма да следват и те курса на биткойна? Мдаааа, интересни времена идват.
3
12
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Здрав съм, не съм болен, а хората не ме искат ?! Защо ?Може ли да ми помогните да живея добре ? Трябва ми пълноценен начин на живот !
2
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега чакаме тук компетентните мнения от сорта на "това е балон, не купувайте, ще загубите много" и т.н., дето едни и същи страхливци ги пускат тия коментари от 5-6 години, че до 1 година всичко ще се пукне, а те цените си растат ли растат - маса хора направиха сума ти пари, ама нищо де - тук все някой ще плаши гаргите, че ще се спука балонът.
1
4
 
39
 
! Отговори
Писна ми преди 2 години
Всеки ден едни и същи неверни неща да пишете, поне дано добре да ви плащат.