Почитаме небесния покровител на българския народ Св.Йоан Рилски

Той е бил съвременник на княз Борис и на цар Симеон Велики
19 окт 2021 07:39, Елка Василева
84
Почитаме небесния покровител на българския народ Св.Йоан Рилски
Снимка: архив, БГНЕС

Българската православна църква почита днес паметта на небесния покровител на българския народ - Св. Йоан Рилски Чудотворец. На 18 август тази година се навършиха 1075 г. от успението /смъртта/ на светеца.

По традиция в навечерието на празника в основания от светеца манастир - в Рилската света обител, се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия.

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина около река Струма /край Дупница/. Бил е съвременник на княз Борис /852-889/ и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне вярата. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Подтикнат от желание за подвиг, Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Приел монашество, но не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, молитви, пост и лишения. Подвизавал се на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планина, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече над хиляда години.

Чудотворец, молитвеник, познал Бога чрез непрестанна молитва, пост и въздържание, Св. Йоан Рилски възпитавал у народа крепка вяра, нелицемерна любов и надежда. Знаменателна е срещата на подвижника с българския цар, който извървял повече от 120 километра, за да се види със светеца.

Преди успението си Св. Йоан Рилски се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва. Единственото, останало от светеца, е неговият Завет, който повече от 1000 години служи като пътеводител на монаси, а и на всички вярващи.

Св. Йоан Рилски съставил своя Завет в края на живота си. В уникалния документ светецът завещава на хората да съхранят вярата си непорочна от "всякакво зломислие" и да се пазят от "сребролюбивата змия", "защото сребролюбието е корен на всички злини". В завета се казва още: "Не търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях!".

Църковният празник на Св. Йоан Рилски се отбелязва три пъти в годината. На 18 август се почита Успението /смъртта/ на светеца. На 19 октомври се отбелязва пренасянето на мощите му от София във Велико Търново, а на 1 юли - връщането на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир. И на трите празника почит към Св. Йоан Рилски отдават хиляди богомолци, които се покланят пред чудотворните му мощи, съхранявани в централната манастирска църква.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
И?! Тази бедна от история драсканица ще се опита да създаде у българите някакво величие, което исторически не ни се полага?
15
6
 
2
 
! Отговори
Вяра преди 2 години
Нa днeшния cвят дeн e приeто дa сe хoди нa пoклонение в Свeтата Рилcка oбител, кaто сe вoдят нeпълнолетни мъжелoжци в дaр нa духoвните cлужители, a нa игумeна сe нoси млeчно тeленце зa принаcяне в жeртва нa Дoбрия Бoг. Тoпят сe пръcти в кръвтa нa зaкланото живoтно и сe pисуват кръcтчета пo чeлата нa вярвaщите миpяни. Слeд курбaна, Негoво Висoкопреподобие гадaе бъдeщето пo пeтната връз чaршафите и тълкувa миналoто пo пoдредбата нa оглoзганите кoкaли.
14
0
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Клирът и болшинството бг миряни са прости хора, те имат съвсем други грижи,предимно битови, мисленето, историята и науката, камо ли високата религиозност никога не са в техните разбирания, и българите са го доказали като народ.
13
2
 
2
 
! Отговори
Г. Л. преди 2 години
До 8, справка: " Съкровища на тракийските царе ", Йорданка Николова, кн. 1, стр. 26, и още кн. 3, стр. 43.
12
1
 
5
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
Защо в Рилския манастир е погребан италиано - немеца и "български" "цар" с българско име Борис трети? Вместо него защо не е бил погребан български владетел, който определено е дарявал при управлението си щедри средства за манастира?
11
15
 
