Почитаме небесния покровител на българския народ Св.Йоан Рилски

Той е бил съвременник на княз Борис и на цар Симеон Велики
19 окт 2021 07:39, Елка Василева
84
Почитаме небесния покровител на българския народ Св.Йоан Рилски
Снимка: архив, БГНЕС

Българската православна църква почита днес паметта на небесния покровител на българския народ - Св. Йоан Рилски Чудотворец. На 18 август тази година се навършиха 1075 г. от успението /смъртта/ на светеца.

По традиция в навечерието на празника в основания от светеца манастир - в Рилската света обител, се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия.

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина около река Струма /край Дупница/. Бил е съвременник на княз Борис /852-889/ и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне вярата. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Подтикнат от желание за подвиг, Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Приел монашество, но не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, молитви, пост и лишения. Подвизавал се на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планина, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече над хиляда години.

Чудотворец, молитвеник, познал Бога чрез непрестанна молитва, пост и въздържание, Св. Йоан Рилски възпитавал у народа крепка вяра, нелицемерна любов и надежда. Знаменателна е срещата на подвижника с българския цар, който извървял повече от 120 километра, за да се види със светеца.

Преди успението си Св. Йоан Рилски се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва. Единственото, останало от светеца, е неговият Завет, който повече от 1000 години служи като пътеводител на монаси, а и на всички вярващи.

Св. Йоан Рилски съставил своя Завет в края на живота си. В уникалния документ светецът завещава на хората да съхранят вярата си непорочна от "всякакво зломислие" и да се пазят от "сребролюбивата змия", "защото сребролюбието е корен на всички злини". В завета се казва още: "Не търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях!".

Църковният празник на Св. Йоан Рилски се отбелязва три пъти в годината. На 18 август се почита Успението /смъртта/ на светеца. На 19 октомври се отбелязва пренасянето на мощите му от София във Велико Търново, а на 1 юли - връщането на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир. И на трите празника почит към Св. Йоан Рилски отдават хиляди богомолци, които се покланят пред чудотворните му мощи, съхранявани в централната манастирска църква.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
Леле! " Уникат" си!
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 45 - Ще трябва да си спесифичен. Кое от извоюваното от комунисите съм ползвал? Честно казано, не се сещам за едно нещо, което комунистите са ми дали, дето да не го е имало в други некомунистичекси страни в Европа.
54
4
 
2
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Арогантен и уверен в незнанието си. Гърците се формират като народност едва през 18 век. Бъркаш ги с елините, които са били сбор от много различни племена и народи. Евреите като етност също са формирани през последните няколко века, защото в самото начало възникват като религиозна секта. Китайците и индийците са смесици от много. Това, че са с дръпнати очи/*** не ги прави един народ. Ние сме се формирали като народ между 6-8 век, доста по-рано. Оставяме настрана измсилицата за славянството.
53
1
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 2 години
Това твърдят пишман родолюбците, те твърдят, че българите са най - древният народ на планетата, че Господ ( Иисус Христос) не е Евреин, а е българин, че българите са хората, станали първи християни.
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешно е, когато говорят з съвременна Европа и западната цивилизация, като цяло, за "християнска цивиличация" или "'део-християнска". Ние сме "греко-романска" цивилизация. Разбира се, в България това не се приема сериозно, защото "мръсни византийци", като истината е, че тази Византия, за която говорим е била толкова далеч от онази Гърция и Рим, колкото е далече и от нас в момента. Философия, медицина, икономика, управление - всичко е от там,а не от група овчари.
51
2
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Но си ползвал от това, което са извоювали комунистите, нали?
50
0
 
2
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Да се свети името му и да пребъде покровителството му над нашия народ. Църкви и попове се продават и предават, но чудото на тая извисена душа стои на стража над всичко светло и градивно по тия древни земи. Отче Иване, благодарим за вярата и примера!
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам хората, хвалеи се, че сме приели християнстовто от рано ...
48
1
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 2 години
България е основана след Христа, към края на ранното Средновековие - 7 век. Като народ сме се сформирали чак след 2 века от основаването. България е дефакто свързана със Средновековието. Досега България е навършила 1300 години от съществуването си. Сам си направи изводите, дали сме древен народ. И може ли да се сравяме с евреите, гърците, японците,китайците и индийците, които като народи съществуват преди Христа. Може би не.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 41 - Защото са ... лееко свръани. Нямаш второто, без първото.
46
3
 
1
 
! Отговори
До 44 преди 2 години
Той лично може и да не е бил, няма как да знаем, но идеологията му е била. Комунистите взривяват "Св.Неделя", а след като взимат властта буквално разрушават и наводняват редица храмове в България. И до ден днешен е пълно с храмове, които се намират на дъното на язовири. А да не говорим за репресиите над свещеници, за които говори и покойният отец Георги от Жегларци.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Въпрос - Комунистическата идеология е в конфликт с християнската такава, особено в частта, в която се казва, че валстимащите са на тази си почиция, поради Божията воля. Революции и прочие, са в разрез с християнството.
44
0
 
4
 
! Отговори
До Въпрос преди 2 години
Няма какво да кажа за такова лъжливо твърдение. Сам Тодор Живков не е бил против Християнството, но като цяло българите в миналото и сега не са били религиозни, целият фолклор е бил върху житейско-битова основа. Да се твърди, че българите са първите християни е лъжа.
43
0
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 2 години
Нали уж за след Христа говорим? Защо ми цитираш Стария Завет??
42
4
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Не виждаш ли очевидно противоречие между уж християнските ти убеждения и увлечението ти по "Байтошовото време"? Самият факт, че твърдиш, че сме били добре при Тодор Живков показва, че не си християнин.
41
1
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 2 години
Неграмотнико, във Втора Книга Макавейска, 12 глава, 35 стих пише:" но един от тракийските конници долетя върху него, отсече му рамото, и Горгий побягна в Мариса"
40
1
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
.. а тя принадлежи към най-старите. Това е посочено и от британския антрополог сър Арнолд Тойнби. Излез малко от Уикипедия. Уикипедия се пише от такива пишман историчари като теб, а не от хора с академични познания.
39
3
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
В Светата Библия не се споменават траки, явно не си я чел. Още по-малко се говори за претопяване от гърци или славяни. Най-малкото Библията обхваща събития до средата на 1ви сл Хр, а процеса на уж претопяване е бил няколко века по-късно. Българската народност действително се е оформила след Христа, но това е така, защото в античността понятия като народност и национални държави просто не са съществували. Те се появявт едва след 17-18 век. Въпросът е за цивилизационната ни принадлежност, а тя е
38
1
 
3
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Леле, защо Уикипедия е пропуснала такава информация, още малко ще кажете ,че Господ Бог Иисус Христос и Адам са българи, а България се е простирала на всички континенти.
37
4
 
1
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Който не люби руските сввини и селянина от Правец, не е истински родолюбец, нали?? :)