3
 
! Отговори
Юлия преди 2 години
Зa дa бъдe омилoстивен прaвославния Бoг, днeс сe ядe сaмо вaрен щъркeл и сe пиe единcтвено фрeш oт пpаз. Хoди сe пo гoляма нуждa прeд врaтата нa съсeдите, зa дa сe изгoни кaръка. Нe сe прoстират жeнски дoлни гaщи, зa дa сe пaзи имaнето oт чeрни мaгии. Пъpди сe звучнo пo изгрeв cлънце прeд икoната нa Богoродица, зa дa сe пoдплаши Сaтана. Гaдае сe бъдещетo пo жълтoто нa бaбините кюлoти. Мoмите игрaят гoло хoро нa плoщада, хвaнати зa пубиcните cи хрaсти. Тричe сe кьорaво кучe в имeто нa Oтца.
10
13
 
2
 
! Отговори
Христина преди 2 години
Спoред чeрковния кaнон, кoйто прaвославен имa мaлка чуркa, тpябва дa я прeкади пo изгрeв слънцe прeд икoната нa Cвeти Иван Рилски Чудoтворeц, зa дa пoрасне тя eдра и мoгъща кaто дунaвски шaран пo Бoжията милoст.
9
2
 
4
 
! Отговори
Защо? преди 2 години
Защо няма нито един погребан български владетел в Рилския манастир? Нали и Иван Рилски е проповядвал на тогавашните обикновени хора да се подчиняват на българската псевдоцарска власт? Защо не е погребан прабългарина Петър първи, който е виждал рилския скитник и със сигурност щедро е дарявал за основаването на манастира от "царската" хазна? А Иван Шишман, който натиква под подчинение на манастира околните рилски села и хората там?
8
1
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Няма доказателства, за това, което твърдиш. Според учебниците по славянобългарска история, Иван е обикновен български славянин, от бедно семейство, живял е по времето на внука на прабългарина Борис. Напразни напъни да се придава важност и значение, каквато няма.
7
3
 
3
 
! Отговори
Г. Л. преди 2 години
Св. Иван Рилски е син на Симеон Велики. Не е желаел да поеме кръста на суетата и да се говори за него, като царски син. Не е искал с това да го запомнят хората! Роден е в Брезник, по - точно на 2 км. североизточно, имало е старо манастирище, на 4 часа път пеша от София. Клира отново е недоинформиран.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се мислим за голямата работа, българите нито сме велик народ, нито имаме древна история, че да се сравняваме с народи като евреите, гърците, китайците, индийците, японците. Грузинците и армейците имат по - стара азбука и история от българската. Не сме нещо особено сега и в миналото за Православното Християнство, били сме християнизирани от силната и велика Византийска Империя. Днес българите са много далече от Вярата. Българите днес сме много комплексиран, ***,злобен и беден народец.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този светец е само светец на бПЦ, но не и на Християнството в Европа и света.
4
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като си българин какво? С какво си по - различен или велик от другите народи? Откъде на къде ще се сравняваш с народи, които имат древна история за разлика от българската. Япония е много по - стара държава и древна държава, основана е през 7 век преди Христа, Франската държава е преди основаването на България.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само,че паметта на обикновения човек и славянин свети преподобни Йоан/Иван, който е скитал из рилската планина, не е днес, а е след 13 дни, т.е 19 Октомври се пада на 1 Ноември, на тази дата е починал синът на руския император Александър Втори и баща на Николай Втори - цар Александър Трети.
2
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците са много по - стар и древен народ за разлика от българите, които са се образували като народ след 8 - 9 век след Новата Ера, а за името Библейското Име Йоан какъв ти е проблема?!
1
4
 
6
 
! Отговори
Вълканов преди 2 години
Браво бе. Това жрналистическа измишльотина ли е или попска. Отога свети Иван стана свети Йоан. Ние не сме гърчоля, ние сме Българи. Свети Иван ше от раждането ки е Иван. Така го е кръстил а Българската църква през 9-ти век със съгласето на неговия баща - цар Симеон. Свети Иван си е княз Иван, вторият Симеонов син. Сравнете. Може ли един беден и *** чиляк понастоящем да изгради манастир. Неможе. А в тогавашно време е още по невъзможно.